Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

Gavra Botić: Čurug od davnina poznat po dobrom vinu

  • PDF

Gavra BotićVinarija Gavre Botića iz Čuruga, za sada je jedina u žabaljskoj opštini, mada za to ne postoji valjan razlog. Vina ovog kraja imaju tradiciju, podneblje je pogodno za gajenje belih sorti vina i garantuju budućnost svakom vrednom čoveku. Gospodin Botić ima 3 hektara pod vinogradom, nepun hektar stonih sorti, a vinskih sorti oko dva hektara. Smatra da ovaj region, kao i sva porečja u Vojvodini, Srbiji i Evropi, pogoduju uzgoju vinogradarstva i voćarstva, ali naglašava da se mora biti uporan i istrajan, jer rad i trud moraju biti kad tad nagrađeni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pinot Noir novitet iz Vinarije Mačkov podrum

  • PDF

Sava JojićOd strane kritičara obožavan, cenjen od strane kolekcionara Pinot Noir je predstavnik grupe vrhunskih vina, najskupljih u svetu.
Ime grožđa kao i od njega proizvedenog crvenog vina Pinot Noir potiče od francuskih reči “bor” i “crn”. Noir grožđe je relativno tanke kožice, komplikovano za uzgoj, ali vino Pinot Noir je prava nagrada za sav uložen trud. Jedna od prihvaćenih teorija porekla sorte je da je grožđe Pinot Noir izdanak Pinot Meunier koje je odgovorno za njegovu svetlu boju, berry ( bobičastu) aromu i početni šarm i Gewurztraminer-a koji mu daje svilenkastost, ekstravaganciju, plemenitost, ali i prevrtljivost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sava Jojić Mačak: Kada se spoje dva kvaliteta rezultat je zadovoljstvo

  • PDF

Međunarodni poljopirvredni sajam u Novom Sadu je mesto susretanja, dogovaranja i poslovne saradnje, predstavljanja i kupovanja... Na Poljoprivrednom sajmu se drugu godinu za redom desila, na zadovoljstvo i posetilaca i budućih konzumenata, jedna „ukusna“ saradnja, između kompanije DTD Ribarstva i Vinarije „Mačkov podrum“ iz Iriga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milorad Milošević: Srem je Srpska Toskana

  • PDF

Obnovljeni Carski vinograd Marcus Aurelius Probus na Šuljmanskoj glaviciKada je sa četrnaest godina Milorad Milošević napustio Velike Radince, selo u sremskomitrovačkoj opštini, i on i selo bili su siromašni. Posle dosta godina, gospodin Milorad Milošević se, sada kao ostvaren poslovan čovek i privrednik vratio u svoje selo, još uvek siromašno, rešen da svetu, Evropi, ali i nama samima, predoči sve potenicijale ovog kraja, prebogatom istorijom, tradicijom, zemljom i dobrim ljudima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Šijački, kuća vrhunskih fruškogorskih vina

  • PDF

Milan i Ivana Šijački (u sredini) u društvu prijatelja kuće Tatjane Đilas i Vanje Čobanova„Bože, krčag vina Ti si mi razbio,
Bože, izvor slasti Ti si mi sakrio,
moje čisto vino Ti si mi prolio
Bože-da zanemim!-Ti si se napio“,
pisao je persijski matematičar i astronom, Omar Hajam (1048–1122)  u svojim Rubaijama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Slobodan Jović: Mali proizvođači imaju bolja vina

  • PDF

Dobitnici šampionskih priznanja na ovogodišnjem ocenjivanju kvaliteta vinaOve godine na Novosadskom sajmu, a povodom održavanja 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, ocenjivana su vina u dve kategorije, u zanatskom i indistrijskom tipu proizvodnje. Dodeljujući priznanja najboljim proizvođačima vina, prof. dr Slobodan Jović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i predsednik Komsisije za ocenjivanje vina, prilikom svečanog uručenja priznanja slavodobitnicima, izneo je svoja zapažanja i tom prilikom rekao:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milan Ubavić: Pinot Noir Tri sedmice novi brend vinarije Vinum

  • PDF

Milan Ubavić„Pre sedam osam godina sam dao vina na ocenjivanje Komisiji za ocenu kvaliteta vina na Novosadskom sajmu, a jedan od ocenjivača, Slobodan Čapin iz Erduta, rekao mi je: „Dečko, ti obećavaš! Ja sam tada bio mladi vinar i kada sam zatražio objašnjenje rakao mi je: „Pa vina su mlada, lepa, kvalitetna, zaokružena, definisana, vidim svetlu budućnost“. Tako lepe reči izrečene od strane jednog autoriteta, kakav je gospodin Čepin, dale su mi podstrek da radim.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tatjana Altuhov: Vinarija Zvonko Bogdan uvek u društvu najboljih

  • PDF

Tatjana Altuhov (u sredini) u društvu Vesne Vlatković iz Hotela Izvor, uručuje paket vina srećnom dobitnikuNovinari iz novosadskih i beogradskih novinskih i televizijskih redakcija, a među njima i TOPSRBIJE, su u petak, 19. aprila 2013. godine, na poziv Vinarije „Zvonko Bogdan“ bili u prilici da u Hotelu „Izvor“ u Aranđelovcu prisustvuju promociji vina subotičke vinarije i uživaju u pratećem programu koji je u skladu sa svojom reputacijom od 5 zvezdica organizovao menadžment hotela. Uz vina iz Vinarije „Zvonko Bogdan“, predstavnici medija, ali i gosti Hotela „Izvor“, užuvali su u specijalitetima kuće, pesmama glumice i pevačice Milene Vasić, fantastičnoj svirki „Belgrade Acustic Orchestra“, i spontanom druženju. Nismo stigli da pričamo sa Ivanom Aleksićem, iz beogradskog predstavništva Vinarije „Zvonko Bogdan“, ali smo zato neformalni intervju načinili sa Tatjanom Altuhov, našim vođom puta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jovana Stojković i Konstantin Jovanis: I Dionis je bio Grk

  • PDF

Jovana Stojković i Konstantin JovanisZahvaljujući svom velikom entuzijazmu, Jovana Stojković i Konstantin Jovanis, su pre tri godine krenuli put neizvesnosti i srpskom tržištu ponudili vino SAMOA DOUX.Ispitujući vinski uskus Srba, ponudili su najbolje vino sa Samosa, brdovitog ostrva na krajnjem istoku Grčke u Egejskom moru,čuvenom po vinima koja se prave od lokalnog Muskat grožđa i izvoze u veliki broj zemalja sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poklon priča Vinarije Burčel Todorov: Bajka o zlatnom gušteru

  • PDF

Zlatni gušter na svakoj boci vinaTo leto je bilo prevruće. Morali biste ustajati pre svitanja ako ste hteli da uopšte nešto uradite u vinogradu pre nesnosne jare.Takvog jednog dana, oko deset, već umoran, skrenuh malim brdskim traktorom u poslednje redove loze. Bila je to ocedna parcela, vrlo oštro nagnuta ka jugu i najzahtevnija za okretanje mehanizacije. Uvek bih gledao da to obavim na početku, dok sam još svež i odmoran, ali ovaj put to prevideh.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com