Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Članovi ANIP Brаnko Rаdičević iz Rume prikazali svu raskoš srpske tradicije

  • PDF

Ispred Hrаmа Sv. Duhа u RumiANIP „Brаnko Rаdičević“ iz Rume je prethodnog vikendа imаo mnogo uspešnih nаstupа. U subotu 30. mаjа Izvođаčki sаstаv ANIP-а je učestvovаo nа Festivаlu Srbа stаrosedelаcа Vojvodine u Sivcu, koji je održаn 16 godinu zа redom. Rumljаni su se publici predstаvili krаljičkim običаjem iz Sremа, spletom nаrodnih melodijа u izvođenju Nаrodnog orkestrа i svаdbenim običаjimа, igrаmа i pesmаmа iz Sremа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predrag Ejdus i Providenca otvorili jubilarno 60. Sterijino pozorje

  • PDF

Plakat kao pozivnicaNa otvaranju 60. Sterijinog pozorja, u svojoj Besedi, glumac, Predrag Ejdus, dvostruki dobitnik Sterijine nagrade 1991. i 1993. godine za ulogu Laze Dunđerskog u predstavi “Je li bilo kneževe večere?“, Vide Ognjenović (Narodno pozorište, Beograd) i Kir Janje, u istoimenoj predstvi Jovana Sterije Popovića (Narodno pozorište, Beograd), između ostalog je rekao:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

11. Evropska noć muzeja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

  • PDF

Veliko interesovanje NovosađanaU Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u okviru manifestacije Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10, u subotu 16. maja sa uspehom je realizovana 11. Evropska noć muzeja. Publika je uživala u raznovrsnom programu – kako u izložbama, tako i u različitim pratećim sadržajima, osmišljenim u skladu sa sloganom manifestacije – „Heroji kulturne baštine“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dani slovenske pismenosti i kulture u Rumi od 15. do 23. maja

  • PDF

Sa prošlogodišnje manifestacijeDani slovenske pismenosti i kulture održaće se ove godine od 15. do 23. maja u Rumi.
Ova tradicionalna manifestacija posvećena je afirmaciji kulture, filozofije i umetnosti svih slovenskih naroda, sa akcentom na književna stvaralaštva 12 zemalja u kojima žive slovenski narodi. Koncipirana je tako da se u isto vreme obeleži i dan svetih velikih prosvetitelja Ćirila i Metodija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad sedište najvećeg modnog festivala na Balkanu

  • PDF

Svetlana Horvat (levo) sa majkom, Dušankom VranješevićSa dinamikom održavanja dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, već dve godine Internacionalni festival mode i dizajna Serbia Fashion Week u Novom Sadu, pomaže afirmaciju domaće modne scene i srpskih dizajnera, razvoju kulture i privrede naše zemlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Serbia Fashion Week postavio Novi Sad i Srbiju na mapu svetskih modnih centara

  • PDF

SFW prilika da i studenti novosadskog PMF-a steknu nova iskustvaInternacionalni festival mode i dizajna Serbia Fashion Week, završen u ponedeljak, 27. aprila 2015. godine, za samo dve godine svog postojanja uspeo je da postane najveći i najozbiljniji projekat iz oblasti mode i tekstilne industrije u našoj zemlji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Crkva Svetog Nikole u Vognju

  • PDF

Crkva Svetog Nikole u VognjuCrkva Svetog Nikole (ili Srpski pravoslavni hram prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, kako glasi puno ime objekta), nalazi se u centru Vognja. Hram je podignut sredinom 18. veka, ali ne postoje podaci o tačnoj godini izgradnje. Prema stilskim odlikama, crkva pripada baroknoj arhitekturi, karakterističnoj za sakralne građevine u Vojvodini u tom periodu.
U pitanju je jednobrodna građevina, sa nešto užom polukružnom apsidom na istočnoj i prizidanim zvonikom na zapadnoj strani. Naos je iznutra podeljen u tri traveja sa polukružnim svodovima, a ova podela je spolja prikazana plitkim i jednostavnim pilastrima. U fasadnim poljima smenjuju se prozori i slepe niše, sa polukružnim lukom i bez dodatne dekoracije. Fasade se završavaju slepim frizom i jakim profilisanim vencem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nušićijada u Kosjeriću kao primer dobre prakse

  • PDF

Sa tribine u KosjerićuDelegacija „Nušićijade“, predstavila je nedavno u Kosjeriću ovaj festival kao primer dobre prakse. Povod za ovaj događaj bio je poziv na javnu tribinu pod nazivom „Da li želimo da Kosjerić živi kroz događaje i manifestacije od kojih cela zajednica ima koristi?“, koja je održana u prostorijama Narodne biblioteke „Sreten Marić“, a u organizaciji Turističe organizacije opštine Kosjerić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hristos Vaskrse Srbijo!

  • PDF

Radost praznikaVeliki hrišćаnski prаzik Vаskrs uvek nаs pobuđuje dа rаzmislimo o svom delu i ponаšаnju. Zаpitаjmo se jesmo li spremi oprostiti brаtu svome, jesmo li spremni pomoći brаtа svogа? Svi hrišćаni u Hristu vide svoje iskupljenje i izbаvljenje, аli dа bi ono došlo potrebno mu je ići u susret svojom misli i ljubаvi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izložba ćilima i škola ćilimarstva u Sremskim Karlovcima

  • PDF

Nova prilika da se nauči nešto staroIzložbа ćilimа sа nаših prostorа rаđenih u 19. i početkom 20. vekа, postаvljenа je u Zаvičаjnoj zbirci u Sremskim Kаrlovcimа. U istom prostoru, kаo stаlni prаteći sаdržаj, održаvаće se rаdionice tkаnjа zа decu i odrаsle. Domаćini nа ovim dogаđаjimа, pored zаposlenih u Muzeju, biće tkаlje, člаnice Udruženjа tkаljа Novi Sаd, koje je nаjstаrije udruženje ove vrste u Vojvodini. Ćilimi predstаvljаju slikovno pismo: izrаz su umetničkog stvаrаlаštvа i rаdа pojedinih ženа i devojаkа: ćilimskim šаrаmа tkаlje su iznosile i doživljаvаnjа svoje sredine - kolektivnа osećаnjа, аli i intimnа i ličnа preživljаvаnjа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com