Fri06232017

Poslednja izmena:08:06:04 AM

Vino

Seduša i Neoplanta - novi dragulji vinarije Šijački

  • PDF

Ivana Šijački MajorošiNavikli smo da iz Vinarije „Šijački“ iz Banoštora na Fruškoj gori, uvek ima nešto novo. U to smo mogli da se uverimo na Danima Vojvodine u Beogradu, održanim od 1.-3. juna, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine. Pored predstavljanja turističkih potencijala severne pokrajine, ugostitelja, udruženja žena, udruženja rukotvorina i starih zanata, te brojnih proizvođača lokalnih proizvoda, tokom dva dana u Hotelu Radisson Blu Old Mill priređen je Salon vina Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Najavljen 14. Međunarodni festival vina - Interfest

  • PDF

Sa konferencije za medije u TONS-uČlan Gradskog veća za privredu, Milorad Radojević, prisustvovao je konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Grada Novog Sada, održanoj povodom najave predstojećeg 14. po redu Međunarodnog festivala vina - Interfest, koji će biti održan na Trgu slobode od petka 16. do nedelje 18. juna. Na konferenciji su se obratili i direktorka Interfesta, Nataša Budisavljević - Radišić, kao i direktorka vinarije „Mačakov podrum“ iz Iriga, Đurđica Jojić-Novaković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Petar Cindrić: O klonskoj selekciji

  • PDF

Prof. dr Petar CindrićKroz istoriju vinove loze dugu više milenijuma novi genetički potencijali u ovoj biljci su nastajali: spontanim ukrštanjima, slučajnim mutacijama i u poslednja dva veka namernim ukrštanjima.
Vinogradarstvo je specifična grana poljoprivrede u kojoj se sorte nalaze veoma dugo u proizvodnji. Većina danas aktuelnih sorti se gaji više stotina godina, ne znamo tačno koliko, a neke već i hiljadu godina i još uvek uživaju visok ugled. Na primer: Pinot noir. Toga nema ni kod jedne druge važne poljoprivredne kulture.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Mirjana Maksimović održala interaktivno predavanja na temu knjige i vina

  • PDF

Ukusi sa više aspekataU Studentskom kulturnom centru „Fabrika“, u popularnoj Kineskoj četvrti Novog Sada, od 12. do 14. maja održan je I Internacionalni festival UKUSA - knjige, kafe i čokolade. Ovaj festival, održavao se paralelno sa Međunarodnim poljoprivrednim sajmom na kojim se predstavljaju neki drugi ukusi, na neki drugi način, tako da event u Fabrici nije imao ambicije da pomuti rejting većeg i starijeg, već da pokaže da su ukusi tema koja se može posmatrati sa više aspekata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tri međe i oblak - obična priča o jednoj neobičnoj vinariji

  • PDF

Sa prezentacije vina na Vinofestu 2017. u VršcuVladimir Dragičević, doktor nauka arhitektura, umetnik po profesiji i vokaciji, u vinskoj priči obreo se kada je njegova tašta želeći da uloži novac, kupila jutro vinograda u Neštinu. Ovo mesto na Fruškoj gori, danas je voćarski, a do Drugog svetskog rata bio je pretežno vinogradarski kraj, da bi 90-tih vinogradarstvo potpuno zamrlo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mladi o vinu i vinskoj kulturi

  • PDF

Spoj teorije i prakse najbolji put upoznavanja vinske kultureStudenti Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Prirodno-matermatičkog fakulteta u Novom Sadu pomno su pratili Ski &Wine Winterfest festival vina i gastronomije, održan u organizaciji Udruženja „Interfest“ iz Novog Sada, od 23. do 26. marta u Hotelu „Grand“ na Kopaoniku, po peti put. Dominantni sadržaji ovog gastro-vinskog hepeninga bili su svakodnevni paneli preko dana i Salon vina i hrane u večernjim časovima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Siniša Popov: Portugizer iz Vinarije Kiš tek treba da dostigne svoj maksimum

  • PDF

Siniša Popov sa porodicomPraksa je pokazala da je porodica ključ uspeha svakog poslovnog čoveka, i da porodično jedinstvo nedvosmisleno doprinosi uspehu jedne firme. Pozitivan primer te prakse je porodična Vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca, u kojoj trenutno vina vrhunskog kvaliteta kreira i na tržište plasira šesta generacija vinara. Siniša Popov ima zvanje menadžera prodaje u Vinariji Kiš, somelijera i zeta, i zdušno se trudi da sve to opravda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predrag Crnković: Šampionska titula Portugizeru na ponos šest generacija Vinarije Kiš

  • PDF

Predrag CrnkovićKrajem aprila, Vinarija Kiš je bila mesto slavlja šampionskog pehara i najboljeg vina svetskog ocenjivanja Portugizera. Tom prilikom okupili su se brojni novinari sa ciljem da ovaj uspeh pronesu diljem zemlje, a Portugizer bude jedan od činilaca povratka Sremskih Karlovaca i Srbije na vinsku mapu Evrope. Peti po redu Portugiezer du Monde, održan u Žolnai muzejskoj četvrti u Pečuju (Mađarska), ove 2017. godine bio je u znaku Portugizera iz Srbije, a apolutni šampion ovog prestižnog ocenjivanja bio je Portugizer Vinarije Kiš iz Sremskih Karlovaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Mirjana Maksimović: Ceo vinski svet sada nas prepoznaje po šampionskom Kišovom Portugizeru

  • PDF

Mr Mirjana Maksimović- Porodična vinarija Kiš je na krilima srpske vinske renesanse gradila svoj vinski identitet. Kišov Bermet je prepoznatljiv na tržištu kao najbolji Bermet iz Sremskih Karlovaca“ – izjavila je jednom prilikom mr Mirjana Maksimović, predsednica Udruženja „Žene i Vino“. Sada se tome pridružuje i Kišov Portugizer, koji je u aprilu, na petom Portugiezer du Monde u Pečuju u Mađarskoj proglašen najboljim mladim Portugizerom i sveukupnim pobednikom takmičenja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Igor Luković: Kišov Portugizer zasluženo najbolji

  • PDF

Igor LukovićNa ovogodišnjem Portugiezer du Monde u Pečuju (Mađarska), u žestokoj konkurenciji našla su se tri vinarije iz Srbije: Vinarija Đorđe iz Banatskog Karlovca, Vinarija Mačkov podrum iz Iriga i Vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca. Vinarija Đorđe se prvi put predstavila na ovom takmičenju, Vinarija Mačkov podrum je osvojila dve zlatne medalje, jednu za crveno mlado vino Portugizer, a drugu za roze Frajla, kupažu Portugizera i Pinot Noira. Portugizer iz Vinarije Kiš proglašen za najbolje vino Međunarodnom takmičenju Portugiezer du Monde.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com