Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Gornje Podunavlje i Kopački rit za osnovce Bačkog Monoštora

Gornje Podunavlje i Kopački rit za osnovce Bačkog Monoštora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Učenici trećeg razreda OŠ 22. oktobar iz Bačkog Monoštora na inovativan i interaktivan način obradili su nastavnu temu prirodnih kopnenih i vodenih životnih staništa i životnih zajednica.

            Učiteljice Nevenka Šifliš i Elena Brdar osmislile su ovaj mini projekat, čija je tema bila prožeta kroz čak pet predmeta. Deca su se tokom osam nastavnih časova i metode demonstracije, pisanih radova, praktičnih radova, ilustrativne metode, metode čitanja i rada na tekstu, upoznala sa odlikama prirodnih životnih zajednica Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje” i Parka prirode „Kopački rit”.
            Tokom grupnog rada urađena je sistematizacija nastavne teme staništa i životnih zajednica. Učenici su zajedno radili na plakatima Gornjeg Podunavlja i Kopačkog rita, na osnovu istraživačkih zadataka, a isti su poslužili i za identifikovanje sličnosti i razlika između ova dva prirodna dobra. Izrađen je i zidni leksikon, sa slikama i tekstovima o biljkama i životinjama ovih staništa.
            Zdenka Mitić (Udruženje građana „Podunav“, Bački Monoštor) je kroz izlaganje i projekciju filmova predstavila UNESCO Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje”, odnosno njegov deo SRP Gornje Podunavlje. Učenike je upoznala i đačkom zakletvom iz 1914. godine. Gost na času bio je i Miroslav Veljković, predstavnik JP „Vojvodinašume“, Šumskog gazdinstva Sombor, koji je učenicima govorio o izazovima i lepotama čuvar prirode. Deca su se gostima zahvalili pesmom za šumara i himnom prirodi. Poslednja u nizu aktivnosti bila je radionica oslikavanja magneta sa motivima biljaka i životinja specifičnih za Gornje Podunavlje.
            Obzirom da su projektna nastava i interaktivan način učenja veoma poželjni u obrazovnom sistemu, dogovorena je dalja saradnja na ovom projektu. Tokom proleća biće organizovana nastava u prirodi, obilazak SRP Gornje Podunavlje.

Tekst i fotografija:
savamajstor @
http://www.soinfo.org

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com