Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Poseta Muzeju žrtava racije u Čurugu

  • PDF

Muzej žrtava racije u Čurugu            Pored mnoštva privlačnih sadržaja, u centru Čuruga, nalazi se i muzej sećanja na stravičan zločin iz januara 1942. godine. O tom genocidu počinjenom nad nedužnim stanovništvom Čuruga, svaku grupu, turističku ili neku drugu, svojom iskrenom pričom dočekuje gospodin Lazar Kaćanski, član Upravnog odbora Memorijalnog društva „Racija 1942”, kustos volontor Muzeja žrtava racije, potomak nekolicine onih koji su svoje živote završili upravo u prostoru magacina hrane, tzv. magacinu smrti - Topalovom magacinu, gde se nalazio jedan od centara za ubijanje u Čurugu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kolo, čardaš, valcer, tkanje i pustovanje

  • PDF

Sa jedne večeri plesa u organizaciji FA Vila iz Novog Sada            Kolo, srpska tradicionalna narodna igra, nalazi se na uneskovoj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Ovaj kolektivni ples briše granice između mladih i starih, muškaraca i žena, pri tom ne priznaje bilo kakvu društvenu izdvojenost ili povlašćenost. Svi su pozvani i slobodni da uđu u lanac koji obrazuju igrači i izađu kada im to odgovara. Kolo se danas igra u svim prilikama koje znače radost i slavlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Uspešno održana još jedna Tradicionalna igranka u novom dobu SKUDS-a i FA Vile

  • PDF

Detalj sa igranke u hotelu Norcev na Iriškom vencu            U organizaciji Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije (SKUDS) i Folklornog ansambla „Vila“ SKUD-a „Železničar“ iz Novog Sada, u hotelu Norcev na Iriškom vencu, nedavno је održana Tradicionalna igranka u novom dobu. Ovaj projekat je osmišljen 2019. godine u cilju reafirmacije i promocije izvodjenja tradicionalnog plesa u široj javnosti. Kao i prošle godine, Sekretarijat za kulturu Grada Novog Sada je prepoznao ovu incijativu, pa je tradicionalna igranka, uz poštovanje svih propisanih mera zdravstvene zaštite, na radost svih učesnika, ipak održana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sačuvana prošlost u kamenu

  • PDF

Tvrđava u Baču            Nazivaju ih nemim svedocima prošlosti, a one su sve samo ne to. Srednjovekovne srpske trvrđave monumentalne su građevine, utvrđenja, fortifikacije nastale  na temeljima starijih, najčešće iz rimskog perioda. Neke od njih gradile su Osmanlije, Romeji, Austrijanci i dr., u zavisnosti od toga kojoj su od tih imperijalnih sila određeni delovi Srbije u to vreme pripadali. Na području današnje Vojvodine dominiraju ostaci ugarskih utvrda, dok je najpoznatija među njima, Petrovaradinska tvrđava, građena u vreme Habzburške  monarhije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Specijalni rezervat prirode Kraljevac

  • PDF

 Jezero i SRP Kraljevac            Specijalni rezervat prirode “Kraljevac” se nalazi usred vojvođanske ravnice, nekadašnjeg Panonskog mora, na samom rubu Deliblatske peščare, u živopisnom selu Deliblato poput neke oaze mira i tišine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tanurdžićeva palata - jedan od simbola Novog Sada

  • PDF

Tanurdžićeva palata            Kada je trgovac Nikola Tanurdžić, pošto je prethodno postigao izuzetne poslovne uspehe, rešio da u samom centru grada izgradi palatu po kojoj će ga grad pamtiti, u tome je i uspeo, jer je ta palata postala dominantan arhitektonski motiv središta starog Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Palata pravosuđa (zgrada suda i zatvora) - izuzetna vrednost Zrenjanina

  • PDF

Još jedan biser Zrenjanina - Palata pravosuđa na desnoj obali Begeja            U okviru prostorno kulturno-istorijske celine starog jezgra Zrenjanina, nalazi se Palata pravde (zgrada suda i zatvora), sagrađena u periodu od 1906 - 1908. godine. Na raspisanom konkursu Ministarstva pravde u Budimpešti, prvu nagradu za projekat zgrade županijskog suda i zatvora dobio je budimpeštanski arhitekta Šandor Ajgner.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tragom Ajnštajnovih

  • PDF

Kuća u Kisačkoj 20 u Novom Sadu            Konstatacija da je jedan od najznačajnijih svetskih naučnika Albert Ajnštajn u dva navrata, kako se veruje, boravio u Novom Sadu bila je dovoljna da pokrene mnoge inostrane posetioce da krenu njegovim novosadskim tragom. Interesovanje je bilo takođe podstaknuto mnogobrojnim publikacijma koje su se bavile privatnim životom slavnog naučnika i to onim periodom kada je svakodnevni život i radost naučnih otkrića delio sa prvom suprugom Novosađankom velikog dara za matematiku, Milevom Marić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

POSETITE SAVREMENU GALERIJU ZRENJANIN

  • PDF

Savremena galerija Zrenjanin            Savremena galerija Zrenjanin (osnovana 1962. godine) sakuplja, čuva, sistematski istražuje i izlaže dela jugoslovenske i srpske posleratne likovne umetnosti, nastala uglavnom u Umetničkoj koloniji u Ečki (osnovana 1956. godine). Politikom prikupljanja i obrazovanja zbirke, koja danas sadrži preko dve hiljade šesto umetničkih predmeta umetnika iz bivše Jugoslavije i inostranstva, nije omogućeno samo praćenje rada kolonije u Ečki već je dobijen pregled savremene likovne umetnosti Jugoslavije (i Srbije) od 1946. godine do danas. Do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija u Ečki bila je jedino mesto u Srbiji gde se reprezentativna produkcija jugoslovenske likovne umetnosti mogla videti na jednom mestu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SKUDS i FA VILA obeležili SVETSKI DAN SRPSKOG KOLA 2020

  • PDF

Nadmetanje u igranju Žikinog kola

         U organizaciji Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije (SKUDS) i Folklornog ansambla „Vila“ SKUD-a „Železničar“ iz Novog Sada, u hotelu Norcev na Fruškoj gori, održan je XII Festival zlatnih ansambala Srbije - Svetski dan srpskog kola i takmičenje koreografskih minijatura tradicionalnog plesa. U okviru ove manifestacije održava se saborno izvođenje Žikinog kolai nadmetanje u plesanju. Antologijska numera na koju je igrano Žikino kolosnimio je Tamburaški orkestar Radio televizije Srbije pod upravom Makse Popova, sa solistima Vlastimirom Pavlovićem Carevcem na violini, Radojkom i Tinetom Živković na harmonici i Savom Jeremićem na fruli.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com