Fri11172017

Poslednja izmena:06:31:04 AM

Hrana

Gljivarska staza na Kopaoniku treba da privuče i edukuje nove turiste, ljubitelje gljiva i prirode

  • PDF

Zoran Jelenković u intervjuu za TopSrbiju na Danima vrganja KOP 2017 najavio Gljivarsku stazuNajpoznatiji planinski turistički centar Srbije - Kopaonik, do sada je bio prepoznatljiv po ski stazama: 25 žičara, 39 alpskih ski-staza, 26 ski-puteva i dva poligona za obuku početnika. U subotu, 18. novembra, ovim skijaškim, biće pridodata GLJIVARSKA STAZA, prva na teritoriji Srbije. Mikološko-gljivarski savez Srbije (MGSS), uprkos vremenskim uslovima, koji su pretekli završetak radova, ispuniće ovogodišnji plan kojim je predviđeno njeno svečano otvaranje i puštanje u rad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Organska ulica Novog Sada otvarila vrata zdravijem načinu života

  • PDF

Marija Nikolajev sa tamburašima koji su muzikom ulepšali Organsku ulicu Novog SadaZa dane vikenda, 11. i 12. novembra na Ribljoj pijaci, najstarijoj pijaci u Novom Sadu, u organizaciji Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, i uz podršku Gradske uprave za privredu, po prvi put je održana manifestacija „Organska ulica Novog Sada“. Marija Nikolajev, menadžer Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede je tom prilikom istakla da je ovo jedna od brojnih aktivnosti koje organizuje Klaster, kao poziv građanima da u masovnijem broju dođu na pijacu, upoznaju se sa ponudom, ali i proizvođačima organskih proizvoda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Organska ulica za vikend na novosadskoj Ribljoj pijaci

  • PDF

Plakat kao pozivnica za kupovinu organskih proizvoda, ali i zabavuVojvođanski klaster organske poljoprivrede organizuje u subotu 11. i nedelju 12. novembra 2017. godine u vremenu 8-13h u Organskoj ulici na Ribljoj pijaci u Novom Sadu manifestaciju „Organska ulica grada Novog Sada“. Manifestacija ima za cilj promociju „Organske ulice“ na Ribljoj pijaci - Trg Republike 18, stalnog prodajnog mesta organskih proizvođača. Namenjena je prvenstveno potrošačima - sugrađanima i promociji organskih proizvoda kao i celokupnog organskog sektora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Bojana Kalenjuk: Visoke ocene za takmičenje u kuvanju na Ukusima Vojvodine

  • PDF

Dr Bojana Kalenjuk i Nikola VuksanovićNa takmičenju u kuvanju „Tradicionalno vojvođansko jelo na moderni način“, održanom u okviru prvog Festivala gastronomije „Ukusi Vojvodine“, u subotu, 30. septembra u novosadskom Limanskom parku, u ulozi članova trinaestočlanog žirija kojim je predsedavao proslavljeni Stevo Karapandža, bile su i sudije Kulinarske federacije Srbije, dr doc. Bojana Kalenjuk i nastavnik veština Goran Radivojević sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematričkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stevo Karapanžda: Radujem se prilici da probam neka od tradicionalnih vojvođanskih jela

  • PDF

Bojana Kalenjuk, Stevo Karapandža i Nataša Budisavljević RadišićKuvarske kape, tamburi, bandani raznih boja mogli su se videti u subotu, poslednjeg septembarskog dana na Festivalu gastronomije „Ukusi Vojvodine“ u Novom Sadu u Limanskom parku. Među njima i onaj najpoznatiji tambur sa prostora bivše Jugoslavije, koji je nosio čuveni Stevo Karapandža, jedan od onih giganata koji su ovu profesiju od zanata uzdigla do umetnosti, što se sve više mladih oba pola odlučuje da sledi njegov put. Ovoga puta Stevo Karapandža je bio u ulozi predsedavajućeg trinaestočlanog žirija u takmičenju u kuvanju pod nazivom „Tradicionalno vojvođansko jelo na moderni način“, u okviru ovog festivala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival gastronomije domaćinski prigrlio oduševljene Novosađane

  • PDF

Jadranka Beljan Balaban u društvu majstora kulunarstvaFestival gastronomije „Ukusi Vojvodine“ u novosadskom Limanskom park je dvodnevna manifestacija organizovana sa ciljem da na trpeze vrati vojvođanska tradicionalna jela, i da po tim ukusima i mirisima bude prepoznata i van granica naše zemlje. Jadranka Beljan Balaban, uz Natašu Budisavljević Radišić, inicijator i realizator ove ideje, na otvaranju prvog festivala „Ukusi Vojvodine“ podsetila je da je ovo proces koji je započet pre godinu dana obilaskom kuhinja restorana, salaša i čardi širom Pokrajine, u toku kojeg su imale razloga i za oduševljenje, za skepsu, pa i razočaranje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski restoran Sokače deo projekta Ukusi Vojvodine

  • PDF

Jovan Nikolić Njegovan„Oko odobrava nosu da pomiriše, a nos ustima da pojedu. Kada oko ne odobri nosu, ili pak oko odobri, a nos ne, svakako neće stići do usta. Potrebno je da i oko i nos i usta budu zadovoljni onim što vide i nosom i ustima osete“ - gastronomsko je pravilo koga se čvrsto drži vlasnik kultnog mesta gde se mogu probati tradicionalna vojvođanska jela „po receptima naših baka“ – Sokače (Pavla Papa 11), gospodin Jovan Nikolić Njegovan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sve više pasuljijada, a sve manje pasulja iz Srbije

  • PDF

Prof. dr Žarko IlinTemom: „Stanje i perspektive u proizvodnji pasulja u Republici Srbiji“, prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, otvorio je panel koji je prethodio ovogodišnjoj manifestaciji „Prosto k’o pasulj“ u Temerinu početkom juna. On je želeo da da objašnjenje zašto se, i pored dobrih uslova za uzgoj i proizvoda visokog kvaliteta, Srbija okreće uvozu, kada je u pitanju ova povrtarska kultura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Klub ljubitelja Petrovačkog kulena

  • PDF

Jaroslav PopovićPetrovská klobása - Petrovački kulen, jedan je na listi prehrambenih proizvoda sa potvrđenim pedigreom. Slovaci su majstori u proizvodnji suvomesnatih proizvoda od svinjskog mesa, ali samo pri spomenu kulena, asocijacija je jasna - grad Bački Petrovac, centar mnogobrojnih kulturnih, prosvetnih, muzičkih, folklornih i drugih kulturno-umetničkih manifestacija Slovaka, nadomak Novog Sada, ali i centar jedinstvenog - Petrovačkog kulena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ariljska malina - sinonim za kvalitet

  • PDF

Sa promocije Ariljske maline na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom SaduU Srbiji su prvi žbunovi maline zasađeni 1880. godine, kao ukrasne biljke, po okućnicama i baštama imućnih ljudi. Robna proizvodnja maline kod nas počinje 1920., a u današnjoj prestonici maline, ariljskom kraju, intenzivno uzgajanje malina datira od pre pet decenija. Danas je pri spomenu Arilja i ariljskog kraja, prva asocijacija malina, poznata po vrhunskom kvalitetu i dobrim malinarima, i proizvodnji koja u 95% završi na svetskom tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com