Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM BANJE

Banje

Banja Kanjiža obeležila vek postojanja

  • PDF

Kolaž fotografija sa proslave jubilejaNavršilo se stotinu godina od kako je u Kanjiži otvoreno prvo banjsko kupatilo. Od tada do danas banja se širila i razvijala, a njena osnova funkcija je ostala prvenstveno zdravstvena. Vredan jubilej - vek postojanja banje, obeležen je 29. i 30. novembra 2013. godine na svečanosti u Kanjiži.
U prisustvu velikog broja gostiju, ličnosti iz javnog života kako Kanjiže, tako i cele zemlje, obeležen je vredan jubilej - 100 godina Banje Kanjiža. Kako je istaknuto na svečanosti, ova banja se menjala i oblikovala u proteklih 100 godina, od akcionarskog društva na početku, do specijalne bolnice danas, a da je za sve te godine osnovna delatnost banje bila zdravstvena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi izgled i savremen pravac razvoja Atomske banje Gornja Trepča

  • PDF

Atomska banja Gornja TrepčaU severnom delu čačansko-kraljevačke kotline, na šumovitim padinama planine Vujan (857 m) i Bukovnik (850 m), na nadmorskoj visini od 460 metara, blage umereno-kontinentalen klime, sa malim kolebanjima temperatura u toku godine, leži naselje Gornja Trepča. Od Beograda je udaljena 140 km, od Čačka 18 km, 9 km od Gornjeg Milanovca, 8,5 km od Ibarske magistrale.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ribarska Banja, banja u koju su po zdravlje dolazili svi kraljevi

  • PDF

Vladan PanićRibarska Banja dobila je ime po ribarima koji su u njenim izvorima pecali pastrmke izuzetnog kvaliteta, za kneza Lazara. Pohodili su je Rimljani (arheološka nalazišta iz IV veka u njenoj okolini), carica Milica je dolazila u Banju radi održavanja svoje lepote, Turici su izgradili hamam. Po nalogu kneza Miloša Obrenovića voda banjskih izvora se prvi put šalje na analizu u Beč (1834), a knez Aleksandar Karađorđević na temelju hamama podiže, tada moderno kupatilo (srušeno, kao i cela Banja 1876. godine, za vreme srpsko-turskog rata). Godine 1852. knez Aleksandar posećuje Banju posle čega je interesovanje za nju značajno poraslo. Godine 1854. Banja dobija stalnog lekara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Merkur Budi zdravlje

  • PDF

Sa press konferencije u beogradskom Media centruSpecijalna bolnica Merkur u Vrnjačkoj Banji je pod sloganom “Budi zdravlje” pokrenula novu marketinšku kampanju praćenu novim vizuelnim identitetom čije je zaštitno lice naš proslavljeni glumac Dragan Nikolić. Kampanja koja je počela sredinom oktobra, uspešno je predstavljena na Sajmu turizma u Novom Sadu od 03. do 06. oktobra 2013. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Razvoj srpskih banja na primerima razvoja mađarskih banja

  • PDF

Banja Eržebet u MorahalomuOno što nas tek čeka, naši severni susedi su već “pregrmeli”.
U cilju identifikovanja ključnih banja koje imaju potencijal za razvoj, Regionalna razvojna agencija Bačka, u saradnji sa partnerima, započela je projekat COOLING CUBES – Integralnu strategiju razvoja banja koje su smeštene u okolini glavnih saobraćajnica u prekograničnom području Srbije i Mađarske. Na projektu, osim Regionalne razvojne agencije Bačka, kao nosioca projekta sa srpske strane, učestvuju i Agencija za razvoj opštine Temerin, opštine Ada i Morahalom (Mađarska), a nosilac projekta sa mađarske strane je Univerzitet u Segedinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Specijalne ponude povodom 100 godina turizma u Banji Kanjiža

  • PDF

Bazeni sa lekovitom, termalnom vodomBanja Kanjiža je zdravstveni kompleks osnovan 1913. godine kao banjsko lečilište. Tokom 100 godina svog postojanja razvila se u savremeni zdrastveni centar sa širokom paletom svojih usluga. Nalazi se na severu Srbije, u Vojvodini, 200 km od Beograda, a oko 110 km od Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Merkur obeležava Međunarodni dan fizioterapeuta

  • PDF

Međunarodni dan fizioterapeuta 08.09.2013., obeležava se ove nedelje u Specijalnoj bolnici Merkur sa ciljem podizanja svesti o problemima krive kičme.
Tokom nedelje će biti održana predavanja deci osnovnih i srednjih škola u Vrnjačkoj Banji na temu „Prevencija deformiteta kičmenog stuba“. Nakon predavanje Merkurovi fizioterapeuti će održati javni čas vežbanja za pravu i zdravu kičmu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Na Palić su oduvek dolazili svi

  • PDF

Čaroban zalazak sunca na Paliću„Na Palić su dolazili svi. Istina sa različitim motivima i na razdvojena mesta. Imućniji-veleposednici, trgovci, državni činovnici i drugi ugodinici su prihvatali modu posećivanja Banja, zaposedali najbolja mesta u banji, težeći promociji, provodu i zabavi. Siromašniji gosti su na Palić dolazili pukom potrebom da se kupaju i potiskivani su na zapadnu stranu kupališta, kako Ivanji kaže:“...gradsku livadu do parka“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Goran Gabrić: Vratićemo Paliću mondenski sjaj

  • PDF

Goran GabrićKrajem XVIII veka bila su poznata lekovita svojstva njegovog jezera, a krajem XIX veka, sa otvaranjem železničke pruge Budimpešta-Beograd, njegov razvoj se zahuktava da bi početkom XX veka i izgradnjom Vodotornja na ulazu u Veliki park, Velike terase, te Muzičkog paviljona, Spomen česme i Ženkog štranda, uz nekoliko godina ranije izgrađene vile: Luiza i Bogojvar i one industrijalca Rafaela Hartmana, u kojoj je danas smeštena pošta, sve građene u stilu kitnjaste varijante secesije, donele ovom mestu definisan i prepoznatljiv izgled.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kiprani ponovo uživali u blagodetima Merkura

  • PDF

Snimak za uspomenu na boravak u MerkuruI ove godine, tradicionalno, gosti sa Kipra posetili su Vrnjačku Banju i Specijalnu bolnicu Merkur, saopštila je ova ustanova.
Kako je navedeno, uspešna dugogodišnja saradnja sa sindikatom Elektroprivrede Srbije i sindikatom Elektromreže Jugoistočne Evrope nastavljena je i ovog leta, pa je kao i prethodne godine grupa od 44 Kiprana imala priliku da se sredinom avgusta odmori i uživa u Merkurovim sadržajima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com