Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Vesna Petrović, laureat za 2018. tradicionalne nagrade Luča, Srpske čitaonice Irig

  • PDF

Ovogodišnji laureat Vesna Patrović, Vera Novaković i Todor Bjelkić na svečanosti uručenja nagrade            Povodom Dana Srpske čitaonice u Irigu, 14. februara, tradicionalno se svake godine, za doprinos razvoju kulture i kulturnog stvaralaštva na teritoriji opštine Irig, dodeljuje prestižno priznanje „Luča“. Žiri u sastavu: Todor Bjelkić - predsednik i članovi Aleksandra Asurdžić, Miroslav Milosavljević, Natalija Vlahović i Branislav Jovičić, na sednici održanoj 01. februara ove godine, sa većinom glasova, za ovo priznanje predložio je gospođu Vesnu Petrović, bibliotekara savetnika iz Sremske Mitrovice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Arno Gujon: Budućnost zavisi od nas samih

  • PDF

Arno Gujonu uručio je zahvalnicu dr Predrag Mirković ispred Privredne akademije u Novom SaduPravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu ugostio je Arno Gujona, koji je pred prepunim amfiteatrom studenata, profesora i zainteresovanih građana, održao tribinu na temu „Drugačiji pogled na Srbiju“. Posle uvodne reči i izraza zadovoljstva zbog posete uvaženog gosta, doc. dr Predrag Mirković, prodekan za nastavu ovog fakulteta, gospodinu Gijonu je povodom gostovanja, dodelio zahvalanicu ispred Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aleksandar Savanović: Da vrednosti u ovoj zemlji počivaju na znanju, obrazovanju, talentu

  • PDF

Pun efekat kampanje Učim+Znam=Vredim Udruženja za promociju društvene odgovornosti            Predsednik Udruženja za promociju društvene odgovornosti, Aleksandar Savanović, naš kolega novinar i publicista, održao je inspirativan govor na završnoj manifestaciji projekta Učim+Znam=Vredim, priređen u zgradi Pokrajinske vlade u subotu 22. decembra 2018. godine, koji prenosimo u celosti:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Razgovor s povodom: Snežana Milisavljević

  • PDF

Snežana Milisavljević            U godini kada je obeležio dve stotine godina od proglašenja za prvu prestonicu moderne Srbije, Grad Kragujevac je, posle višegodišnjeg zalaganja Gradske turističke organizacije Kragujevac, i uz veliku pomoć lokalne samouprave, konačno stekao status Turističkog mesta druge kategorije (prethodno je imao status četvrte grupe kojoj pripadaju i nekategorisana mesta). Rešenjem Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija, od 07. decembra, na osnovu člana 26. stav 4. Zakona o turizmu, po zahtevu GTO Kragujevac, državni sekretar dr Miroslav Knežević, utvrdio je da grad ispunjava uslove za turističko mesto druge kategorije. Rešenjem su obuhvaćena sva gradska i prigradska naselja, kao i delovi katastarskih opština Jovanovac, Opornica, Poskurice, Divostin i Dragobraća.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tamara Jovanov: Na slikama slavim život

  • PDF

Tamara JovanovDa uvek postoji način za lep život u kojem je presudna naša volja kojom menjamo svoj svet, sigurna je mlada slikarka Tamara Jovanov koja svojim talentom oduševljava ljude. Tamara je završila Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu 2016. godine, smer likovni tehničar. Nakon toga upisuje slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Gorana Despotovskog. Iako je sada tek treća godina studija, našoj publici je predstavila već dve samostalne izložbe. Prvu izložbu otvorila je u martu ove godine pod nazivom „Impresija, moj pogled na svet” i to u svom rodnom gradu, Zrenjaninu, gde je bila prikazana selekcija od više od 40 crteža i slika koje je pripremala u periodu od poslednjih pet godina umetničkog stvaralaštva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvorac Sokolac - Od raja do beznjenice

  • PDF

Tatjana VlaškalinČuvena veleposednička porodica Dunđerski, koja je ubrzo postala sinonim za moć i bogatstvo ostavila je traga po ovoj našoj prelepoj ravnici. Od Srbobrana, Novog Sada, Kulpina, Čelareva, Hajdučice, Novog Bečeja...staza posuta dukatima i zlatom ove uvažene srpske porodice s kraja XIX veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jasmina Pavlović, Dama godine - region 2018

  • PDF

Jasmina Pavlović sa prestižnim priznanjemVrnjačka Banja i hotel „Fontana“ ove godine su bili domaćini gala večeri povodom dodele prestižnog priznanja „DAMA GODINE - REGION”. Prva dodela nagrada ženama ostvarenim u svojoj profesiji organizovana je 2014. godine i za pet godina prerasla je u prestižno priznanje među predstavnicama lepšeg pola. „DAMA GODINE - REGION” je godišnja nagrada koja se dodeljuje istaknutim ženama iz javnog, društvenog i privrednog života iz Srbije i sa Ex -Yu prostora - za rad, društveni doprinos i stvaralaštvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nesvakidašnja priča o Zoranu Živanoviću i Regati Majke Angeline

  • PDF

Zoran Živanović (levo) i Srbislav AleksićI ove godine, meštani opštine Pećinci i njihovi gosti, imaće priliku da učestvuju na već tradicionalnoj, devetoj „Regati Majke Angeline“, i da se atraktivnom jednodnevnom plovidbom dugom 24 km prirodnim meandrim reke Save, obodom jedinstvenog „dragulja prirode“, SRP Obedska bara susretnu sa čarima prirode.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pismo prof. Dragana Bataveljića prof. dr Wolfgangu Rohrbahu

  • PDF

Prof. Bataveljić (za govornicom) doveo je prof. Rohrbaha (prvi s leva) na Privrednu akademiju u Novom Sadu„U ime Kolegijuma Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Wolfgangu Rohrbahu naknadno želim da čestitam 70. rođendan i da mu poželim sve najbolje, a takođe bih hteo da čestitam i svim autorima na uspelom i veoma poučnom novom tomu ove svetske enciklopedije o istorijatu osiguranja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

VLADA ILIĆ, ZET DUNĐERSKIH, PRVI MODERNI GRADONAČELNIK BEOGRADA

  • PDF

Naslovna strana Monografija Saše Z. Stankovića o Vladi IlićuSrpska javnost je sa nestrpljenjem pratila seriju „Santa Maria della Salute” i priču o čuvenom nesuđenom zetu Dunđerskih, ali manje je onih koji znaju ko je najpoznatiji zet uglednih vojvođanskih bogataša. Ljubavna balada Laze Kostića i Lenke Dunđerski svakako je romantičnija i uzvišenija, ali sumorna sudbina Vlade Ilića Mumdžijskog i Olge Jovanović (po majci Dunđerski) deluje kao da je pisana rukom nekog grčkog tragičara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com