Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Andrija Lukić: Što pre ostvarite svoje ideje i snove

  • PDF

Andrija (levo), sa majkom Radojkom i bratom Aleksom            Svesni faktora rizika, uprkos svojim godinama, odgovorno sagledavajući sve aspekte i mogućnosti tekućeg poslovanja, braća Lukić iz naselja Bošnjane kod Paraćina, upustila su se u proizvodnju domaćih dimljenih sireva i kačkavalja. Ne oslanjajući se na neka ugledna domaćinstva iz mesta i okoline, jer ih praktično i nema, već isključivo na potencijale sopstvenog domaćinstva, konsultujući literaturu i pažljivo prateći kretanja na tržištu, pre manje od godinu dana, postali su vlasnici jedne ideje koja je realizovana i postavljena na tržište.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Tatjana Pivac: Ulična umetnost kao ideja za novi pogled na grad

  • PDF

Prof. dr Tatjana Pivac sa studentima PMF-a i Nemanjom Bunjevčev u obilasku Novog Sada

            Sive, išarane, zapuštene fasade pojedinih objekata, pa čak i celih kvartova, na putu su da postanu prošlost. Umetnici iz čitavog sveta oslikavanjem površina pokušavaju da osmisle novi stajling ulicama „oblačeći“ ih u nove odore boja, ideja sa porukama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kristina Dragaš: Pravo na rad kao preduslov lične slobode

  • PDF

Kristina Dragaš            Svet je postao takvo mesto da su određene granice potrebne kako bi se održao mir u njemu. Ljudska je priroda ta koja nas tera da istražujemo više od onoga što vidimo, u želji za nečim većim. Pravila su postavljena tako da se ipak držimo u liniji normale koja je pred nama; ona su tu s razlogom i to je u potpunosti u redu; ono što nije u redu je to što se moramo boriti sami za sebe. Moramo se boriti za prava koja su nam od samog početka već trebala biti data bez ikakvog uslova. Nije smela postojati linija koja će nas deliti dugi niz godina. Poput pečata na našim leđima kako bi bili označeni onim što smemo ili ne smemo činiti. Ljudski rad i njegovo pravo na to predstavlja veoma široko postavljenu kategoriju o kojoj se dugo godina diskutovalo, ipak, tužna je činjenica da su naša prava usvojena tek hiljadu devetsto četrdeset osme godine. Svet u kome živimo bio bi mnogo slobodnije mesto kada se takvo pravo ne bi moralo usvajati, već da ono postoji unutar nas samih bez razloga da mi previše govorimo o njemu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Životni i vinski putevi Dragane Ristić

  • PDF

Dragana Ristić           Život nije odlaženje i vraćanje već traganje za smislom, ciljem, za samim sobom. To potvrđuje Dragana Ristić, ing. prehrambene tehnologije, devojka koja je tražeći sebe pronašla sebe u vinarstvu, i posle pet godina kao enolog smederevske vinarije „Jeremić“ i sezone provedene u istom svojsvu na ostrvu Vis, odlučila se za dalje traganje, kroz usavršavanje do potpunog ostvarenja. Jer, „vinski ratnici“ ne odvajaju život od posla, već žive taj posao:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Slaviša Dabižljević iz drugog ugla

  • PDF

Slaviša Dabižljević iz drugog ugla            Kultna emisija posvećena poljoprivredi i selu - OTKOS, dinamične forme (prilog - studio - gost), jedinstvenim i neposrednim pristupom, kao i analizama aktuelnih problema, svake subote ulazi u domove poljoprivrednika širom Srbije, i ne samo poljoprivrednika. Njen autor, Slaviša Dabižljević, radeći sa istim entuzijazmom i bez kompromisa od 2000. godine, postao je sinonim posvećenosti i iskrenosti u novinarstvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dve dunavske šajke - deo turističke ponude TOO Kovin

  • PDF

Zlatko Pajić            Neverovatna je linija puta jednog čoveka u njegovom stvaralačkom nadahnuću. Zlatko Pajić iz Smedereva, avio inženjer, ostvaren na nekoliko poslova u različitim domaćim i stranim firmama, veliki zaljubljenik u izradu maketa aviona, godine 1991., iz pieteta prema ocu počinje sa izradom maketa brodova, u čemu istrajava do danas.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojislav Mrkšić: Pošten rad i kvalitet u funkciji prosperiteta

  • PDF

Vojislav Mrkšić            Okončanje radova na novom objektu za preradu mesa, u sastavu Zemljoradničke zadruge „Mrkšićevi salaši“ u Srpskom Itebeju bili su povod da mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) sa kolegama i agrarni novinari u četvrtak, 31. marta. obiđu ovo reprezentativno zdanje najsavremenije u Srbiji, a verovatno i u regionu. Objekat će biti pušten u rad u toku iduće nedelje, po dobijanju zvaničnog rešenja za početak rada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Žene u nauci su pravilo a ne izuzetak

  • PDF

Prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović (levo), dr Ivana Pajčin i prof. dr Jelena Grahovac            Otvorenim, argumentovanim, energičnim je put koji su naučnice Srbije trasirale, svesne svoje kompetentnosti i učinka u raznim naučnim oblastima poslednjih decenija, pa i tokom poznate istorije. U cilju unapređenja pozicije naučnica, žena i devojaka u nauci, u novembru 2021. godine, na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu osnovano je Udruženje naučnica Srbije – SRNA. Ceo proces pokrenule su dr Sanja Podunavac Kuzmanović, redovna profesorica, na katedri za primenjene i inženjerske hemije - predsednica Udruženja, dr Jovana Grahovac, vanredna profesorica, zamenica šefa katedre za bioptehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo - potpredsednica Udruženja i Ivana Pajčin, naučna saradnica na katedri za biotenologiju i farmaceutsko inženjerstvo– suosnivačica SRNA, sve sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mira Kovačev: Podvig staparskog udruženja žena

  • PDF

Mira Kovačev (prva s desna) sa članicama Udruženja žena Staparska ruža            Nenadomestiva uloga žena u porodici i poslovima u kući i oko nje, pre svega vezana za žene na selu, te nerazumevanje za njihove potrebe aktivnog delovanja u lokalnoj zajednici i šire, prisutna odvajkada, i danas je aktuelna. Na njihov statusa poslednjih deset godina pozitivno je uticalo udruživanje žena. One su svojim zajedničkim radom uspele da koliko- toliko materijalizuju svoje vekovno umeće i učine ga vidljivijim.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dušan Radanović: Mladi i uspešni poljoprivrednici su sadašnjost Srbije

  • PDF

Dušan Radanović            U decembru prošle godine, na prvoj edukativnoj agrarnoj konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“, u organizaciji Zavičajnog društva „Fruškogorje“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, mladi poljoprivrednik Dušan Radanović iz Čuruga našao se među deset dobitnika obog priznanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com