Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

Srpski vinski vitezovi na proslavi godišnjice reda u Eisenstadtu

  • PDF

Sa ceremonijalne šetnje ulicama EisenstadtaNa jubilarnoj proslavi povodom 30 godina od osnivanja Evropskog vinskog viteškog reda Ordo Equestris Vini Europae (OEVE), 24 i 25. oktobra, u austrijskom gradu Eisenstadtu, prisustvovalo je preko 1.800 učesnika, a među njima je bilo i 28 članova delegacije vinskih vitezova Evropskog vinskog viteškog reda “Sveti Đorđe” sa sedištem u Novom Sadu, predvođenih predsednikom i prokonzulom, Aleksandrom Kojićem i Dominom Divinom reda, gospođom Lisom Brown.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tatjana Đuričić: Vinumova vina potvrdila sjajnu reputaciju Fruške gore

  • PDF

Tatjana ĐuričićVinarija “Vinum” iz Sremskih Karlovaca je na III Festivalu srpskih vina i rakije održanom u hotelu Crowne Plaza (Interkontinental) u Beogradu, 24. i 25. oktobra, koje je organizovalo Udruženje "Srpsko vino" u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Pireus bankom, uz podršku Udruženja vinara i vinogradara Srbije, Udruženja somelijera Srbije i Turističke organizacije Beograda, osvojila tri priznanja. Sauvignon Blanc je po ko zna koji put potvrdio vrhunski kvalitet. Sauvignon Blanc 2013 osvojio je zlato sa 85,25 i zauzeo visoko treće mesto u konkurenciji od 32 bela vina. Srebro su poneli Vinumovi - Italijanski Rizling 2013 sa 83,25 boda i Bermet sa 84,40 boda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miodrag Mija Radovanović: Vina iz berbe 2014. biće lepa i dopadljiva

  • PDF

Miodrag Mija RadovanovićGospodina Miodraga Miju Radovanovića sreli smo u vinariji „Aleksandrović“ u Vinči, gde je kao zamenik predsednika Udruženja vinara Šumadije, dočekao predstavnike konzorcijuma "Vino Chianti" iz Toskane, i gde su se vodili razgovori o mogućoj budućoj saradnji između ove dve regije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kraljevska vinarija i vino za kraljevski doživljaj

  • PDF

Dragan ReljićOplenačka berba grožđa utemeljena je još u vreme kneza Aleksandra Karađorđevića, koja se sa prekidima održala do danas. Ova bogata svetkovina u čast grožđa i vina, uz Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, ove godine je po 51. put održana drugog vikenda oktobra, nikada bogatija, nikada posećenija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Aleksandrović, vinarija sa brendom jačim od svih

  • PDF

Darko BogdanovićVinča, selo od nešto preko 1.000 stanovnika, oko 4 km udaljeno od Topole, poznato je po proizvodnji jabuka, bresaka, šljiva, višanja, i iznad svega po vinogradima i vinarijama. Još u doba Rimljana nosilo je naziv Vincea, što je označavalo vinorodnost čitavog kraja. Vinogradarstvo na obroncima Oplenca, doživljava preporod 1931. godine, kada je Kraljevski dvor otvorio vrata svojih podruma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vladan Nikolić: Dolazi vreme velikih srpskih vina

  • PDF

Vladan NikolićOplenačka berba grožđa bila je povod za druženja, ali i poslovne susrete. Jedan takav održan je u Vinariji „Aleksandrović“ u Vinči, gde su domaćini, Udruženje vinara Šumadije, ugostili predstavnike konzorcijuma "Vino Chianti" iz Toskane, kako bi njihova iskustva primenili u našim uslovima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Rogan u društvu velikih

  • PDF

Hermina Mina ŠeronaŽivotni put dr Dragana Rogana je vodio od Kosova, preko Beograda, Ptuja, Kanade, do sela Lipovac na Oplencu. Njegova vizija bila je da nađe mesto na kojem će da podigne vinograd i ostvari svoj san, da se bavi vinogradarstvom - za sebe. Sve to našao je u predelu gde postoji vekovna tradicija uzgoja vinove loze, i kada je saznao za selo Lopovac i da je tu bila čuvena Venčačka vinogradarska zadruga, to je bilo dovoljno da se odluči da baš u ovom selu, na desnoj obali reke Kubršnice, podigne vinograd, vinariju, ostvari svoju ljubav, da se bavi vinogradarstvom i da proizvodi kvalitetna vina. Želeo je da ima hektar svog vinograda, međutim, trenutno Vinarija porodice Rogan ima 14 hektara, i sada je to preraslo u ozbiljan posao – rekla je direktor vinarije, Hermina Mina Šerona, iz Ptuja (Slovenija) dodavši da joj je Šumadija jako bliska jer liči na njenu Sloveniju i da je jako srećna kada je u Lipovcu, jer je okružena lepim krajolikom i dobim ljudima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Udruženje vinara Šumadije ugostilo kolege iz Toskane

  • PDF

Zajednički snimak za uspomenuKada se spomene Toskana, odmah se evocira dobar osećaj i poštovanje prema sjajnim proizvođačima vina. U vreme kultne manifestacije Dani berbe grožđa u Topoli, koja je po 51. put održana drugog vikenda oktobra, Udruženje vinara Šumadije ugostilo je predstavnike Konzorcijuma "Chianti Toskana" i time napravilo prvi, ali značajan korak, ka upostavljanju saradnje između ove dve vinske regije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kreće Oplenačka berba grožđa u Topoli

  • PDF

Božidar AleksandrovićOd danas, petak, 10. do nedelje, 12. oktobra 2014. Godine, u Topoli se u organizaciji opštine Topola i Turističke organizacija “Oplenac” – Topola, održava 51. Oplenačka berba i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Borka Katanić: Da i mi u slozi napredujemo

  • PDF

Borka KatanićKrajem septembra, dvadesetak vinara, desetak projektih menadžera iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao i nekolicina predstavnika medija, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Bačka, posetilio je mađarski grad Seksard, centar seksarskog vinskog regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com