Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

Porodični Podrum Nedin: Priznanja dovode goste u Guduricu

  • PDF

Snežana i Josif NedinVršačko vinogorje ima bogato vinsko nasleđe, prirodne uslove povoljne za gajenje vinove loze i mudre ljude spremne da dalje razvijaju vinsku priču ovog kraja. Osim prestižne trodnevne manifestacije berbe grožđa svakog trećeg vikenda septembra - Grožđebala (ove godine će se održati po 58. Put), Vinofesta (u martu ove godine održao se po deseti put), obe u Vršcu, po treći put održanih Dana mladih vina u Gudurici (u februaru), planira se i Dan otvorenih podruma, ako ne ove, sigurno u toku naredne godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinska prošlost i vinska sadašnjost grada Vršca

  • PDF

Tanja CvetićaninGrad u podnožju planine, koji se kao potkovica uvio ispod nje, grad u ravnici, i iz bilo kog god pravca da mu priđete videćete plavičasta brda sa Kulom na vrhu, njegovim simbolom i znakom prepoznavanja. A kada se popnu na Kulu, njegovi stanovnici imaju privilegiju da svoj grad vide kao na dlanu. Ovako grad Vršac rečima slikaju njegovi stanovnici. A priču o jedinstvenom, vinskom Vršcu koja sledi, ispričala je Tanja Cvetićanin, asistent PR TOO Vršac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrum Zoltana Bohockog, još jedan biser temerinskog vinarstva

  • PDF

Zoltan Bohocki sa suprugomZoltan Bohocki (Zoltán Bohócki), vlasnik podruma „Bohocki“ iz Temerina je na prestižnom Vinofestu, koji je ove godine održan po deseti put u Vršcu, osvojio dve Velike zlatne medalje: za Rajnski Rizling (92,70), kao i za Rose (93,00).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Dragolјević Žorž o Salonu vina u Kragujevcu

  • PDF

Zoran Dragolјević ŽoržPosle samo dve godine od osnivanja, Vinski viteški red Šumdija potpisao se kao organizator prvog velikog vinskog Salona vina Kragujevac 2015., koji je održan 4. aprila, u hotelu Kragujevac, i uspeo da i vinari, publika i mediji budu zadovoljni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Porodični podrum vina SELECTA: Sve što nudimo, nudimo iz našeg srca

  • PDF

Sonja i Milutin StojšićDvorsko vino, Burgundac Beli, Chardonnay, Rajnski Rizling, Burgundac Crni, Cabernet Sauvignon i Dvorsko Rose vino, danas su zaštitni znak Porodičnog podruma vina "SELECTA", situiranog u „vinskom selu“ Gudurici, na petnaestak kilometara od Vršca. Porodični podrum vina "SELECTA" naziv je poneo po selekciji najlepših i najkvalitetnijih vina koja su proizvedena u podrumu Sonje i Milutina Stojšića, i samo takva, odabrana, nalaze put do krajnjih potrošača.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarije i vinogradari Srbije Zorana Rapajića

  • PDF

Zoran RapajićIzdavačka kuća Admiral Books publikovala je u februaru 2015. vodič "Vinarije i vinogradari Srbije", koju je potpisao Zoran Rapajić, autor i koautor brojnih turističkih vodiča iz edicije PR turističkih vodiča (Salaši, Dvorci, Banje, Manastiri, Beograd), kao i detaljnih gradskih vodiča (Beograd bez tajni, Novi Sad bez tajni, Kragujevac bez tajni, Zrenjanin bez tajni, Srbija od A do Š, Serbia A-Z i drugih).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šapatom do Kapije uspeha

  • PDF

Miodrag Kostić (levo) i Dušan VučičevićGastronomsko-vinsko-umetnički komleks „Atelje vina Šapat“ iz Novog Slankamena, dobitnik je prestižne nagrade „Kapija uspeha“, najvišeg priznanja za kvalitet usluga u 2014. godini, koju svake godine dodeljuje Privredna komora Vojvodine, u kategoriji sveobuhvatne turističke ponude. Između ostalih dobitnika, gospodin Miodrag Kostić iz Beograda, jedan od desetorice sa tim imenom na teritoriji Srbije, ali kako kaže, verovatno najstariji, zaljubljenik u umetnost i vlasnik kompleksa „Atelje vina Šapat“, nagradu je primio u utorak, 24. marta, na svečanosti priređenoj u hotelu „Premier Aqua“ u Vrdniku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Darko Jakšić: Vinari Južnog Banata na korak od dobijanja geografskog porekla

  • PDF

Sa predavanja Darka JakšićaPre godinu dana formirano je Udruženje vinogradara i vinara „Južni Banat“ sa idejom da u budućnosti na tržištu nastupa kao rejon, i da njihova vina postanu vina sa oznakom geografskog porekla. Danas se Udruženje nalazi u krajnjoj fazi što se tiče samih priprema za završni elaborat, i tokom X Vinofesta (21. marta), gospodin Darko Jakišić, rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede, održao je panel na kojem je predstavio dosadašnje rezultate bitne za dalje postupke koje će ovo Udruženje preduzeti u cilju registracije oznake geografskog porekla.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Enološka stanica Vršac daje pun daje pun doprinos razvoju Vršačkog vinogorja

  • PDF

Stana Dimitrijević, direktor i Miodrag KertesOrganizator jubilarnog, desetog po redu Međunarodnog festivala vina - Vinofest 2015., održanog 20. i 21. marta u Vršcu, Turistička organizacija opštine Vršac, pripremila je niz događaja i aktivnosti, kako bi upotpunila program ove manifestacije. Jedna od najzanimljivijih bila je poseta Enološkoj stanici Vršac, neizbežne kada je reč o ocenjivanje kvaliteta vina na ovom festivalu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čedomir Živković: Vinofest sve više poprima komercijalni karakter

  • PDF

Obraćanje gospodina Čedomira ŽivkovićaPredsednik opštine Vršac, gospodin Čedomir Živković, imao je čast i zadovoljstvo da zvanično otvori Međunarodnu turstičko-privrednu manifestaciju – Vinofest 2015. (Vršac), koja je ove godine proslavila jubilarnu, desetu godišnjicu uspešnog trajanja. Pozdravljajući brojne goste, sve prijatelje vina, koji su se 20. marta, okupili u svečanoj sali hotela „Srbija“, gospodin Živković nije propustio priliku da istakne izuzetan značaj koji ovakve manifestacije imaju kako za žitelje Vršca, tako i za privredu grada. Gospodin Živković je ispred opštine Vršac zahvalio se svima koji su došli na festival, izlagačima i vinskoj publici, i na taj način podržali ovaj ne mali jubilej, deset godina Vinofesta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com