Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Sve vinske manifestacije vinskog Grada Vršca

Sve vinske manifestacije vinskog Grada Vršca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Predstavljanje Turističke organizacije Vršac na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, i ove godine obeležila su vina, odnosno vinske manifestacije. Uz vinsku zdravicu najpoznatijeg vršačkog vinara, gospodina Nikole Cuculja (vinarija VINIK), na štandu Vrščana točilo se vino sa obronaka Vršačkog brega, a sve to uz banatske tamburaše.

Vrščani su tako, na sebi svojstven način, otmeno i sa merom, mada se radi o vinu, pozvali sajamsku publiku na svoje tri vinske manifestacije, koje iako posvećene dionizijskom napitku, svaka ima svoj specifični sadržaj.
            Samo nedelju dana po okončanju beogradskog Sajma turizma, u subotu, 29. februara, Vinsko selo Gudurica je domaćin Dana mladih vina. Mesto događanja je Dom kulture, gde će se predstaviti petnaest vinarija sa ovog područja.
            - Dani mladih vina je mala vinska smotra, ali ne manje značajna za Vršac, vinare i ovaj vinski region. Za ovu manifestaciju, koja u poslednje vreme uzima sve više maha, zainteresovao je mnoge turiste. Gudurički vinari putem ovog događaja pokušavaju da se predstave, da predstave svoje proizvode i malo više skrenu pažnju na njihovo jedinstveno selo. Jer, za vreme jedne posete Vršcu turista može da poseti dve - tri vinarije. Da bi upoznao ostale, mora se vratiti nekoliko puta, degustirati vina i probati neke od specijaliteta nadaleko čuvene banatske gastronomije -  istakla je direktorica TO Vršac, gospođa Tatjana Palkovač.
            Redovnim pratiocima vršačkih vinskih manifestacije nisu promakle novine, pre svega vezane za XV VinoFest, koji će ove godine biti izmešten iz svečane sale Hotela „Srbija“ na otvoren prostor, što je i glavni razlog pomeranja događaja, koji će biti održan od 08 - 10. maja. Pokazalo se da je za svih ovih godina festival nadrastao prostor u kojem je startovao, a koji je mogao da primi do 60 vinarija. Po rečima direktorice, na ovaj način VinoFest, festival koji ima sve više pristalica, kako u redovima izlagača, tako i publike, moći će da primi sve zainteresovane iz zemlje, regiona i šire.
            - Ove godine na VinoFest-u očekujemo preko 80 vinarija sa preko 400 vrsta vina. VinoFest nije interesantan samo za domaću publiku, koja dolazi u Vršac putevima vina, već i strancima, pogotovo turistima iz Rumunije koji često borave u Vršcu i koji vole naše proizvode. Svake godine naši vinari izlažu na njihovom sajmu vina, a rumunski vinari dolaze na naš sajam vina i na taj način pokušavamo i regionalno da podignemo destinaciju i obezbedimo turiste kada je u pitanju ovaj proizvod - objasnila je gospođa Palkovač
            Izlišno je predstavljati najčuvenije vršačke Dane berbe grožđa - Grožđebal, koji će se biti održan po 63. put od 17 - 20. septembra. Domaćini očekuju posetu od blizu 150 hiljada turista, a TO Vršac je nastupima na sajmovima turizma u Beču i Ljubljani već započeo kampanju povodom ove manifestacije. U narednom periodu, TO Vršac će nastupiti u okviru Dana Vojvodine, koju godinama unazad, u zemlji i regionu, uspešno sprovodi TO Vojvodina, i osim vinskih manifestacija promovisati čitavu destinaciju, pa i region.
            Direktorica ističe da ima mesta optimizmu daljem napretku vinarstva i s njim povezanog vinskog turizma. Obnavljanjem Vršačkih vinograda, poznatih i priznatih u bivšoj Jugoslaviji i pod tim imenom i u čitavom svetu, kao i nove linije vina Vinarije „Drašković“ Vrščani veruju da su turbulentna vremena, presudna za ovu branšu, iza njih.
            - Važno je što imamo poznatog vlasnika i čoveka koji ulaže u vinograde, koji želi da postojeću proizvodnju podigne na viši nivo. To nije značajno samo za tu vinariju, nego i manje vinarije, koje će uz njenu pomoć uspeti da se pozicioniraju i u regionu i šire - dodaje direktorica.
            Planovi Vrščana, prvog vinskog grada, i za sada jedinog u zemlji, sa tri ozbiljne vinske manifestacije idu dalje. Za početak, adaptacijom starog podruma „Helvecija“ u vlasništu kompanije Swissliongospodina Draškovića, u turistički vinski kompleks, predviđen je i muzejski prostor sa postavkom koja će delimično pokazati istoriju vinskog Vršca. Po rečima direktorice Palkovač, to je nedovoljno i već u skorije vreme, kako jednom vinskom regionu kakav je vršački dolikuje, u planu je osposobljavanje adekvatnog prostora i formiranje reprezentativne i celovite zbirke o istoriji vina i vinske kulture Vršca i okoline.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com