Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Hrana

Katarina Nikolić iz Niša najbolji kuvar u Srbiji

  • PDF

Kolaž fotografija sa takmičenjaPobednica Frikomovog kulinarskog karavana je Katarina Nikolić iz Niša, koja je ponela laskavu titulu najboljeg kuvara u Srbiji. Finalno takmičenje u pripremi najboljeg jela pod nazivom „Kulinarski karavan“, koje je u susret novogodišnjim praznicima za sve ljubitelje kuhinje i kuvanja organizovala kompanija Frikom, održano je minulog vikenda u Beogradu u restoranu „Colonial sun“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kompost u organskoj bašti

  • PDF

Snežana OgnjenovićSnežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva, autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti. Urednica je veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.org

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radoslav Ćatić: Srbija je zemlja tartufa

  • PDF

Radoslav ĆatićU nepostrednoj blizini domaćinstva Radoslava Ćatića nalazi se geografski centar Šumadije i, mogli bismo slobodno reći, centar znanja o tartufarstvu. Radoslav Ćatić tvrdi da ne postoji čovek koji poznaje tartufarstvo bolje od njega. Ovaj veliki poznavalac skupocenih tartufa zna njihov istorijat, traženje, tehnologije i sve prerade, i četiri modifikacije dobijanja sadnog materijala do kojih je sam došao, njihovu identifikaciju, banku podataka… Ukratko, ne postoji zarez o tartufarstvu o kome ovaj čovek ne zna, pa čak i kada je reč o seksualnom životu ovih aristokrata u svetu gljiva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srpski ukusi na svetskom salonu ukusa

  • PDF

Naši predstavnici u TorinuSlow Food, regija Pijemont i grad Torino, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Italije, organizovali su ove godine, od 23 do 27. oktobra, deseto izdanje međunarodnog Salona Ukusa i Terra Madre Festival u gradu Torino.
Salone de Gusto okupio je oko 4000 izlagača iz svih krajeva Italije sa svojim sirevima, mesnim preradjevinama, maslinovim uljem kao i brojnim poslasticama. Veliki broj radionica ukusa imalo je za cilj da pokaze koji efekat naša ishrana i navike imaju na blagostanje ekosistema naše planete.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Katica Biber Šnur: Kuglof – od legende do karlovačkog brenda

  • PDF

Katica Biber ŠnurU Sremskim Karlovcima se nalazi jedno sasvim posebno mesto. Ono nije vezano ni za vino i vinograde, niti za kulturno-istorijske spomenike, ali pripada nasleđu koje su Podunavske Švabe ostavile Karlovčankama. To je - Kuglof.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Olja Maglovski: Slatki trag prošlosti nastavlja svoje trajanje

  • PDF

Olja Maglovski (levo) i Danica Ivančević„Slatki trag prošlosti“, izložba koja je krajem prošle, 2013. godine, izazvala veliko interesovanje, izašla je iz Muzeja grada Novog Sada, gde je postavljena, i nastavila da živi na manifestacijama i festivalima. Na taj način su se autorke ove izložbe, Olja Maglovski i Danica Ivančević, koje su uz pomoć recenzenta i konsultanta, Tamare Ognjević, istoričara umetnosti, gastroheritologa, realizovale ovu zanimljivu temu, potrudile da “Slatki trag prošlosti” živi i u budućnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vlada Vozar pionir organske proizvodnje u Srbiji

  • PDF

Vlada VozarKažu da je ponavljanje majka znanja, ali ne i mudrosti. Tipično za inteligentno ponašanje jeste da se ono ne sastoji od rutine, stalnog ponavljanja. Samo jedan iskorak od uobičajenog, može da promeni svet. Pre dvadeset godina taj iskorak je napravila porodica Vozar, koja je počela da u delo spovodi ono o čemu je do tada, prof. dr Branka Lazić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, tako uporno pričala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Olivera Radovanović: Organska poljoprivreda potreba i perspektiva

  • PDF

Olivera RadovanovićJesen je godišnje doba kada se ubiraju plodovi ne samo na njivi, u voćnjacima i vinogradima, već i vreme kada se sumiraju rezultati postignuti tokom godine. Bez sumnje, u kategoriju uspešnih, svakako se može svrstati i Zelena mreža Vojvodine, koja je ove, nimalo lake 2014. godine bila izuzetno aktivna. Ova nezavisna, nevladina i neprofitna organizacija koja podržava i promoviše održivu poljoprivredu i ruralni razvoj, aktivno štiti životnu sredinu, promoviše principe održive proizvodnje i potrošnje, pruža podršku lokalnim zajednicama, nevladinim organizacijama, biznisu i pojedincima za održivi i ruralni razvoj, u toku ove godine privela je kraju projekat Panonnia Organica, proslavila desetogodišnjicu rada pijace organskih proizvoda “Moj salaš”, otvorila, po uzoru na tradicije razvijenih zemalja, nove oblike saradnje proizvođač-potrošač…

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nada Letić: Proizvođači organskih proizvoda su primer kakvi treba da budemo

  • PDF

Nada LetićPrvog Dana otvorenih farmi u Srbiji, za potrošače organskih proizvoda, vrata svog doma otvorila je Organska farma porodice Letić sa Čeneja (Ratarska 13), kraj Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zagorka Marković: GIZ pomaže organsku poljoprivredu u Srbiji

  • PDF

Zagorka Marković (levo), Olivera Radovanović i Nada letićU subotu, 25. oktobra, upriličen je prvi Dan otvorenih farmi. U dvorištu porodične kuće proizvođača organskih proizvoda Letić (na Čeneju, Ratarska 13), okupilo se dvanaestak proizvođača organskih i tradicionalnih proizvoda i zavidan broj posetilaca, uglavnom porodica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com