Tue09262017

Poslednja izmena:11:20:18 PM

Vino

Dr Nebojša Ivanović: Sva umetnost je u umerenom uživanju u vinu

  • PDF

Dr Nebojša IvanovićDoktor nauka u oblasti onkološke hirurgije, profesor na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, Nebojša Ivanović, titulu podrum-majstora Vinskog viteškog reda „Simeon“ iz Vlasotinca zaslužio je kao veliki ljubitelj vina i jedini proizvođač vina od osnivača viteškog reda, u vreme kada je red 2010. godine osnovan. Jedan od njegovih glavnih motiva da se posveti ovoj delatnosti bio je da pokuša da trasira put povratka ugledu Vlasotinca, kao vinskog kraja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Irina Radanović: Kako se piše projekat za podizanje vinograda?

  • PDF

Irina RadanovićPo završetku osnovniih studija na smeru voćarstvo i vinogradarsvo, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, upisala sam master studije iz vinogradarstva. Ubedljivo najzahtevniji ispit na masteru, jeste projektovanje voćnjaka i vinograda. To nije ispit za koji se iščitava jedna knjiga, niti se pripremaju odgovori na određeni broj pitanja. U staroj knjizi "Vinogradarstvo II", profesora Burića, stoji rečenica: "Projekat je studija, koja sadrži sva potrebna stručno-tehnička i ekonomska rešenja i pokazatelje za podizanje i eksploataciju vinograda."

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Školsku godinu započeli berbom u školskom vinogradu, uz osmehe, pesmu i igru

  • PDF

Direktorica Isidora Birinji svečano otvorila ovogodišnju školsku berbu grožđaUčenici, nastavno osoblje i prijatelji Srednje stručne škole ''Borislav Mihajlović Mihiz'' iz Iriga, berbom grožđa u školskom vinogradu, u četvrtak, 14.09.2017. godine, svečano su započeli novu školsku godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Tatjana Pivac: Vinski turista za jedan vinski evro potroši još pet

  • PDF

Dr Tatjana PivacDr Tatjana Pivac, vanredni profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, doktorsku disertaciju branila je sa temom „Vinogradarstvo i vinarstvo u turističkoj ponudi Vojvodine“ i svoj dalji naučno-pedagoški rad posvetila oblastima vezanim za kulturni i gradski turizam, i sve aktuelniji vinski turizam, koji je bio i predmet rasprave pod nazivom „Vinski...šta? - Turizam, pa da!“, u organizaciji Turističke organizacije Srbije i Vojvođanske asocijacije žena Irig (VAŽI), krajem avgusta u Irigu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Doživi berbu u Mačkovim vinogradima na Fruškoj gori i ponesi doživljaj sa sobom

  • PDF

Sve je spremno za berbuJoš je Branko Radičević pevao o berbi: "Ao, berbo, tebe žalim kletu! Ta šta lepše od tebe na svetu?"
U međuvremenu, mnogo se stvari u ovoj oblasti privrede promenilo, zahvaljujući ne samo samopregornom radu vinogradara i vinara, vinskih promotera u koje ubrajamo i naš portal, već i zbog sve više sluha turističkih agencija i njihove saradnje sa vinarijama širom Srbije. Nadaleko su dospele lepe priče sa raznoraznih vinskih puteva i ostavljenih utisaka vinskih hedonista. Uostalom, priča „od usta do usta“, koju zagovaraju mnogi, je i najlepša i najefikasnija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Vladimir Malbašić: Litar vina dnevno sledovanje rimskih legionara

  • PDF

Mr Vladimir MalbašićProizvodnja vina je započela u Kini pre sedam i po hiljada godina, a u bližoj istoriji Gruzija se pominje kao zemlja poznata po sistematskoj proizvodnji vina, koje Feničani raznose po Mediteranu. Grci se takođe prihvataju proizvodnji vina šireći ga na područje Magna Graecia, (Italije), koja postaje znamenita po vinima i pre no što je formirana Rimska republika (510. p.n.е.).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Velimir Stanojević: Ministarstvo poljoprivrede će novim merama nastaviti da unapređuje sektor vinogradarstva i vinarstva

  • PDF

Velimir StanojevićZahvaljujući geografskom položaju, klimatskim i zemljišnim faktorima, ukupnim uslovima za gajenje vinove loze, pružaju se velike mogućnosti za proizvodnju vina u Srbiji. Da li i koliko koristimo te potencijale? Kako danas izgleda vinogradarstvo u Srbiji? Koja je uloga resornog ministarstva u jačanju ovog sektora? - samo su neka pitanja o kojima je govorio gospodin Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, na okruglom stolu povodom obeležavanja Dana vinarije Milošević u Velikim Radincima, na Preobraženje i dan rođenja rimskog imperatora Markusa Aurelijusa Probusa, zaštitnika ove vinske kuće.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čekajući da se desi vinski turizam

  • PDF

Uvek veselo u Vinariji Mačkov podrum u IriguTuristička organizacije Srbije i Vojvođanska asocijacija žena Irig (VAŽI), dana 22. avgusta priredila je celodnevno druženje predstavnika ministarstva, sekretarijata, turističkih radnika, vinara, predstavnika sedme sile sa ciljem osvetljavanja ne malog problema - vinkog turizma u Srbiji. Da li je i koliko prisutan, i koliko su vinari prepušteni sami sebi (a koliko vinska publika), bile su teme panela pod nazivom „Vinski...šta? - Turizam, pa da!“, održanog u prostorijama Doma kulture - Srpske čitaonice u Irigu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Panel o vinskom turizmu u Srbiji u Srpskoj čitaonici u Irigu

  • PDF

Detalj sa vrlo posećenog i uspešno organizovanog panelaPanel provokativnog naziva „Vinski...šta? – Turizam, pa da!“, održan je u prostorijama Srpske čitaonice, najstarije kod Srba (osnovane 14. januara 1842), u utorak, 22. avgusta. Organizatori, Turistička organizacija Srbije i Vojvođanska asocijacija žena Irig (VAŽI), uz podršku Vinarije „Mačkov podrum“ iz Iriga, Vinarije „Šijački“ iz Banoštora i Vinarije „Veritas“ iz Sremskih Karlovaca, sira Friški jazački i PR „Mangulica“ iz Kovilja, upriličili su javnu raspravu koja je definisala stanje i probleme u vinskom turizmu u Srbiji sa više aspekata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Nada Korać rad na stvaranju novih sorti vinove loze oplemenjuje poezijom

  • PDF

Prof. dr Nada KoraćKažu da Bog one koje vole dariva telentom. Život potvrđuje da od Boga izabrane osobe uvek nose više od jednog talenta.
Toj grupi pripada i dr Nada Korać, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, kojoj je osim vinove loze, za koju važi kao vrsni stručnjak, bliska i umetnost. Dr Nada Korać dugo se nosi mišlju da izda zbirku pesama na temu grožđa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com