Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

Vina Deurić za one koji znaju šta piju

  • PDF

Zadovoljstvo ostvarenim: Mitar Deurić (desno) i Mirko Niškanović            Princeps Brut Natur 2015, vinarije Deurić iz Male Remete i vinskog Srema, na ovogodišnjem Velikom ocenjivanju vina Srbije, u organizaciji Saveza vinara i vinograda Srbije, održanom 17. i 18. maja u hotelu Radisson Collection, najeminentniji vinski stručnjaci u kategoriji: penušava vina, proglasili su najboljim.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ponos Banoštora - porodična vinarija Šijački

  • PDF

Ivana Šijački            Na mestu današnjeg vinskog sela Banoštora, na obroncima Fruške gore, jednog od najstarijih sremskih naselja, u vreme Rimljana se nalazio grad Malata Bononija, koji je bio na važnom podunavskom putu, Limesu i vodio obalom Dunava od Zemuna (Taurunuma) do Osijeka (Mursia). Srednjovekovni Banoštor bio je sedište Sremske biskupije (1298-1526) i benediktinske opatije „Kew" (otud ime bele sorte vinove loze kevedinke). Za Banoštor se vezuje i priča o renesansnom sremačkom srednjovekovnom vinu koje se, zahvaljujući banoštorskom i vackom biskupu Miklošu Batoriju, služilo na dvoru Matija Korvina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vuk Štefanović: Vinska priče Vinarije Erdevik

  • PDF

Vuk Štefanović            S obzirom da je reč o jednoj od najstarijih vinarija na Fruškoj gori, Vinariji „Erdevik“, koju je 1826. godine osnovao grof Livije Odeskalki, a koja danas slovi za harmoničan spoj modernog i tradicionalnog, dovoljno govori o želji njenih vlasnika za njenim trajanjem. Njena vina Omnibus Lector, Trianon, Grand Trianon, Ex Chatedra, Roza Nostra, Bella Novela, Tri Bele Koze, Tri Roze Koze, Tri crvene koze i dva noviteta, Marlon Delon (75% Cabernet, 25% Merlot) i Stifler’s Mom (100% Shiraz) po uzoru na lik iz filma American Pie, kazuju o težnji stručnog tima ove vinarije da se najprobranijoj vinskoj publici nametnu vinima rafiniranog, egzotičnog stila, prepoznatljivog vrhunskog kvaliteta, visokom vinskom etiketom u svakom smislu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinumova zlatna vina

  • PDF

Jovica Urošević, enolog Vinarije Vinum

            Vinumov Chardonnay 2018 (96,5), uz Merlo vinarije Vinis proglašen je najuspešnijim srpskim vinom na promociji vinarstva, vinogradarstva i vinske kulture u Srbiji.
            Na drugom „Velikom ocenjivanju vina Srbije“, održanom 17. i 18. maja, u beogradskom hotelu Radisson Collection Old Mill (prvi put na Dan Sv. Trifuna, na Savskom vencu - u slavu knjige i vina, prošle godine), u organizaciji Saveza Vinograda i vinara Srbije, veliko zlato u kategoriji za najbolje belo vino od internacionalne sorte najeminentniji vinski stručnjaci iz zemlje proglasili su vino Chardonnay 2018, vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

AGAPE VILLA Hotel & Restaurant predstavio 10 ZLATNIH SRPSKIH VINA

  • PDF

Obraćanje Nemanje Pepić i Milene Zakarić gostima degustacije            Događaj na koji je vinska publika u Novom Sadu dugo čekala desio se u petak, 28. maja u ekskluzivnom prostoru AGAPE VILLA Hotel & Restaurant, predstavljanjem 10 ZLATNIH SRPSKIH VINA ocenjenih na manifestaciji „Veliko ocenjivanje vina Srbije“ održanoj 17. i 18. maja u hotelu Radisson Collection Old Mill u Beogradu, u organizaciji Saveza Vinogradara i vinara Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dobre vesti uz dobra vina iz Džervina

  • PDF

Radovan Jović           Vest da je Sauvignon Blanc (2019) knjaževačkog Podruma „Džervin“, na ovogodišnjoj manifestaciji „Veliko ocenjivanje vina Srbije“ održanoj 17. i 18. maja u prostorijama hotela Radisson Collection Old Mill u Beogradu, u organizaciji Saveza Vinogradara i vinara Srbije., u kategoriji „Bela mirna vina od internacionalnih sorti“, osvojio 96 poena i veliko zlato, obradovala je sve prave poklonike vina. Jer, na sceni od pre nekoliko godina, a sada i u glavnoj ulozi, vratio se nekadašnji vinski gigant i pokazao da su još Rimljani nepogrešivao nalazili idealna mesta za uzgoj vinove loze. I u drugim kategorijama vina iz ovog Podruma su, po mišljenju žirija, vina sa Premium kvalitetom, osvetlala obraz vina iz Istočne Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinska kuća Botić - najbolja vina Potisja

  • PDF

Gavra Botić ispred svoje vinarije u Čurugu            Vojvođanska ravnica nikada nije bila sinonim za vino, iako se grožđe oduvek u njoj sadilo, uglavnom uz kuću, i bezmalo je svaka imala deo podruma u kojoj se skladištilo vino. Ono se uglavnom pilo i popilo u krugu porodice i prijatelja. U Čurugu (Žabalj), najveće površine zasada vinograda bile su između dva rata, pa do 50-tih godina prošlog veka, kada je pod vinogradima bilo oko 400 jutara, a selo bilo ograđeno „poljima“ vinograda i voćnjaka. Sa nestankom vinograda, 60-tih godina, taj lepi običaj druženja uz vino se potpuno gubi. Prvi koji se u žabljaskoj opštini probudio, i počeo proizvodnju u novim uslovima i uvođenjem savremene tehnologije u preradu grožđa i negovanju vina, bio je Gavra Botić, vredan, radan i nauman da se vrati starom, ali na novi način.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Bajilo: Na scenu je stupila nova generacija vinogradara i vinara

  • PDF

Braća Petar (desno) i Stevan Bajilo uspešno nastavljaju porodičnu tradiciju            Kratka je sezona odmora za vinogradare i vinare. U vinogradu, radovi počinju krajem januara - sredinom februara, uveliko se vrše  pripreme za širenje mladih zasada, koji će za tri godine doneti radost novih vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Dragoslav Ivanišević: Svetla budućnost za lokalne, autohtone i novostvorene sorte vinove loze

  • PDF

            Na Oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima, tradicionalno je obeležena vinogradarska slava Sv. Trifun. S obzirom na uslove, osvećenje slavskog kolača i žita, te simbolično orezivanje prvog čokota vinove loze u ovoj godine nije pratila tradicionlna degustacija karlovačkih vina, ali je prof. dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u ulozi domaćina, tom prilikom naglasio da degustacija karlovačkih vina nije otkazana, nego samo odložena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Petar i Stevan Bajilo: Odrastanje pod čokotima vinove loze

  • PDF

Petar (desno) i Stevan sa ocem Predragom Bajilo            Za Podrum „Bajilo“ (https://vinarijabajilo.rs) u najužem centru živopisnih Sremskih Karlovaca, u ulici Patrijarha Rajačića broj 9, vežu se dva datuma. Godina 1864. i podizanje laguma, jednog od stotinak u gradu, za potrebe skladištenja, i na evropskim dvorovima viđenih karlovačkih vina, od kojih je danas neznatan broj aktivno. Druga godina je 1925., upisana u ličnu kartu vinarije kao godina početka proizvodnje vina „Bajila“. Dok prva godina ovoj vinariji daje atraktivnost i istorijsku potku, dotle ova druga govori o njenom kontinitetu delovanja bezmalo pun vek. Predrag Bajilo je svojim radom i znanjem Vinariji „Bajilo“ dao identitet i obezbedio uslove daljeg uspešnog rada, time što su obojica njegovih sinova, stariji Petar, i mlađi Steva, od malena uključeni u sve vinogradarsko-vinske poslove, a danas i njeni lideri.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com