Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO MSc Goran Radivojević: Olimpijada test i za mentore i za takmičare

MSc Goran Radivojević: Olimpijada test i za mentore i za takmičare

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Udarnog dana 42. Međunarodnog sajma turizma (20 - 23. februar), u Hali I, generalni sponzor olimpijskog tima Srbije, „PROMONT Group", Hotel „Fruške terme“, Rakija „Premier“ i Etno selo „Vrdnička kula“ dočekali su predstavnike Nacionalnog juniorskog tima Srbije, koji su se vratili sa tek završene Kulinarske olimpijade u Štutgartu okićene bronzanom medaljom.

            Kuvarska federacija Srbije (KFS) stoji iza prvog nastupa Nacionalnog juniorskog tima na najvećem svetskom gastronomskom takmičenju - Kulinarskoj olimpijadi „IKA Culinary Olympics", održanoj ove godine u Štutgartu (Nemačka) u intervalu od 14. do 19. februara, u organizaciji Nemačke kulinarske asocijacije. Jedanaest reprezentativaca, studenata gastronomije iz Beograda i Novog Sada, šefova uglednih restorana, mlađih od 23 godine, sa svojim mentorima, krenilo je na put pun neizvesnosti, ali i želje za dokazivanjem. Saldo ovog takmičenja u najoštrijoj mogućoj konkurenciji timova iz celog sveta je bronzana medalja u kategoriji „Restoran nacija“ i diploma za četvrto mesto (Merit) u kategoriji „IKA Buffet", što predstavlja ogroman uspeh.
            - Uspeli smo da u jednoj od dve kategorije u kojima se takmičio naš Nacionalni juniorski tim osvojimo jednu bronzanu medalju i diplomu za četvrto mesto. Za nas je najveći uspeh što smo se po prvi put uopšte pojavili na jednoj ovakvoj smotri. S jedne strane je to bilo opterećenje, a s druge velika želja za dokazivanjem, kako nas mentora, tako i naših mladih kuvara. Uspeli smo da ostvarimo za nas zapažen rezultat. Ono što je važno je da smo videli gde smo, koliko još ima da se radi da bi dotakli sam vrh. Sada nam je na neki način i lakše jer znamo šta treba da radimo kako bi u svakom narednom nastupu bili bolji - rekao je mentor reprezentacije, MSc Goran Radivojević, sa novosadskog PMF-a.
            Po njegovim rečima, od najboljih svetskih ekipa, koje decenijama unazad zauzimaju vodeća mesta, timova iz Švedske, Norveške, Islanda, Švajcarske, Nemačke, imalo je mnogo šta da se nauči gledajući ih kako su posvećeni ne samo kuvanju, što je jedan segmentu tog takmičenja, već samoj organizaciji i pripremi takmičarskog menija, izboru namirnica, njihove zdravstvene bezbednosti, važne jer se na takmičenju izložena jela degustiraju, pa je njihova sanitacija i bezbednost bitan elemenat. U slučaju dovođenja u pitanje ispravnosti namirnica, čak je moguća i eliminacija sa samog takmičenja.
            Ukupan utisak je da se naučilo jako mnogo, i da će se naučeno dalje primenjivati kako u redovnoj nastavi, tako i u pripremi novih takmičarskih ekipa. Cilj je raditi uvek sa boljim od sebe jer je to put napretka. Izlazak u svet, odmeravanje sa drugima, sticanje novih prijatelja, je jedan od načina za podizanje ličnog, a time i nacionalnog nivoa u ovoj sve prestižnijoj disciplini.
            - Zahvaljujući Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo uspeli smo da pokrenemo ovu priču, u kojoj su se tri studenta III i IV godine gastronomije: Dušan Grujić, Tatjana Bodvaji i Vladimir Jež nametnuli kao reprezenti kulinarskog znanja i veština. Proteklih nekoliko meseci stvarno su bili teški i naporni za rad i moram da se zahvalim rukovodstvu fakulteta koje nam je maksimalno izašlo u susret, što se tiče i priprema, kuhinje i radionice, pomoći oko predavanja i poslovnih obaveza. Ovo je veliki uspeh za sve nas i znak da PMF ide dobrim putem kada je obrazovanje gastronoma u pitanju, bilo da se radi o teoriji ili praksi, i da će to ubuduće biti i bolje - zaključio je gospodin Radivojević, koji je uz prof. dr Dragana Tešanovića, asistenta MSc Maje Banjac i vanrednog prof. dr Bojane Kalenjuk, činio stručni štab PMF-a koji je predvodio mladi tim.
            Naša ekipa, zasuta čestitama sa svih strana, raspoloženo je odgovarala na pitanja novinara brojnih medijskih kuća, spremno pozirala fotografima. Međutim, najviše su im prijale pohvale kolega, koji su se iskreno obradovale njihovom uspehu.
            „Fruške terme“ - „Vrdnilka kula“ bili su jedna od ključnih kompanija partnera u toku samih priprema i u odlasku na Olimpijadu. Otvaranjem svog štanda za ovakvu jednu feštu, kakav je doček olimpijaca, ovaj sponzor je pokazao da je prepoznao veličinu postignuća ovog tima kao deo svog uspeha i da će saradnja biti nastavljena na nekim novim projektima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com