Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

Gudurica obeležila Dane mladih vina

  • PDF

Pozdravna reč Dragane Mitrović, gradonačelnice Vršca            Upravo održana manifestacija „Dani mladih vina" u Gudurici predstavila je 15 vinarija iz Gudurice, ali i goste iz Vršca,  Beograda i Zemuna. Uz dobra mlada vina, zvuke tamburaškog orkestra „Banatski boemi", Kulturno umetničkog društva „Vinogradi" iz Gudurice, kao i  banatskim specijalitetima vrednih ruku žena,  udruženja „Bogatstvo različitosti" iz Gudurice i  „ Na izvoru potočić" iz Mesića, uživalo je preko 500 zadovoljnih posetilaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rajko Milanko: Posebno mesto za Riđicu u vinskom svetu

  • PDF

Rajko Milanko            Riđica je najsevernije mesto somborske opštine, prvo selo do granice sa Mađarskom, ali bez graničnog prelaza, mesto do kojeg se može doći samo iz pravca Stanišića i Svetozara Miletića. Njenu posebnost odredili su njeni stanovnici, danas manje od 2.000, ranije i preko 4.000, tri reke i 16 mostova, te sve glasnija promocija vina i vinskih podruma. Specifični prirodni uslovi za gajenje vinove loze sa vinogradima smeštenim na Telečkoj visoravni (Telečko vinogorje, Horgoško-palićki reon), sa blagom klimom i velikim brojem sunčanih dana, čije zemljište odlikuje crni i smeđi pesak bogatog mineralnog sastava, odrazili su se i na kvalitet ovdašnjih vina. Presudnu ulogu za to imali su sami vinari primenjujući savete vrsnih stručnjaka za negu vinograda i pravljenje vina, te osavremenjivanjem procesa njegove proizvodnje, a potvrdu za to dobili na najvećim vinskim festivalima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Branko Šoštarić o I Festivalu malih proizvođača vina i hrane i Kljajićevu

  • PDF

Branko Šoštarić Šole            Kljajićevo, mesto u Zapadnobačkom upravnom okrugu, na 13 km od Sombora, sa oko 5.000 stanovnika, može da se pohvali agilnim i preduzimljivim članova Udruženja voćara i vinogradara „Visovi“, koji uspevaju da svojim inovativnm akcijama animiraju stanovnike ovog mirnog dela Panonske ravnice. Novim izazovom - Festivalom malih proizvođača vina i hrane, održanom 11. februara 2022. godine u restoranu „Trend“, u Kljajićevu, predstavili su vredan potencijal ovog prostora kada je u pitanju vino. Nije da do sada nisu imali kuraži. Mudro su čekali da njihova vina dostignu određen kvalitet, zrelost, pa da dostojno reprezentuju i vina i mesto u kojem su nastala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vino & Fino - vinsko putovanje dugo 10 godina

  • PDF

Igor Luković            Kada se pre 10 godina odvažio da ukrsti svoje dve ljubavi, prema novinarstvu i vinu, i počeo sa izdavanjem časopisa „Vino & Fino“, Igoru Lukoviću, vinskom kritičaru, vinskom sudiji, jedinom srpskom predstavniku na najvažnijem svetskom vinskom ocenjivanju Decanter u Londonu, od nedavno i predsedniku Balkanskog takmičenja vina BIWC, osim vizije bila je potrebna i hrabrost, jer vinska scena tog vremena nije mnogo obećavala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Karčika Urban o životu Portugizera

  • PDF

Karčika Urban            Irig, nekadašnje trgovište, prvi sremski grad u kojem su, uz dozvolu cara, održavana dva vašara godišnje, nosio je titulu nezvanične prestonice Srema. Duhovnoj dimenziji ovog mesta, potkrepljenoj okruženjem srednjovekovnih manastira: Novo Hopovo, Grgeteg, Krušedol, Sremska Ravanica - Manastir Vrdnik, Velika Remeta, Mala Remeta, Jazak, Staro Hopovo, ustočićena je, kao jedna od prvih u Srbiji, prosvetno-kulturna („Podluško-sremska biblioteka“ otvorena 1829., „Srpska čitaonica“ 1842, pozorište).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

14 godina obeležavanja Mačkovog Dana mladog Portugizera

  • PDF

Sava Jojić i Srđan Dinčić, vitez Portugizera 2021

            Zahvaljujući Portugizeru, Irig je 19. novembra bio najsvečarskiji grad u Vojvodini sigurno, možda i u celoj zemlji. Kada je 2009. godine, Sava Jojić, vlasnik i direktor iriške vinarije „Mačkov podrum“ došao na ideju da Svetski dan mladog vina, zaživi i na našem prostoru, uradio je to ne iz želje da se pominje kao njen rodonačelnik, već kao svojevrsnu kampanju kojoj će se priključiti što više vinara sa vizijom afirmacije mladog vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dan PINOLEA - dobra vinska priča se brzo širi

  • PDF

Milena Zakarić i Jovica Urošević            Na Svetski dan mladog vina, tećeg četvrtka novembra, Vinarija VINUM priređuje feštu u čast PINOLE-a, mladog crveog vina od sorte Pinot Noir-a, sa blagim notama višanje, slatkog od jagoda i džema od šljiva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Probus Vineyards - slovenačka investicija u Srbiji

  • PDF

Nj.E. Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji            Nj.E. Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Srbiji zvanično je otvorio vinariju „Probus Vineyards” u Velikim Radincima, vlasnika Milorada Miloševića, državljanina Republike Slovenije i Republike Srbije. Svečano otvaranje bilo je ujedno i promocija Slovenačke investicije u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Probus Vineyards novo blago Fruške gore

  • PDF

Milorad Milošević            Moderna vinarija „Probus Vineyards” u Velikim Radincima, kraj Sremske Mitrovice, vlasnika Milorada Miloševića, zvanično je otvorena na Mitrovdan, 08. novembra 2021. godine. S obzirom da se radi o slovenačkoj investiciji, čast i zadovoljstvo da zvanično otvori vinariju pripala je Nj.E. Damjanu Bergantu, ambasadoru Republike Slovenije u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinski koktel Podruma Šukac

  • PDF

Indira i Aleksandar Savić            Godinama unazad Podrum „Šukac“, u samom centru Sremske Kamenice, na putu prema Beočinu, znan je po dobrim vinima. Neki usput, mnogi namerno svraćaju po litar-dve vina iz ovog podruma, u kojem se pre par godina desio sudar generacija., i poznati vinar, gospodin Sava Savić, prepustio vođenje vinarije svom tridesetrogodišnjem sinu, suprugu, takođe i ocu, prenevši na njega svoju mudrost o vinu, koja počiva na ljubavi. Gospodin Sava je ostao tu, ali sinu Aleksandru, koji je stasavao u ovom prostoru, prepušta da u duhu ovog vremena, inovira i radi po svome. Posledica toga su konkretni rezultati, planovi i njihova realizacija

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com