Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

VINSKA SRBIJA OKUPLJA SE U ZRENJANINU!

  • PDF

Zrenjanin            Na četvtrom Banatskom festivalu vina, u subotu, 20. maja degustiraće se vina više desetina vinarija iz naše zemlje i celog regiona novost vinska srbija okuplja se u zrenjaninu vinski magazin vino fino.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Jeremić: Eno-sofija Slavoljuba Jeremića

  • PDF

Slavoljub Jeremić u društvu studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu            Istorija vinogradarstva Smederevskog vinogorja vezana je za ime imperatora M.A. Probusa (III vek). Novija za dinastiju Obrenović, kada je knjaz Miloš na vinogradarskom potesu brdu Plavinac, od Tučina Muhameda kupio imanje od 36 hektara i sa zasadima vinove loze i podrumom utvrdio tokom treće decenije XIX veka. Knez Mihailo je podigao letnjikovac, a dvorski život mu podarili kraljevski par Milan i Natalija, potom Aleksandar i Draga Obrenović. Nekolicina vinarija nastavlja ovu istorijsku priču, proizvodeći vina vrhunskog kvaliteta, a među njima je i Vinarija „Jeremić“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZRENJANIN DOMAĆIN SLAVNIM VINARIMA

  • PDF
Pozvani ste na premijerni vinski spektaklBanatski festival vina biće održan 20. maja u Gradskoj bašti
U zrenjaninskoj Gradskoj bašti, verovatno najlepšem urbanom ambijentu u tom gradu, 20. maja biće održan četvrti Banatski festival vina. Događaj se po prvi put odvija u ovako elegantnom okruženju, u kome će svoja vina predstaviti više od 50 vinarija, a gosti će uživati i u vinima i u razgovorima sa ljudima koji su ih stvorili.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

GRAŠAC - vino velikih potencijala ponosno nosi svoje ime

  • PDF

Igor Luković            Fruškogorsko vinogorje je najrazvijenije, ujedno i najstarije u Srbiji, sa prvim legalnim vinogradom na Šuljamačkoj glavici, danas obnovljenim, a koji je oko 280. godine zasadio rimski imperator Marcus Aurelius Probus, rođen u obližnjem selu Grgurevci, i kao „otac fruškogorskog vinogradarstva“ stekao pravo da jedna sorta vinove loze ponese njegovo ime. Fruška gora je postojbina brojih vrhunskih vina, i do sada najviše ocenjenog srpskog vina na Decanter (DWWA) 2022. u Londonu - platinastim priznanjem za Chardonnay barrique Omnibus Lector 2015 vinarije Erdevik. Za ovakav kvalitet zaslužni su i teroar, koji odlikuje veliki diverzitet mikrolokaliteta sa različitim podlogama (glina, šljunak, krečnjak...), te „anomalija“ u kojoj je severna strana planine toplija od južne (11,8°C naspram, 11,3°C). Razlog tome je Dunav, čija velika vodena masa greje njene padine, a blaga i spremna da prigrli sunce severna strana je ta koja ruši predrasude o fuškogorskim crvenim vinima, kao manje kvalitetnim od belih. Sve to pogoduje uzgoju odličnog grožđa i proizvodnju vanserijskih vina, među kojima se poslednjih godina izdvojio GRAŠAC.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Objedinjena vinska ponuda Udruženja Srem - Fruška gora

  • PDF

Slobodan Spasovski (u sredini) i Igor Luković (desno) u društvu porodice Bajilo            Svake godine Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisuje Konkurs za raspodelu podsticaja za unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Udruženje vinara i proizvođača grožđa sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška gora“ osnovano 2015. godine sa ciljem održavanja kontinuiteta slavne vinogradarsko-vinske tradicije ovog podneblja, kao i njegovog unapređenja, pojavljuje se sa dva projekta: Promocijom autohtone sorte grožđa GRAŠAC i Razvojem turizma regiona Srem-Fruška gora, oba u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Dragoljević Žorž: Obilazak Srbije sa čašom autohtonih srpskih vina

  • PDF

Zoran Dragoljević Žorž             Promocija vinskog turizma Republike Srbije obuhvaćena pilot projektom „Vinski putevi Šumadije i Pomoravlja“ sa vinskim turama radi planiranja i lakšeg kretanja turističkih grupa kroz vinske rejone Srbije, pokazala je prve pozitivne rezultate neophodnosti jedne ozbiljne inicijative i njenog impakta na razvoj turističko-vinske ponude. Sprovedena u rejonu Šumadije, ova ideja bi uskoro mogla da se preslika i na druge vinske rejone Centralne Srbije i Vojvodine radi upotpunjavanja turističko-vinske ponude Srbije, posetama vinarijama i degustacijama, uz obilazak sakralnih, kulturno-istorijskih spomenika, prirodnih atrakcija kraja u kojem se vinarije nalaze. Inicijator i realizator projekta „Vinski putevi Šumadije i Pomoravlja“ je WINE EXPERT Udruženje Centar za razvoj vinskog turizma, sa sedištem u Šumadiji, na čelu sa Zoranom Dragoljevićem Žoržom, kao predsednikom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Evo kako su ocenjivale sudije na Januarskom sajmu vina u Temerinu

  • PDF

Novo veliko zlato za Craft Kabach Winery, Temerin            Na Januarski sajam vina 2023., pristiglo je 613 uzoraka vina, od čega 249 belih, 218 crvenih, 96 rose, 17 Schiller, 14 desertnih i 11 voćnih vina. Međunarodni žiri sastavljen od 14 komisija od po 5 - 6 članova, dao je svoje mišljenje dodelivši: 23 velikih zlatnih, 189 zlatnih, 214 srebrnih i 131 bronzanih medalja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Smotra najboljih vina malih vinarija po 25. put sa uspehom održana u Temerinu

  • PDF

Sa ceremonije otvaranja Međunarodnog sajma vina            Jubilarni XXV Međunarodni januarski sajam vina Temerin 2023, održan je u radosnoj, odlično organizovanoj atmosferi, u kojoj su, kako su utemeljivači ovog praznika vina i zamislili, svi bili- na dobitku. I mada nije pramašio rekrodnu 2020. godinu sa 777 uzoraka vina iz Srbije i četiri zemlje regione, niko me može staviti niti jednu primedbu na prvi u godini vinski događaj, ove godine održan u subotu 21. januara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Horvat Laslo: Put malih vinara do kvalitetnih vina

  • PDF

Horvat Laslo            Punih 25 godina, manifestacija Januarski sajam vina u Temerinu, kreće se uzlaznom putanjom i svojim konceptom utemeljenim pre četvrt veka, ni jednog trenutka nije dovela u pitanje svoj renome, niti popularnost. „Društvo ljubitelja bašte“, organizatori ovog festivala kažu da su punim srcem gradili ovaj festival kako bi sačuvali običaj ovog kraja da se u dvorištima svake kuće, pre svega temerinske opštine, ali bezmalo cele Vojvodine, uzgajala vinova loza sa porodične potrebe, ne za prodaju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U očekivanju jubilarnog Januarskog festivala vina u Temerinu

  • PDF

Poziv da prisustvujete najvećoj vinskoj smotri u Srbiji            Jedna od najvećih vinskih smotri, ne samo kod nas, već i u tzv. Karpatskom krugu - Januarski festival vina u Temerinu, biće održana u subotu, 21. januara u Gradskoj sportskoj hali. Na ovoj vinsko-gastro hedonističkoj manifestaciji bude prijavljeno i potom izloženo za degustaciju i do 740 vina, i toga dana vina proba od 2 do 3000 ljudi. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala, jednog od nekoliko kultnih brendova ove opštine, a dva brenda organizatora - Društva prijatelja bašte, je što se održava po jubilarni, 25. put. Nakon pandemije festival nije održan pretprošle godine, ali je već prošle bilo 650 uzoraka uz veliku posećenost. Ulaz je i ove godine  slobodan, a vina je moguće degustirati po simboličnoj ceni uz kupljeni kupon.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com