Wed11222017

Poslednja izmena:08:32:26 AM

Vino

Deseti put obeležen Dan mladog Portugizera u Novom Sadu

  • PDF

Sava Jojić, idejnu tvorac manifestacije sa ćerkom ĐurđicomNi vreme, „ni hoće li - neće kiša“, nisu omeli održavanje desete manifestacije „Dani mladog Portugizera“ koju u Novom Sadu organizuje Vinarija „Mačkov podrum“ iz Iriga. Ne samo što je manifestacija održana, već je okupila i brojnu publiku koja se u tročasovnom programu u centru grada prepustila degustaciji mladog vina, koja je, kao i svake godine, za sve posetioce bila besplatna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dan mladog Portugizera najavljen za četvrtak

  • PDF

Novosađani pozvani da probaju Mačkovo mlado vino iz 2017Već punih deset godina svi građani i gosti Novog Sada, trećeg četvrtka u novembru, imaju priliku da uživaju u Danu mladog portugizera. Tom prilikom se ne samo u Novom Sadu, već u celom svetu svečano otvaraju prva burad sa mladim vinom, čime se obeležava nova vinska godina. Na konferenciji za novinare, održanoj u Turističkoj organizaciji Grada Novog Sada, govorili su član Gradskog veća Novog Sada za privredu, Milorad Radojević, član Opštinskog veća Iriga i član Žirija za izbor pesme o vinu, Avakum Kvas, izvršna direktorica Mačkovog podruma, Đurđica Jojić Novaković i pokretač manifestacije Dan mladog portugizera, Sava Jojić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sve boje Prokupca

  • PDF

Prokupac je srpska zvezdaGodinu dana je prošlo od ustanovljenja Međunarodnog dana Prokupca. Ovog 14. oktobra, Srbija je, u organizaciji Wine identity, vinskih novinara i vinskih znalaca Igora Lukovića i Tomislava Ivanovića, bila domaćin četrdesetorici vinskih novinara i kritičara iz sedamnaest zemalja sveta. Osim Konferencije „Upoznajte Prokupac!“ (Meet Prokupac), povodom ovog dana, za goste iz inostranstva, a u želji da što bolje predstave srpsku vinsku scenu, domaćini su upriličili vinski put kroz Srbiju. Tokom četiri dana provedenih u našoj zemlji, gosti su iskusili krstarenje Dunavom i obišli Negotinsku krajinu. Vinarija „Matalj“ kao domaćin i još deset vinarija iz Negotina i njegove okoline, te sa juga Srbije, predstavili su svoja vina priredivši svojevrsan Mini sajam vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Krokan sa Bisernog ostrva - vino samo za odabrane

  • PDF

Bora Gvozdenac i Tatjana VlaškalinPolovinom XVIII veka, zbog promene toka reke Tise, nastala je ada koju će zbog plodne zemlje narod prozvati Bisernim ostrvom. Ovo područje je u početku bilo i bogato lovište, a kasnije je grof Gedeon Rohonci, na imanju koje mu je žena Izabela donela u miraz, krajem XIX veka podigao letnjikovac (danas kulturno dobro). Najčešći razlog spominjanja Bisernog ostrva je vinograd na kojem se gaji Muskat Krokan duže od jednog veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dobrodošli na Deveti festival srpskih vina u subotu u Lazarevcu

  • PDF

Plakat kao pozivnica za festival najboljih srpskih vinaFestival srpskih vina, deveti po redu, biće održan u subotu, 11-og novembra u novoj sali SRC Kolubara u Lazarevcu od 12-20h. Svečanost otvaranja manifestacije zakazana je za 13h. Tradicionalno, organizatori jedne od najposećenijih i od strane vinara najpopularnijih vinskih smotri kako po pažnji koju mu domaćin pridaje, tako i po posećenosti, su Gradska opština Lazarevac i Turistička organizacija Gradske opštine Lazarevac, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, sponzorstvo EPS-a i prijatelja festivala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vino i kultura na Danima fruškogorskih vina u Fabrici

  • PDF

Obrad Škrbić, dr Vladimir Puškaš, dr Dragoslav Ivanišević i Đorđe Simović priredili su korisnu radionicu o Institutskim vinimaStudentski kulturni centar Novi Sad i Fabrika, bili su domaćini dvodnevnoj manifestaciji Dani fruškogorskih vina. Organizovana po prvi put, ova manifestacija je okupila jedanaest eminentnih vinara sa Fruške gore kako bi svojim sugrađanima sugerisala da se kvalitetna vina nalaze i u „komšiliku“, kao i da srpskoj vinskoj sceni privuče neku novu publiku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šveđani brali grožđe u vinogradima Mačkovog podruma

  • PDF

Zadovoljstvo doživljenim u Mačkovim vinogradima na Fruškoj goiriPetak, 13. oktobar, za razliku od verovanja, grupi švedskih turista - biciklista bio je srećan i nadasve interesantan dan. Vreme k’o upisano, a vinogradi Vinarije „Mačkov podrum“ na vinorodnom potezu Belengir ogrozdeli kasnim sortama grožđa, bili su pravi izazov trećoj grupi, od po pedeset švedskih biciklista, koji su osim savladavanja MTB trasa po padinama Fruške gore, želeli da iskuse vinogradarski doručak, ručak u sred vinograda, ali i da se okušaju berbi grožđa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dani fruškogorskih vina za vikend u Fabrici

  • PDF

Fruškogorski lepotaniUstanova Studentski kulturni centar Novi Sad će u petak i subotu, 13. i 14. oktobra 2017. organizovati manifestaciju pod nazivom "Dani fruškogorskih vina", u prostoru SKCNS Fabrika u tzv. Kineskoj četvrti u Novom Sadu (Bul. despota Stefana 5), od 18 do 24 časova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Konkurs za najlepšu pesmu o vinu povodom Dana mladog Portugizera

  • PDF

Đurđica i Sava Jojić idejni tvorci konkursa za najlepšu pesmu o vinuOve godine će se održati jubilarni 10. Dan mladog Portugizera. Organizatori - Vinarija Mačkov podrum Save Jojića, osim što priređuju veliku svečanost u slavu vina, ljubavi, umetnosti, i fruškogorske tradicije, zajedno sa Srpskom čitaonicom iz Iriga raspisali su i Konkurs za najlepšu pesmu o vinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vitezovi vina su ambasadori vina svoje zemlje

  • PDF

Predstavnici viteških redova zadovoljni ostvarenim na 2. Smotri u Novom SaduPo drugi put održana je Smotra vinskih viteških redova Srbije. Po drugi put u istoriji svog postojanja, vinski viteški redovi Srbije su 06. oktobra, uveličali svečanost povodom otvaranja 50-tog Sajma turizma u Novom Sadu. Turistička organizacija Vojvodine, na čelu sa direktoricom, gospođom Natašom Pavlović, omogućila im je da svoj rad u domenu vinske diplomatije, koji ih opravdano određuje ambasadorima vina zemlje koju predstavljaju, u ovom slučaju Republike Srbije, prikažu i približe široj javnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com