Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Gvozden Đolić: Muzej u Aleksandrovcu - hram župskog i srpskog vinarstva i vinogradarstva

  • PDF

Gvozden Đolić            Nije slučajno što je u Župi, staroj srpskoj prestonici najslađeg voća - grožđa, i najboljeg od svih pića - vina, početkom drugog milenijuma stasala ideja o otvaranju jedinstvenog u Srbiji, Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu, sa osnovnim zadatakom čuvanja viševekovne tradicije u vinogradarenju i vinarenju, ne samo na prostorima blagorodne Župe, nego i čitave Republike Srbije. Ideja je potekla od njegovog budućeg direktora, Gvozdena Đolića, koji će od zvaničnog početka rada Muzeja, narednih devet godina, brižljivo i posvećeno raditi na definisanju njegovog profila, vezujući ga za oblast vinske kulture i kulture u njenom najširem smislu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Narodni muzej Aranđelovac - baštinik tradicije centralne Šumadije

  • PDF

Zgrada Narodnog muzeja u Aranđelovcu            Muzeji, čuvari materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, nezamenjiv deo sećanja na prošlost i tradiciju, aktivni su kreatori kulturne ponude, i sa aspekta turista koji dolaze iz drugih mesta, država, i iz ugla domicionog stanovništva. Turistička ponuda bez pratećih kulturnih sadržaja ne može zadovoljiti kompleksne potrebe savremenog turiste, a muzeji su jedan od najatraktivnijih turističkih destinacija, bilo da se radi o primarnom ili sekundarnom cilju posete, na kojima se turisti na očigledan i brz način upoznaju sa kulturom, istorijom mesta, njegovim etno - folklornim vrednostima, materijalnim i duhovnim nasleđem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Dejan Radičević: Arheoloških nalaza ima mnogo ali ne i sredstava za njihovo konzerviranje i prezentovanje

  • PDF

Dr Dejan Radičević na arheološkom nalazištu Dvorine kraj Aranđelovca            Arheološko nasleđe je blago od izuzetnog značaja za svaku zemlju. Arheološki nalazi oslikavaju tragove, ostatke ruševina i objekte kako autohtonog stanovništa, tako i predstavnika naroda koji su se kraće ili duže zadržavali na nekom prostoru i u određenom vremenu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gradski muzej Bečej: Kako privući i zadržati turiste u svom mestu

  • PDF

Nemanja Karapandžić  u razgovoru sa Natašom Pavlović, direktoricom TO Vojvodina            Kulturni turizam je kao najbrži način upoznavanja turista, bilo da se radi o domaćem ili stranom gostu, sa lokalnom zajednicom, primarni deo svih vidova turizma. Iako je Gradski muzej Bečej (Glavna ulica 25), smešten u zgradi iz 1925. godine koju očekuje sveobuhvatna rekonstrukcija, trenutno ograničen na skroman izložbeni prostor, i dalje je čuvar pokretnog kulturnog nasleđa bečejske opštine i nekadašnjeg starobečejskog sreza.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pevanje iz vika: Boljeg leka od pesme nema

  • PDF

Zajednički snimak učesnika radionice u VILI            „Pevanje iz vika predstavlja jedan od najrazvijenijih i sa stanovišta pevača najzahtevnijih oblika tradicionalnog pevanja“ - rekao je u Uvodu Metodskog praktikuma „Pevanje iz vika“ (Nova Varoš 2020), prof. dr Dimitrije Golemović, uz dr Sanju Radinović autor ove knjige. Odgovorajući na pitanje zašto neko želi da ga nauči, kaže: „Zato što je moćno, neobično, zato što vraća korenima, vremenu kada je na livadama Zlatara i Zlatibora paslo stotitne ovaca, kada se prevaljivalo po deset i više kilometara da bi se stiglo na sedeljku, jer tamo se peva i igra; vremenu kada se išlo na vašare i prvi put hvatalo u kolo, a neretko sretale prve ljubavi.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Županijska palata /gradska kuća Zrenjanin - jubilej dostojan pažnje 2 veka

  • PDF

Dva veka ukras Zrenjanina            Kao period izgradnje županijske zgrade  prihvata se razdoblje od 1816-1820. godine. Zgrada je podignuta prema nacrtu Jožefa Fišera, poznatog peštanskog arhitekte u stilu klasicizma. Imala je osnovu u obliku ćiriličnog slova P i još jedno krilo na severu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Park Bukovičke Banje - očuvana zelena oaza Aranđelovca

  • PDF

Park Bukovičke Banje            Napraviti nešto je spor i težak proces koji traje godinama. Uništavanje je lak posao za koji vam nije potreban ni dan (V. Čerčil).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vreme poslednjih srpskih despota

  • PDF

Glumac Ivan Vučković kao Zmaj Ognjeni Vuk na snimanju serijala o srpskim junacima na RTS-u            Malo ko zna da se iza poslednjih kuća sela Kupinova, situiranog u tzv. Donjem Sremu, u najjužnijem naselju u Vojvodini, od Beograda udaljenom 45 km, a od Novog Sada oko 90 km, između Obedske bare i reke Save, nalaze ostaci srednjovekovnog grada, koji je od pada Smedereva (1459) do osmanlijskog osvajanja (1521) bio prestonica poslednjih srpskih despota. Kupinik je bio dom Zmaj Ognjenom Vuku, despotici Angelini i sinovima Đorđu i Jovanu, i poslednjem despotu Stefanu Berislaviću.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nemi čuvar kulta Brankovića

  • PDF

Crkva Svetog Luke u Kupinovu            Nije dovoljno potčiniti zemlju samo na materijalnom planu, važnije od toga je potčiniti je na duhovnom. Duhovna potčinjenost zahteva kompleksniji pristup, jer se duh naroda teže stavlja pod kontrolu i u dužem vremenskom periodu. Nije tačno da se porazom može ubiti duh naroda, jer kao i pobeda, i poraz jača njegov duh. Neumitno je da manipulacija i utvrđivanje tog pritiska mora da traje decenijama, pa i vekovima. Brojni primeri kroz istoriju potvrđuju ove navode.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvorac Šlos u Golubincima

  • PDF

Dvorac Šlos            Dvorac Šlos u Golubincima je sagrađen prema projektu arhitekte Florijana Madačonija 1767. godine a nalazi se u ulici Karađorđev park br. 6. Sagrađen je za potrebe oficirskih porodica vojne granice kao „Upravna zgrada u Golubincima“, kako piše u samom projektu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com