Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Predstavljamo HKPD Matija Gubec iz Tavankuta

  • PDF

Deo članova društva sa kojima smo se sreli u Tavankutu            Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo “Matija Gubec” iz Tavankuta jedno je od 15 udruženja iz projekta BSC Biznis informativnog centra za poslovnu standardizaciju i setrifikaciju pod nazivom - “Jaka žena, snažno selo”, sa najdužom tradicijom, postoji još od davne 1946. godine. Ovo udruženje ima brojne sekcije, od folklorne, preko tamburaške do slamarske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Trebinje - amanet velikana

  • PDF

Trebinje            - Trebinje se pozicioniralo kao regionalni centar kulture i postalo prepoznatljivo na jednom širem području kulturnih dešavanja. Strateško opredeljenje Trebinja je razvijanje kapaciteta vezanih za kulturu i kulturna dešavanja, i to je nešto što nam je u svom amanetu ostavio Jovan Dučić, a na nama je da to ispoštujemo - izjavio je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Trebinja, gospodin Zoran Milošević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kratka saga o rimokatoličkom hramu Jovana Krstitelja u Ečki

  • PDF

Rimokatolička crkva Jovana Krstitelja u Ečki            Svoju priču i ogroman značaj svakako ima i Rimokatolička crkva svetoga Jovana Krstitelja, sagrađena kao svadbeni dar Sigismunda Lazara svojoj 40 godina mlađoj supruzi Viktorini. Sigismund je za dve godine podigao zdanje u koje je uzidano milion cigala. U tome su mu pomogli Ečani, koji su kao kmetovi imali obavezu rada 10 dana godišnje za feudalca na čijem feudu su živeli.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tavankutska kruna za papu

  • PDF

Jozefa Skenderović            Čovek ostavljanja tragove, otisake u glini, drvetu, kamenu, vremenu... Zašto ne i u slami, ako nje ima svuda uokolo, u izobilju. Od slame su radile ukrase, upotrebne predmete, sve i svašta za vreme dugih zimskih večeri, ili od jednog posla do drugog. Započete u vremena prvih tavankutskih risara i risarki, tek sa slikom „Rit“ Ane Milodanović na martovskoj izložbi 1962. godine, slamarke izazivaju interesovanje publike, koja se gura da vidi „čudo od slame“. Podržane od akademskih umetnika, predstavnice „paorske umetnosti“ su tokom godina stvorile bogatu izvornu likovnu umetnost utemeljenu na bunjevačkoj narodnoj tradiciji pletenja slame, vezanu za bunjevački narodni običaj proslave završetka žetve žita - Dužijance.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej Terra - krov za 270 skulptura od terakote

  • PDF

Muzej Terra u Kikindi            Obnavljanom starom pogonu fabrike crepa „Toza Marković“ i pretvaranjem u moderno opremljen atelje i muzej na otvorenom koji ga okružuje, 05. decembra 2017. pridružio se Muzej Terra. Smešten je u adaptiran prostora manježa napuštene vojne kasarne „Servo Mihalj“, na površini od 2.100 m². Ovaj velelepan zatvoren muzejski prostor sa hronološki organizovanom izložbenom celinom čuva izbor iz 35-togodišnje produkcije Internacionalnog simpozijuma skulpture Terra. „Pod krovom“ se trenutno nalazi oko 270 eksponata, od kojih je 100 velikih dimenzija, 170 galerijskog formata, što sa izloženim figurama na otvorenom čini fundus od preko 1.000 skulptura u terakoti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zelena pluća Kikinde - park Blandaš

  • PDF

Park Blandaš asocijacija na lepotu, blagost, umilnost...            Ispisujući stranice bezmalo 125 godina trajanja, kikindski park Blandaš i dalje je omiljeno šetalište žitelja ovog grada. Situiran nedaleko od centra grada, u Ulici Branka Vujina, uz Dom učenika srednjih škola „Nikola Vojvodić“, na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, zbog svog „kulturno-istorijskog značaja, planske organizacije vrtno-arhitektonskih elemenata i raznovrsnosti biljnih vrsta“, stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode i utvrđen je kao značajno prirodno dobro III kategorije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Karapandža - sinonim škole u prirodi

  • PDF

Školski čas Ivane Vasić iz JP Vojvodinašume            U donjem toku reka Mure i Drave, i delu Dunava, uprkos brojnim negativnim delovanjima čoveka, sačuvano je jedinstveno prirodno blago, odnosno tokovi reka koji omogućavaju obavljanje prirodnih procesa, od nastajanja sprudova, do mrtvaja i poplavnih šuma. Ova područja su staništa retkih vrsta flore i faune, pre svega ptica, a lokalnom stanovništvu donose zaštitu od poplava i obezbeđuju pitku vodu, prostor za odmor i osnovu za razvoj održivog turizma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Veliki bački kanal - od puta soli do najatraktivnijeg evropskog lovišta

  • PDF

Neprocenjivo bogatstvo ovih prostora            Ne može se doći u Bački Monoštor, a da se ne prođe Velikim bačkim kanalom, najvažnijom istorijskom, ekološkom, turističkom tačkom ovog dela Bačke. Ako se ipak učini taj propust, bilo da za to postoji objektivni ili neki drugi razlog, u Bački Monoštor valja doći ponovo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marija Rakić: Velemajstorka bohurt - srednjovekovnih viteških borbi

  • PDF

Marija Rakić u razgovoru sa novinarkom Elizabetom Berček            Epoha srednjeg veka nije bila blagonaklona prema ženama već prostor izrazite muške dominacije koji im je dozvoljavao isključivu političku, (javnu) poslovnu aktivnost, kao i glavnu ulogu u porodici. Žene su, u zavisnosti od staleške pripadnosti, imale različite životne uslove, ali im je zajedničko bilo rađanje dece i rad ili boravak u kući. I kao što je bilo mudrih žena, naučnica, umetnica, o kojima se skoro ništa ne zna, tako se gotovo ništa ne zna o srednjovekovnim ratnicama, riterkama, vitezinama...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mile Petrović: Vitezovi Reda Srpskih Zmajeva

  • PDF

Mile Petrović sa ekipom učestvovao na manifestaciji Praznik na Arači 2019            Viteška družina „Čuvari Zmaja“ iz Novog Sada bavi se negovanjem srednjovekovne srpske viteške kulture i srpske viteške tradicije, bohurt borbama, između ostalog i negovanjem i očuvanjem stare srpske rase pasa SILVAN, u srednjem veku poznate pod imenom „Zmaj“. Iako je „Zakonik Zmajeva“ dao rigidan standard odgajivačima ove rase još u srednjem veku, ova rasa nikada nije zvanično priznata, ali njeno postojanje niko ne poriče.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com