Thu11142019

Poslednja izmena:08:43:44 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE

Turističke organizacije

Goran Vuković: Ruma više nije samo grad Rumskog vašara

  • PDF

Goran VukovićZa ovogodišnji Rumfest, mnogi Rumljani kažu da je to bila jedna od najboljih manifestacija koja se desila u ovom gradu. Bogat sadržaj tzv. Vinske ulice, organizovane 2. avgusta u režiji Turističke organizacije i opštine Ruma, podrazumevao je odličan miks furškogorskih vinara i proizvođača hrane, koji su upriličili degustaciju i prodaju vina i kulinarskih specijaliteta, potom, smotru domaće radinosti u okviru Bazara kreativnosti, svečanost otvaranja koju su uveličali članovi Udruženja vinskih vitezova Sveti Georgije iz Novog Sad, modnu reviju stilistkinje Monje Jovičić, promociju RU:Foamfesta 2012., a kao šlag na torti, stigao je koncert Zvonka Bogdana. Učesnici na ovoj manifestaciji su, baš kao i posetioci, zadovoljni onim što su doživeli na Gradskom trgu u Rumi, a nas je zanimalo mišljenje gospodina Gorana Vukovića, predsednik opštine Ruma, te smo po završetku koncerta upriličili ovaj intervju.

Rumljani su oduševljeni manifestacijom, kako ste vi zadovoljni?


 -Iskreno, i mene je iznenadilo ovoliko prisustvo publike, po mojoj proceni bilo je 3.000 ljudi, koji su slušali ovaj izvanredan koncert. Pokazalo se po ko zna koji put da je Zvonko Bogdan umetnik koji može da privuče i napuni svaki, pa i ovaj naš trg. Mi smo i prethodnih večeri imali dobre grupe ali nije bila posećenost ni za trećinu kao večeras.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Beograd sa dve reke

  • PDF

Beograd, glavni grad Republike Srbije, smešten na idealnom mestu, gde se Panonska nizija susreće sa Balkanskim poluostrvom, zbog čega ga nazivaju „kapijom Balkana“ i „vratima Srednje Evrope“, je danas najveći industrijski i finansijski centar srpske ekonomije, univerzitetski grad i središte srpske kulture. Sa oko dva miliona stanovnika jedan je od najvećih gradova Jugoistočne Evrope, pa je zbog ekspanzije stanovništva, morao da se širi i prema Jugoistočnoj i prema Srednjoj Evropi. Jezgro Beograda, čini Beogradska tvrđava, a najpopularnije i najpoznatije, od bezmalo 6.000 ulica, su Knez Mihajlova i Skadarlija.
 Ipak, čini se da su osnova ovoga grada i razlog što su ga kroz vekove osvajali ili želeli da ga osvoje mnogi, a od 873. godine definitivno zaposeli i dali mu sadašnje ime Sloveni, upravo njegova lokacija, njegove dve reke Sava i Dunav, ulice kojima se plovi. Beograd je jedan od četiri evropske prestonice na Dunavu i jedan od dve na Savi, ali i jedan od retkih glavnih gradova neke države u svetu, koji ima sreću da ga reke opasuju sa tri strane, reka Sava, reka Dunav, a potom ove dve, sjedinjene u jednu, veliku celinu odakle hitaju ka Crnom moru. Dužina rečnih obala oko Beograda iznosi čak 200 kilometara, a rečni tok ove dve velike reke obilazi čak 16 ostrva, od kojih je najveće, najuređenije i najposećenije Ada Ciganlija, ali ništa manje ni Veliko ratno ostrvo, Međica i ostale manje ade do kojih svakodnevno stiže i na njima boravi armija čamdžija i zaljubljenika u prirodu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srem postao prepoznatljiv turistički proizvod

  • PDF

Državni sekretar ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, dr Goran Petković, je zajedno sa profesorom Francois Vellas, svetski priznatim stručnjakom u oblasti turizma, koji je angažovan na projektu „Podrške Startegiji za razvoj turizma Republike Srbije“, boravio u Sremskoj Mitrovici i obišao turističke znamenitosti tog grada.
Profesor Vellas imao je prilike da obiđe Carsku palatu Sirmijum, muzej i crkvu, a zatim i Specijalni rezervat prirode i novootvoreni kamp Zasavica.
-Magični krug po Sremu postaje pravi turistički proizvod u Srbiji koji obuhvata nekoliko ključnih atrakcija, i drago mi je što se Ministasrtvo svojim sredstvima u proteklih nekoliko godina zalagalo za njegov razvoj - izjavio je državni sekretar Petković.
-Vrlo je važno razviti specifičan turistički proizvod, i ovo iskustvo danas pokazuje da je to upravo i urađeno na način da se sva očekivanja turista mogu ispuniti do najsitnijeg detalja – maglasioje Velas i dodao da sada treba raditi na strategiji privlačenja turista, ali i novih investicija, što je i cilj projekta podrške Strategiji za razvoj turizma Republike Srbije.
U Carskoj palati Sirmijum može se videti nedavno restaurirani mozaici, kao i početak radova na pripremi konzervacije mozaika koji će krasiti unutrašnjost Palate.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dani Drinske regate u Ljuboviji, spektakl za rekorde i pamćenje

  • PDF

Dani Drinske regate u Ljuboviji, koje su opština i lokalna Turisrička organizacija organizovali od 7. do 14.jula 2012. godine, protekli su u vremenskim uslovima kakvi se samo poželeti mogu, uz bogat i raznovrstan program, koncipiran tako da za svakoga bude po nešto interesantno.
 Tako je 7. jula organizovana „Malinijada“, izložba maline i proizvoda od maline. Dan kasnije, priređena je „Skobaljijada“, takmičenje u pecanju skobalja na Drini. Usledila su sportska dešavanja, izložba slika „Zajedno Ljubovija 2012.“, a 13. i 14.jula pravi spektakl-koncerti, predstave i naravno okosnica svega Drinska regata.
 U večernjim satima 13. jula priređeni su predstava „Crni Gruja“, koncert Kulturno-umetničkog društva „Dule Milosavljević Žele“ iz Čačka i Kulturno-umetničkog društva „Azbukovica“, koncert orkestra „Braće Dmitrović“ i pevača narodne muzike Marinka Rokvića, kojem je prisustvovalo oko pet hiljada posetilaca.
 Jedanaesta po redu, veličanstvena, Drinska regata u Ljuboviji, održana je 14. jula. Start je bio u 9 časova u Rogačici, a po tradiciji, regata je otvorena pucnjem iz trešnjevog topa i obraćanjem predsednika opštine Ljubovija i kapetana regate. Na regati je plovio i ministar policije, gospodin Ivica Dačić. Uplovilo je oko hiljadu plovila na startu regate. Vesela atmosfera, nasmejani učesnici, muzika sa svih strana, trubači koji sviraju na vodi, razigrani momci i devojke na čamcima su ono što svake godine obeležava Drinsku regatu u Ljuboviji, pa je tako bilo i ovoga puta. Grandiozna karnevalska povorka čamaca bila je duga više od šest kilometara. Veliki broj ljudi je došao da isprati učesnike sa starta, a procenjuje se da je na samoj plovidbi bilo oko 12.000 ljudi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Youth Fair, prvi Sajam omladinskog turizma u Novom Sadu

  • PDF

Turistička organizacija grada Novog Sada je i zvanično najavila održavanje Sajma omladinskog turizma (Youth Fair) na glavnomnovosadskom trgu, neposredno pred EXIT, od 10. do 12. jula. Tako će Srpska Atina, postati u bukvalnom smislu te reči simbol za “Grad mladih” i onih koji se tako osećaju, jer je tokom letnjih meseci smisleno povezano više izuzetnih međunarodnih manifestacija, poput Infanta, koji je upravo završen, zatim Intefesta od 5-7. jula, a najnovija manifestacija – Yout Fair, koja se, prema rečima direktorke Turističke organizacije Grada Novog Sada Jadranke Beljan Balaban, ”krčkala” i pripremala duže vreme, ima sve uslove da već na startu dostigne starijeg brata “EXIT” festival, zakazan ove godine po 13. put na Petrovaradinskoj tvrđavi od 12-15. jula.

-Sve činimo da Novi Sad bude centar okupljanja mladih – izjavila Jadranka Beljan Balaban, pozdravljajući brojne novinare na izuzetno posećenoj konferenciji za štampu, uz zahvalnost svim medijima što podržavaju aktivnosti ove vredne, ali i najuspešnije ekipe TONS-a u poslednih desetak godina, koja je učinila da Novi Sad zaista bude turistička, kulturna i nadasve zanimljiva destinacija turistima svih uzrasta i poslovnim ljudima. - Sajam omladinskog turizma će biti nova prilika da predstavimo naš grad i da čitav region upoznamo sa svim sadržajima koje on nudi, posebno mladim ljudima. Izuzetno sam zadovoljna što je TONS prepoznao, osmislio i imao hrabrosti da realizuje jednu ovakvu manifestaciju, koja treba da doprinese ne samo boljem imidžu našeg grada, već i njegovoj celokupnoj privredi. Verujem da će sve ovo otvoriti još mnogo novih priča u kojima će Novi Sad i Srbija biti interesantniji za turiste iz čitavog sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

TO Ruma uređuje zaštićeno stanište Bara Trskovača kod Platičeva

  • PDF

jezeroTuristička organizacija opštine Ruma je u cilju promocije i šire popularizacijie zaštićenog staništa Bara Trskovača kod Platičeva, započela realizaciju projekata za koji su dobijena sredstva od dva Sekretarijata Vlade AP Vojvodine.

Sredstva dobijena od Pokrajinskog sekretarijata za privredu za projekat pod nazivom “Turistička valorizacija zaštićenog staništa Bara Trskovača” iskorišćena su za nabavku tri nova turistička čamca. Plovila su spuštena u vodu i ukotvljena  08. juna 2012. godine i spremna  da od jeseni prihvate zainteresovane posetioce i turiste koji žele da se kroz vožnju čamcima po Bari Trskovači upoznaju sa raznolikim biljnim i životinjskim svetom ili tek da uživaju u lepoti zaštićene prirode.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Danica Ćeranić: Crna Gora unapredila svoju turističku ponudu

  • PDF

Danica ĆeranićNacionalna TO Crne Gore u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada, organizovala je promociju crnogorske turističke ponude, tako što je u Zmaj Jovinoj ulici  delila svoj promotivni materijal, a za sve zainteresovane građane organizovala i nagradnu igru, u kojoj su najsrećniji dobili besplatno letovanja na Crnogorskom primorju. Takođe, za prijatelje, medije, agencije, ogranizovan je prijem u čardi Aqua Doria. O turističkoj ponudi Crne gore, razgovarali smo sa Danicom Ćeranić, zamenicom direktora Nacionalne turističke organizacije.

-Sa zadovoljstvom mogu da kažem da Crna Gora konstantno unapređuje svoju turističku ponudu. Poznato je da su letnji turistički centri Crne Gore prepoznati kao atraktivne turističke destinacije, međutim, mi pokušavamo da uvedemo i kontinentalni deo u turističku priču i da ponudimo neke nove atrakcije kao što su putevi, meda, sira...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marijana Kaćić Grleš: Karnevali kao most saradnje

  • PDF

Marijana Kaćić GrlešU Novom Sadu je od 17. do 19 maja, u samom jezgru grada, održana manifestacija Dani Kvarnera, koja je šarolikim i nadasve inspirativnom programom, privukla brojnu publiku. Višečlana ekipa iz Hrvatske je predstavila turističke potencijale Primorsko-goranske županije, smeštene na Kvarnerskom zalivu, između Istre i Hrvatskog primorja i kulturno nasleđe ovog dela Hrvatske, i tom prilikom uzvratila posetu Novosađanima, koji su gostovali u gradovima Rijeci i Opatiji februara ove godine, i prisustvovali tradicionalnom karnevalu. TONS je ovoga puta bio dobar domaćin, što su gosti, zadovoljni prijemom, u nekoliko navrata podvukli, a u tome su mu pomogli Grad Novi Sad i Novosadski sajam.
U organizaciji Hotela Milenij iz Opatije, Novosađanima su se tokom tri dana nudile kvarnerske delicije, ali i dobra muzika začinjena prisustvom devojkama u krinolinama, izložbom, „Slavni gosti na Jadranu“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivan Sarajlić: Milenij hoteli, vrh turističke ponude Kvarnera

  • PDF

Ivan SarajlićIspred glavnog organizatora manifestacije Dani Kvarnera u Novom Sadu, koji su održani od 17. do 19. maja u centru grada, bili su Milenij hoteli, iz Opatije. O poseti odabrane grupe javnih, kulturnih radnika i umetnika Primorsko-goranske županije, odnosno Kvarnera, Novom Sadu, te nešto više o grupi hotela koju prdstavlja, voditelj korporativnih komunikacija Milenij hotela, Ivan Sarajlić je rekao:

-Radi se u jednoj uzvratnoj manifestaciji s obzirom da su u februaru ove godine, Dani Novog Sada bili u Rijeci i Opatiji. Mi smo celu priču malo proširili, i ovu našu manifestaciju u Novom Sadu , nazvali Dani Kvarnera, tako da se predstavila čitava naša regija, uključujući Opatiju, a na inicijativu Milenij hotela.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Turistička Srbija jača saradnju sa svetom

  • PDF

Vinski turizam, velika šansa SrbijePomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, dr Renata Pindžo učestvovala je na 54. sastanku Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije UNWTO i seminaru „Brendiranje turističkih destinacija, koji je održan u periodu od 8. do 11. maja 2012.godine, u organizaciji UNWTO i Ministarstva ekonomije i održivog razvoja Gruzije, u Batumiju.
Ove godine na zasedanju Komisije za Evropu učestvovali su predstavnici 24 zemlje, kao i brojni eksperti iz oblasti turizma i predstavnici medija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com