Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Od teglice do preduzetnice

  • PDF

Snežana Milisavljević

            Promocija domaćih, ručno rađenih prehrambenih proizvoda, bez aditiva, veštačkih boja i aroma, kroz programe resornog ministarstva, lokalne samouprave, turističkih činioca, raznih udruženja, organizacijom festivala i medijskim kampanjama, ali i sve veća briga o zdravlju, uticala je na povećanje tražnje i veći broj onih koji su spremni na ovakav način privređivanja. Najveći deo ovog posla pao je na žene, koje ne samo da moraju da obrade svoje livade, njive, voćnjake, bašte, već da proizvedu i prerade plodove prirode, i na kraju da se bave marketingom i prodajom. U finalizaciji ovog procesa potrebna im je podrška i pomoć, da svoje proizvode što uspešnije plasiraju na tržište.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pasionirani kolekcionar, čuvar srpske baštine

  • PDF

Đuro Popović            Kompleksnost kolekcionarskog delovanja srazmerna je broju ljudi koji se time bave. Motivi mogu biti različiti, ali sve njih povezuje plemeniti čin zaštite, čuvanja i prevencije kulturnih dobara jedne zemlje. Sveobuhvatnost potrebnih znanja, uz talenat potreban za ovaj hobi, strast, ili biznis, zahtevaju jednu svestranu, renesansnu ličnost, kakav je Novosađanin Đuro Popović, jedan od najznačajnijih kolekcionara srpskog slikarstva i vajarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stojan Stevanović o približavanju dijaspore i matice

  • PDF

Stojan Stevanović            Tokom vekova Srbe je pratila sudbina stalnih ratova, deoba i seoba, što je uslovilo da mnogi potraže rešenje izvan granica svoje zemlje. Srpska dijaspora je stvorena pod uticajem teških istorijskih, socijalnih i drugih okolnosti. Politički motivisani odlasci iz zemlje sredinom prošlog veka nastavljeni su na one iz ekonomskih razloga u Ameriku krajem XIX i početkom XX veka. Iz istih razloga iseljavanja su nastavljena do danas. Svima njima je, uprkos razlici u vremenu, načinu i motivima, zajednički nedostatak preciznijeg uvida u brojno stanje i kompleksnu strukturu radi konkretizacije i aktualizacije demografskih, ekonomskih, socijalnih, obrazovnih, političkih, vojnih i drugih aspekata u određenju odnosa i državne politike prema dijaspori.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održani jubilarni Međunarodni dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu

  • PDF

Sa svečanosti otvaranja manifestacije u Master centru            Na Novosadskom sajmu 3. i 4. novembra, uz poštovanje svih epidemioloških mera, održani su jubilarni 10. Međunarodni dani energetike i investicija. Grad partner bio je Grad Novi Sad, a Novosadski sajam je priredbu organizovao uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, dok je RES fondacija bila partner u organizovanju kongresnog segmenta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prebogata, ukusna i zavodljiva gastronomija Deliblatske peščare

  • PDF

            Na Konferenciji povodom Svetskog dana turizma, 27. septembra, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), održan je panel pod nazivom: „Gastronomija kao ozbiljan turistički potencijal: Primer dobre prakse“. Jedan od učenika ovog panela bio je Petar Stamenović, menadžer klastera „Deliblatska peščara“, koji je predstavio objedinjenu turističku ponudu ruralne sredine na obodu zaštićenog područja u kojoj gastronomija ima glavnu reč.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Namenske unikatne ilustracije Marije Šojić

  • PDF

Marija Šojić           Autentičnost ideja i personalan pristup povezani sa elegancijom ponuđenih rešenja, u funkciji postizanja originalnog proizvoda, kvaliteti su kojima u svom profesionalnom radu teži Marija Šojić, ilustrator. Unikatan potpis njenog rada ostavila je u web i grafičkom dizajnu, izradi logotipa i animaciji. Na kraju se priklonila, njoj najizazovnijoj ilustraciji, kao delu celine jednog procesa grafičke interpretacije, razvivši je u pravcu vizualizacije i pojašnjenja istog sa manje-više naglašenom porukom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stanje, problemi i perspektive voćarstva u Srbiji

  • PDF

Rekordna proizvodnja jabuka u 2021. godini           Povodom Dana voćara, koji je drugi put održan u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, govorilo se o značajnim promenama u oblasti voćarstva, savremenim, intenzivnim zasadima, tehnologijama proizvodnje, udruživanju i zajedničkom radu struke i nauke, koji će uticati na kvalitet i kvantitet proizvodnje, zadovoljiti standarde tržišta. Dobrim rezultatima se treba radovati, a probleme, koji stoje na putu uspeha, treba rešavati.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Drugi Dan voćara na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

  • PDF

Obraćanje Boška Vučurevića, predsednika PKV, organizatora skupa    Međunarodni Dan voćara ustanovljen u vreme 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, imao je za cilj sagledavanje stanja ove grane poljoprivrede iz različitih uglova, unapređenje voćarske kulture u kojoj Srbija ostvaruje značajan devizni priliv. Razlog organizovanja ovakvog događaja bio je da poljoprivrednici iz prve ruke dobiju informacije o merama podrške Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i da se bliže upoznaju sa povoljnim kreditnim linijama Garancijskog fonda Vojvodine, Razvojnog fonda Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede itd.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kol’ko kaže konje voliš, toliko ti duša vridi

  • PDF

Nađ Laslo sa svojim petopregom na novobečejskoj Gospojini            Jedan od simbola varoši na Tisi, Novog Bečeja su konji, kao što je Parada zaprega nezaobilazan deo najveće novobečejske svetkovine - Velikogospojinskih dana. Nikada dopričana priča o Ukazu cara Franje Josifa I, kojim dozvoljava da se u selu Vranjevu, u petopregu voze i oni koji nisu plave krvi, što je do tada bilo zabranjeno, donetom pošto je car  1872., sa svojom pratnjom u petopregu prošao glavnom vranjevačkom ulicom, ostavila je na Vranjevčane dubok osećaj posebnosti. Nekada je Vranjevo, koje je od Novog Bečeja delio samo potok, bilo daleko veće od njega, danas je na njegovoj periferiji. Ali samo prostornoj, ne i suštinskoj. Da podsete na posetu cara, KK „Vranjevo“ je 1994. iniciralo održavanje takmičenja paradnih zaprega, u vreme gradske slave - Velike Gospojine. Posebno petoprega.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Libeeri Brewery Krčedin - vreme je za craft pivo

  • PDF

Tatjana Popčev            Sve je stvar navike, ali ima nešto i u kulturi. Nekada se pilo belo i crno, a danas je na našem tržištu neograničen broj domaćih i stranih etiketa belih i crvenih vina. Za razvoj vinskog turizma, sve značajnijeg dela turističke ponude, zaslužni su pre svega „mali“ vinari, koji su težište svoje proizvodnje, za razliku od velikih industrijskih sistema, usmerili isključivo na kvalitet finalnog proizvoda, provocirajući vinopije zanimljivim stilovima i tonovima božanske tečnosti, od internacionalnih, odomaćenih i, za svaku pohvalu, sve više autohtonih sorti grožđa. Ono što je vinarije stavilo u prvi plan, osim dobrog vina koje se podrazumeva, je marketing, priče koje su pratili njihovu prezentaciju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com