Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Karlovačka gimnazija: Bastion kulturno-obrazovnog identiteta srpskog naroda

  • PDF

Karlovačka gimnazija            Da li zbog duge i bogate istorije, bivših đaka, atraktivne okoline, savremenih nastavnih programa ili nečeg sasvim drugog, tek iz godine u godinu raste interesovanje srednjoškolaca iz cele zemlje za Karlovačku gimnaziju, najstariju u Srba. Smeštena u živopisnim Sremskim Karlovcima, na severoistočnim padinama Fruške gore, uz Dunav, koji su više od dva veka bili središte duhovnog, političkog i kulturnog života srpskog naroda u Austrougarskoj. Karlovačka gimnazija sa trajanjem od 233 godine posebnim programima mamenjenim talentovanim učenicima obrazuje vrhunske kadrove.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održivo upravljanje zemljištem i otpadom: inovacije i izazovi

  • PDF

Plakat za ilustraciju dva nova projekta novosadskog PMF-a            U okviru projekata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu - TwinSubDyn (Twinning excellence on organic soil amendments effect on nutrient and contaminant dynamics in the subsurface) iz Horizon Twinning programa i ReNBES (Natural based efficient solution for remediation and revitalization of contaminated locations using energy crops) - projekat Fonda za nauku Republike Srbije, početkom marta organizovana su dva značajna skupa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milica Šušnjić: Put stvaranja poznatih i priznatih gastronomskih manifestacija

  • PDF

Milica Šušnjić u društvu koleginice Jelene Malešev i Romea Karanovića         - Najbolji primer dobre prakse promocije jedne manifestacije putem društvenih mreža je kako to radi tim Turističke organizacije Vojvodine (TOV) - istaknuto je na I Kongresu „Gastronomske manifestacije Balkana - Značaj i mogućnosti“, održanom u subotu 23. marta, u Eco resortu Stražilovo u Sremskim Karlovcima, u organizaciji Kuhinje na otvorenom i Udruženja vlasnika vikendica i salaša, Kulinarske federacije Srbije (KFS), i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Nenad Ivanišević: Uloga Vlade u podizanju nivoa gastronomskih manifestacija

  • PDF

Puna podrška dr Nenada Ivaniševića i Pokrajinskog sekretarijata vojvođanskim manifestacijama            Kongres „Gastronomske manifestacije Balkana - Značaj i mogućnosti“ na Stražilovu (Eco resorte), 23. marta, u organizaciji Kuhinja na otvorenom, Udruženje vlasnika vikendica i salasa, Kulinarske federacije Srbije (KFS),  imao je i podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PMF akreditovao nove i reakreditovao postojeće studijske programe

  • PDF

Novi moduli akreditovani na Departmanu za fiziku            Protekla godina bila je posvećena akreditaciji novih i reakreditaciji postojećih studijskih programa na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Programe koji se već realizuju dugi niz godina smo osavremenili, preradili njihove kurikulume, dodali neke nove predmete i na taj način ih značajno unapredili. Posebnu pažnju bih skrenula na studijske programe koje smo iznova osmislili i čija realizacija kreće od naredne školske godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milica Bijelović: Studentski aktivizam i ulog u budućnost

  • PDF

Milica Bijelović            Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Privredne Akademije u Novom Sadu, u amfiteatru „Prof. dr Slavko Carić" u sredu, 13. marta ove godine, održana je tribina pod nazivom „Moj put do uspeha". Nesvakidašnji, jer su na zahtev studenata, gošće bile poznate novosadske influenserke, Tatjana Jovanović, dipl. ekonomista (Ekonomski fakultet Subotica) i Ena Luna sa diplomom iz Međunarodne ekonomije ovog fakulteta i vlasnica brenda Luene, koje su odgovarajući na pitanja studenata podelile iskustva o potencijalima i rizicima u radu, o preduzetništvu, brend marketingu i dr. temama interesantnim za studente. U ulozi moderatora našla se Tamara Krstić, direktor marketinga Univerziteta Privredna akademija, koja se potrudila da prisutni od panelista dobiju tražene odgovore.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podsticanje MSP u turističkom sektoru u Evropi kroz digitalne alate i inovacije

  • PDF

Sa završne konferencije projekta DIGITOUR u SofijiProjekat „Podsticanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije - DIGITOUR“(https://digitour-project.eu/), sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa devet partnerskih organizacija iz Italije, Nemačke, Francuske, Španije, Bugarske, Danske i Češke, a finansiran je od straneEvropskekomisijepreko Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME), u okviru programa COSME COS-TOURINN-2020-3-04. Koordinator projekta je Venetian Cluster (Italija).Projekat je započet krajem 2021., a celokupna implementacija projektnih aktivnosti se završava u aprilu 2024.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pametne, mlade, lepe - naučnice sa PMF-a među prvima u inovacijama

  • PDF

 Nada Savin: ( leva na desno) dr Jovana Panić; msc Nikolet Cako Baganj, dr Snežana Papović i msc Teona Teodora Borović            U okviru poziva Promis 2023 Fonda za nauku Republike Srbije jedan od dva odobrena projekta na Prirodno-matematičkom falultetu (UNS) je projekat pod nazivom "The new ionic additives for safer and durable electrolytes in lithium-ion batteries" (akronim SafeLi).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ELABORAT ZSV O EFEKTIMA SPROVOĐENJA KONKURSA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU I ŠUMARSTVO NA ZEMLJORADNIČKE ZADRUGE U APV U PERIODU 2018-2023. GODINE

  • PDF

Mr Jelena Nestorov            Projektni tim Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), predvođen predsednicom mr Jelenom Nestorov, u skladu sa ugovorom potpisanim sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, izradio je i nedavno predstavio Elaborat o efektima sprovođenja konkursa pomenutog Sekretarijata na zemljoradničke zadruge u AP Vojvodini u periodu 2018-2023. godine. Kroz Elaborat sagledani su podaci o učešću zemljoradničkih zadruga u APV na konkursima, nakon čega su izvedeni zaključci sa predlozima i preporukama za buduće konkurse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Istraživanje i novine u hemiji na PMF-u

  • PDF

Članovi PMF tima (sa leva na desno): doc. dr Jasmina Anojčić, dr Tajana Simetić, msc Nina Đukanović, msc Sanja Mutić i prof. dr Jelena BeljinU okviru poziva Promis 2023 Fonda za nauku Republike Srbije jedan od dva odobrena projekta na Prirodno-matematičkom falultetu (UNS) je projekat pod nazivom "Sustainable solutions in environmental chemistry: exploring biochar potential" (akronim EnviroChar). Rukovodilac projektnog predloga je profesor dr Jelena Beljin sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. Članovi tima su docent dr Jasmina Anojčić; dr Tajana Simetić; dr Tamara Apostolović; msc Sanja Mutić i msc Nina Đukanović. Ukupna vrednost projekta je skoro 140.000,00 eura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com