Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička organizacija opštine Stara Pazova: Turizam u službi ljubavi i slasnih delicija

Turistička organizacija opštine Stara Pazova: Turizam u službi ljubavi i slasnih delicija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

            Originalan nastup i promocija najveće i najpoznatije opštinske manifestacije „Gastro Srem“ Turističke organizacije opštine Stara Pazova, privukla je mnoge posetioce i predstavnike medijskih kuća, prvog dana 42. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu koji je od 20 - 23. februara predstavio domaću turističku ponudu sa raznovrsnim i kreativnim aranžmanima aktuelnim u narednom periodu.

            - Kažu da smo požurili, ali mi ne mislimo tako - rekla je povodom promocije „Gastro Srema“, direktorica TOO Stara Pazova, gospođa Dragana Zorić Stanojković: - Smatrali smo  da je Beogradski sajam idealna prilika da najavimo trostruki jubilej koji se ove godine obeležava u našoj opštini. Prvi je 250 godina od dolaska Slovaka na ove prostore; drugi je V „Gasto Srem“, krajem avgusta, manifestacija zahvaljujući kojoj je naša opština izgradila prepoznatljivi turistički identitet; treći jubilej naslanjen je na globalni - 250 godina od rođenja čuvenog muzičkog genija Ludviga van Betovena, a koji je, verovali ili ne, vezan za našu opštinu, odnosno Golubince - objašnjava direktorica.
            Veza Betovena i sremskog mesta Golubinci počela je u Beču kada je kompozitor, tada dvorski muzičar, upoznao dvorsku damu, zanosnu plavušu anđeoskog glasa, Ženev d'Hontar, koja ga je opčinila. Iako strasna, ljubav između Betovena i Žanet nije dugo trajala, jer je ona za svog životnog sapunika izabrala gardijskog kapetana Karla fon Greta, ličnost višeg društvenog i materijalnog statusa. Ali, svaka ljubav, pa i ova tražila je svoje žrtve, a ova je bila preseljenje iz prestonog Beča u dvorac Šlos u Golubince, mesto gde su stanovali austrougarski oficiri, čuvari granice. Oskudan društveni život nekadašnje dvorske dame davao joj je dosta vremena za pisanje brojnih ljubavnih pisama onome kojeg je ostavila, a koja se danas čuvaju u Betovenovom muzeju u Bonu. Iz njih se naslućuju i da je slavni kompozitor pohodio svoju bišvu dragu, ali, s obzirom da su bili ljubavnici, sastajali su se ne u dvorcu, već u obližnjoj kući, u istoj ulici. Slučaj je hteo da se upravo na mestu njihovih tajnih sastanaka danas nalazi čuven poslastičarnica „Maestro Nikola“, gospodina Nikole Gašparovića, koji je na ideju dobijenu od turističkih radnika kreirao „Betovenov kolač“ i na sebi svojstven način dočarao ljubav dvoje poznatih ljubavnika.
            Dragana Zorić Stanojković kaže da je na osnovu indicija da je slavni Betoven čak 19 puta pohodio svoju ljubav, gospodin Nikola osmislio kolač sa devetnaest sastojaka i dodao dvadeseti - LJUBAV. Sajamska manifestacija je bila prilika da se kolač isproba, a svi oni koji, krajem avgusta dođu na „Gasto Srem“ imaće priliku da prisustvuje njegovoj izradi i da dobiju recept.
            - Ovo je prvi korak u realizaciji naše ideje. Posle avgustovske fešte imamo nameru da „Betovenov kolač“ zaštitimo, da se osim u poslastičarnici „Maestro Nikola“, može naći i u svim restoranima u opštini, kao naš brend. „Betovenov kolač“ je samo još jedna potvrda koliko na ovom prostoru ima ljubavi i koliko nam ljubav znači. Potvrda da se u Srem dolazi iz ljubavi, ali i zbog sremačke gastronomije. Deo tog doživljaja posetioci će moći da iskuse na „Gastro Sremu“ - zaključila je Dragana Zorić Stanojković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com