Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE TRI STUDENTA GASTRONOMIJE PMF-a U JUNIORSKOM NACIONALNOM TIMU SRBIJE NA OLIMPIJADI U ŠTUTGARTU OSVOJILA BRONZU

TRI STUDENTA GASTRONOMIJE PMF-a U JUNIORSKOM NACIONALNOM TIMU SRBIJE NA OLIMPIJADI U ŠTUTGARTU OSVOJILA BRONZU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Studenti i predavači Katedre za gastronomiju, DGTH, PMF-a čine članstvo i upravu strukovnog udruženja Kulinarske federacija Srbije (KFS), čiji je osnovni cilj razvoj gastronomske struke u državi i regionu. Ove godine, i to po prvi put KFS je prijavila Nacionalni juniorski tim kao učesnika Kulinarske olimpijade IKA 2020, jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje je održano u Štutgartu u Nemačkoj, od 14. do 19. februara, 2020. godine.

            Naš nacionalni tim je sa ponosom predstavljalo 11 članova starosne dobi do 23 godine, a činili su ga vredni, ambiciozni i mladi, požrtvovani kuvari iz različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i studenti gastronomije, među kojima su se nalazila i 3 studenta gastronomije PMF-a: Dušan Grujić, Vladimir Jež i Tatjana Bodvaji. Oni su uz intenzivne treninge u kabinetima PMF zajedno sa svojim predavačima, mentorima i kolegama intenzivno trenirali više od 6 mesaci, a na ovom takmičenju su ih pratili i podržavali asistent Maja Banjac i nastavnik Goran Radivojević. Pored velike podrške od strane fakulteta u ovom poduhvatu im je pomogao i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.
            Prestižno Svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz više od 59 zemalja sveta, a posetilo ga je oko 28.000 posetilaca. Na olimpijadi su učestvovala: 31 nacionalna seniorska tima, 24 nacionalna juniorska tima, 29 regionalnih timova i još oko 720 individualnih kategorija iz ukupno 74 države.
            Priprema jela se svakodnevno odvijala u 14 kuhinja, koje su servirale 1200 obroka, 7 ketering timova je pripremalo 840 obroka, 6 juniorskih timova prezentovalo je nacionalne bifee i 8 nacionalnih timova je prezentovalo svoje šefovske stolove, uz dnevno po 180 individualnih kategorija.
            Naš tim se prema propozicijama takmičio u dve discipline: Restoran nacije, za koju je dobio bronzanu medalju i IKA bife, za koju je dobio diploma u vrednosti brodova za 4. mesto.
Restoran nacije je disciplina u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert) za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati predpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u a la carte restoranu.
IKA bife je disciplina u kojoj se pripremaju i serviraju topli i hladni, slani zalogaji za 12 osoba, uz jela koja su propisana  pravilnikom na bazi zečetine i desert.
            Pri čemu su se ocenjivali timski rad, disciplina, profesionalizam, preciznost, kreativnost, primena savremenih tehnika i opreme, sanitacija i bezbednost u radu, prezentacija jela i naravno senzorne karateristike jela, koje nose najviše bodova. I sve uz konstantni nadzor visoko cenjenih i profesionalnih WASC sudija kao što su: Uwe Staiger (Nemačka); Adrian Bader (Švajcarska); Carlo Sauber (Luksenburg); Domico Maggi (Italija); Rick Stephen (Singapur) i mnogi drugi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com