Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Radislav Jovanov: Konkretna podrška zadrugama daje rezultate

Radislav Jovanov: Konkretna podrška zadrugama daje rezultate

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 13
  • Sledeća

             Drugu godinu zaredom Zadružni savez Vojvodine na čelu sa predsednikom Radislavom Jovanovim i sekretarom Jelenom Nestorov Bizonj organizuje konferenciju posvećenu zadrugarima na kojoj su zainteresovani mogli da se informišu o podsticajima koje mogu očekivati od strane države i pokrajine u tekućoj godini. Skup je održan 12.02.2020. godine u velikoj sali Privredne komore Vojvodine, gde je bilo oko 200 učesnika, među kojima je najviše bilo direktora zadruga i zadrugara, kao i brojnih stručnjaka, poslovnih partnera zadružnog sektora, uz prisustvo brojnih predstavnika medija.

            U pozdravnim govorima, prisutnima su se obratili: Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća sa saradnicima, dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, prof. dr Zoran Keserović, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Nikola Kotarac, direktor ZZ „Voćar-Slankamen“ Novi Slankamen i SZ „Složni voćari“ Novi Slankamen, i Radovan Bokić, direktor ZZ „Agro-Klek“ Klek.
            Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, rekao je da Savez druge godine za redom organizuje zadružnu konferenciju pod nazivom „Podsticaji za zadruge na republičkom i pokrajinskom nivou“, sa željom da zadruge dobiju što bolje informacije o mogućnostima podsticanja investicija u zadrugarstvu.
            Istakao je da je mnogo pojedinaca i institucija doprinelo u procesu prepoznavanja značaja i podsticanja zadružnog sektora, pri čemu je naglasio poseban doprinos današnjem statusu zadruga koji su dali dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, i ministar Milan Krkobabić.
            - Oni su dokazali da imaju jasnu viziju o mogućnostima poboljšanja položaja poljoprivrednika i života na selu kroz rad zadruga, a što je još bitnije - konkretnu podršku zadrugama su sproveli u okviru niza programa podsticaja za zadruge - rekao je između ostalog predsednik ZSV.
            Jovanov je naveo i da investicije u zadrugarstvu nikada nisu bile veće, te je u poslednje tri godine, po konkursima Kabineta ministra Milana Krkobabića, 44 zadruge iz Vojvodine ostvarilo pravo na bespovratna sredstva za investicije, u ukupnoj visini od 602.597.971,25 dinara. U 2019. godini, po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, ukupno 50.000.000 dinara je podeljeno na 14 zadruga. Ako se uz bespovratna sredstva po navedenim konkursima, uračuna i deo sredstava koje su zadruge dodale na ime investicija za koje su konkurisale, ukupan iznos investicija dostiže 1 milijardu dinara.
            Pored Milana Krkobabić, ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, i dr Vuka Radojevića, Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, prisutnima su se obratili i prof. dr Zoran Keserović i direktori zadruga - Nikola Kotarac („Voćar“ Stari Slankamen) i Radovan Bokić (ZZ „Agro-Klek“), dok je Mladen Petković, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prisutnima je predstavio aktuelne konkurse Sekretarijata u vezi sa podsticajima za zemljoradničke i složene zadruge za 2020.
Konferenciji su takođe prisustvovali direktori Razvojnog fonda Vojvodine, Garancijskog fonda Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede koji su prezentovali programe svojih fondova za 2020. godinu, koji su usaglašeni sa konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a koji se realizuju pod povoljnim ekonomskim uslovima za zadruge i poljoprivrednike.
            Zadružni savez Vojvodine imao je prilike da svim prisutnima predstavi nove partnere, sa kojima se najavljuje uspešna saradnja, i to NLB banku a.d. Beograd i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Novi Sad, koji su prezentovali svoje programe od interesa za zadruge i poljoprivrednike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com