Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Spektakl u Belom Blatu

Spektakl u Belom Blatu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Ne postoji kategorija u Ginisovoj knjizi rekorda kada je poseta jednoj manifestaciji u pitanju koja se dešava u selu sa 700 stanovnika, a da toga dana u njemu bude više od 15.000 posetilaca. Kako bilo, Belo Blato je naš rekorder, a Festival kobasice i domaće rakije manifestacija, koja je 16. februara 2020.  održana po sedmi put u ovom mestu okruženom jezerima, oborila je sve rekorde. Po posećenosti, po broju ekipa (ove godine 60, lane 43) u pravljenju domaćih kobasica i broju uzorka (123) najbolje domaće rakije date na ocenjivanje.

Što zbog lepog vremena, što zbog podrške Grada Zrenjanina, medijskih najava Turističke organizacije Zrenjanin, majstora organizacije događaja Agencije BIN marketing Dragana Vukote Vukotića, u selo Belo Blato se „sleglo“ i na hiljade automobila, pa su kolone bile kilometarske, jer se ovde može ući i izaći samo jednim putem. Naravno, bilo je tu i motoraša, biciklista, pa i organizovanih tura pešaka koji su upotpunili čitav mozaik. Posebno velika gužva bila je na ulazu u selo, jer su mnogi zastajali da se slikaju sa novom maskotom - Janko sa kobasicama, koju se četvorica Beloglaćana specijalno izradili za ovu priliku.
            Pa onda, u posebno izdvojenoj ulici postavljen je izložbeno-prodajni deo sa više od 150 štandova na kojima je domaće prehrambene (roštilj kobasica, džigernjača, slanina, pršuta, pečenica, but, šunka cela, kavurma...) i druge proizvode kućne radinosti posetiocima festivala bilo dostupno da probaju i kupe.
            Porodica Toškov koja u Belom Blatu drži „Salaš Lujza“, kupcima je ponudila čitavu paletu proizvoda od mangulice, a prava jagma bila je za čvarcima i slaninom, koju su neki pola u šali, pola u zbilji nazvali i - prvom linija odbrane od gripa i aktuelnog koronovirusa.
            Velika gužva vladala je kod štanda Gazdinstva Martinov iz Sakula gde se prodavalo 120 „metara“ svežih kobasica za pečenje, suvih, prodimljenih, tj. kobasica na 5 načina, a posetiocima ponudilo 300 komada Cipovki od jednog i dva kilograma, što je prava retkost naći, pogotovo da je ispečena u furuni na drva.
            Složno selo, složni ljudi, Beloblaćani, potrudili su se da srdačnim gostoprimstvom dočekaju sve dobronamernike i da im ova poseta zauvek ostane u sećanju. Na svečanosti otvaranja manifestacije Miroslav Markuš, predsednik saveta MZ Belo Blato, izjavio je da je srećan što su napori svih članova i čitavog sela urodili plodom i što su doprineli da se ova manifestacija razvija u dobrom pravcu.
            Sličnog raspoloženja bio je i gradonačelnik Zrenjanina, gospodin Čedomor Janjić, koji je pozdravljajući izlagače i posetioce, izrazio zadovoljstvo da je jedna manifestacija poput Kobasicijade, svake godine sve bolja i bolja.
            - Pre par godina Grad Zrenjanin je napravio strategiju razvoja, gde je turizam prepoznat kao neiskorišćeni resurs. Zrenjaninska opština nema planine, nema more, ni voda nam nije baš neka, ali znamo da organizujemo dobre manifestacije pa se često hvalimo kako Dane piva u Zrenjaninu, koji ima 75.000 stanovnika,  za 7 dana poseti preko 500.000 posetilaca. Ovde u Belom Blatu lane je za samo jedan dan bilo preko 10.000 posetilaca, ove godine značajno više i ja čestitam i Mesnoj zajednici i Turističkoj organizaciji Grada Zrenjanina na ovako velikom uspehu i na ovakvoj manifestaciji, uz želju da se u dobrom zdravlju i još većem broju vidimo i sledeće godine - rekao je gospodin Janjić, i proglasio manifestaciju otvorenom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com