Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Svetski dan srpskog kola - dan čuvanja pravih vrednosti

  • PDF

Bojan Rašković            Trg Dositeja Obradovića, popularan Studentski trg u Novom Sadu je u subotu, 05. novembra bio mesto okupljanja folklornih ansambala, studenata i građana povodom širenja Velikog srpskog kola u okviru, sada već tradicionalne manifestacije. Povod ovom veličanstvenom događaju bilo je svetsko priznanje 2017. godine, ulaskom na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, kao važan integrativni element negovanja kolektivnog identiteta naše zemlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Fruškogorska prestonica Irig

  • PDF

Branislav Jovičić            Pri pomenu Iriga, varoši u srcu Fruške gore, prva asocijacija je Srpska čitaonica, prvo i najstarije građansko čitalište u Srba. Neposredno potom javljaju se i čitališta u Vršcu (1842), Kikindi, Somboru i Novom Sadu (1845).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej Žeravica u Novom Miloševu svima interesantan

  • PDF

Sa spektakla u Novom Miloševu            Deveti put, druge subote septembra, u Novom Miloševu, opština Novi Bečej, „Muzej Žeravica“, je bio mesto okupljanja brojne publike. Povod je održavanje godišnje promocije unikatne zbirke traktora i starih mašina, starih zanata i elektronskih uređaja koji čuvaju sećanje na prošla vremena, pod nazivom „Zalazak u svitanje“. Ovaj svojevrsni godišnji vremeplov muzeja, ove godine doživeo je posebno izdanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pivo poteklo u Velikom Bečkereku, proteklo kroz Petrovgrad i ulilo se u Zrenjanin

  • PDF

Plakat za prve Dane piva            Nekada Bečkerek i Petrovgrad, sada Zrenjanin, davne 1769. godine kao središte Distrikta, dobija pravo na dve sajamske priredbe godišnje a nešto kasnije na još dve, tako da je svako godišnje doba počinjalo velikim vašarom. Potreba za pazarom, susretima svake vrste, pa i razbibrigom i veseljem činila je da se broj vašara povećava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Crkva Prenos moštiju Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana - Gospođinci

  • PDF

Gospodin protojerej-stavrofor Slavko Pajović, paroh hrama            Gospodin protojerej-stavrofor Slavko Pajović, paroh hrama Prenosa moštiju Sv. Prvomučenik i arhiđakon Stefan, od 40 godina službe, kao paroh u Žablju, starešina subotičke crkve, već 18 godina služi, pronoseći ljubav Božiju na vernike. „Neka me Bog sačuva još dvije godine da dočekam penziju“, kaže, jer ima mnogo briga oko obnove crkve koju želi da ostavi svom nasljedniku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rusinska crkva - epicentar života rusinske zajednice u Bačkoj

  • PDF

Sveštenik Mihail Hološnjaj            Grkokatolička crkva Rođenja Presvete Bogorodice teško je postradala u požaru 2006. godine, od kada se intenzivno radi na njenoj obnovi. Velike zasluge u vraćanju sjaja ovom grkokatoličkom hramu, pripadaju svešteniku Mihailu Hološnjaju, koji živi između svetaca koje ovekovečuje na ikonama i đurđevačkih vernika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rusini, važan deo vojvođanskog kaleidoskopa

  • PDF

Nikola Kuhara i direktor TOO Žabalj Marija Čupić            Iz svoje prapostojbine, Prikarpatske Rusije, dela Ukrajine, na granici sa Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom, sa sedištem u gradu Užgorodu, Ugovorom о naseljavanju na pustaru Veliki Krstur, koji je 17. januara 1751. u Somboru potpisao Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta, u Bačku se doselilo 200 rusinskih grkokatoličkih porodica. I danas se ovaj dan praznuje kao Dan Rusina. Godine 1848. rusinska zajednica brojala je 8.500 članova, koji su živeli u Ruskom Krsturu, Kucuri, Novom Sadu, Šidu, Berkasovu, Starom Vrbasu, Bačincima, Petrovcima i Gospođincima, i u manjem broju u Bikiću, Sremskoj Mitrovici, Novom Orahovu i Subotici. U drugoj polovini XIX veka u Đurđevo dolazi nekoliko rusinskih porodica iz Ruskog Krstura i Kucure. U svojoj matici, Ruskom Krsturu, 1751. godine Rusini osnivaju svoju parohiju. Prva rusinska škola, tada konfesionalna, počela je sa radom dve godine kasnije, takođe u Ruskom Krsturu. Osim vrtića, osnovne škole, u Ruskom Krsturu deluje i srednja škola na rusinskom jeziku, i kao takva jedina je u svetu. Po zvaničnim statistikama, kod Rusina nema nepismenih, a preko 10% stanovnika ima visoko obrazovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Klub žena udahnuo novi život Goklerkinoj kući

  • PDF

Udruženje žena u Belom Blatu ima čime da se pohvali            Od oktobra 2018., kada je članicama Kluba žena ustupljena na korišćenje kuća učiteljice Ilone Gokler, ćerke Žigmonda Goklera, direktora mesne škole između dva rata, ova etno-ruralna sredina brojnih specifičnosti, dopunila je deo mozaika značajan za razvoj sela, kao i održivog turizma baziranog na tradicionalnim osnovama. Pomirena raznolikost vera i kultura (rituala, običaja, jezika) stanovnika Belog Blata, usklađena sa njihovim zanimanjima proisteklim iz darova prirode (trske, vode, pašnjaka), stvorili su specifičnu sredinu, kako za naše standarde, tako i standarde regiona. Ulogu povezivanja svih tih elemenata delom je preuzelo Udruženje „Klub žena“ Belo Blato.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Salašarsko staro i novo vreme

  • PDF

Salaš 137 na Čeneju najpoznatiji i najposećeniji i zbog tradicionalne kuhinje            Bačka ravnica je carstvo pogleda koji jedre između nebeskog beskraja i plodne zemlje. Lepota koju oči posmatrača otkrivaju nije u impresivnosti krajolika već u bogatstvu plodova vojvođanskog tla. Ovde nema monotonije. Gradovi i sela nižu se u ravnici po nekoj logičnoj ambiciji da postanu nezaobilazne stanice koje greju maštu putnika. Samo su u moru zemlje, u belo okrečeni salaši prkosno izloženi suncu, vetru i vidiku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvorac Nojhauzen - biser Banata

  • PDF

Ambijent Dvorca            Dvorac Nojhauzen se nalazi u opštini Nova Crnja, u najvećem naseljenom mestu Srpskoj Crnji, na oko pola kilometra od graničnog prelaza sa susednom zemljom Rumunijom. Ovaj dvorac je jedan od najmlađih i najočuvanijih na ovom terenu koji su se gradili u periodu od 18 veka pa do II Svetskog rata. Dvorac je podignut za vreme II Svetskog rata u periodu 1941-1943 godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com