Sun10202019

Poslednja izmena:08:22:53 PM

Vino

Maja Miodragović: Sila Instituta u Sremskim Karlovcima

  • PDF

Maja MiodragovićU decembru, sad već godine iza nas, Institut je proslavio 70 godina svog postojanja što je samo od jedan dokaza tako dugog, uspešnog i harmoničnog poslovanja. Iako je još u vreme Kraljevine Jugoslavije na mestu današnje upravne zgrade Instituta u Sremskim Karlovcima bio osnovan voćno-lozni rasadnik, za datum osnivanja Instituta zvanično se uzima 1. april 1947. godine kada je rešenjem predsedništva glavnog izvršnog odbora Narodne skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine osnovan Pokrajinski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo sa sedištem u Sremskim Karlovcima. Krajem iste godine rešenjem Sekretarijata istog organa naziv Zavod je promenjen u Zavod za vinogradatsvo, vinarstvo i voćarstvo, čime je delatnost proširena i na oblast voćarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vršac - grad po meri Bogova i po meri ljudi

  • PDF

Srđan Anđić, Jasna Živković (levo) i Julkica Mitrašinović„Vino je stvorio Bog, a pivo čovek" govorio je reformista Martin Luter. Oba da u njima uživaju i Bogovi i ljudi. Tako je mislilo i rukovodstvo JKP „Drugi oktobar“ iz vinskog Vršca, koje je u svojoj fabrici „Moja Voda“ započelo proizvodnju piva po češkoj recepturi pod imenom Kamarad. Zašto baš Češkoj? Zato što su Česi poznati proizvođači, ali i najveći konzumenti ovog pića u svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Soul Wine vina zlata vredna

  • PDF

Zoran Spasojević (prvi s desna) sa saradnicima na BeoWine festu 2018Polako, temeljno, vrhunski - koraci su kojim je krenula najmlađa vinarija iz Vršačkog vinogorja „Soul Wine“, koja se već na ovogodišnjem BeoWine-u okitila Zlatnom medaljom u kategoriji belih vina za Pinot Blanc 2016. Prva berba prva zlatna medalja. Zoran Spasojević, direktor vinarije objašnjava da je cilj svih zaposlenih u vinariji da pažljivim odabirom sorti, posvećenim radom „vina za dušu“ nađu svoje mesto na tržištu Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivan Đoković: Nastup vinara na ujedinjenom štandu Vojvodine pun pogodak

  • PDF

Vojvođanski vinari zajedničkim nastupom ostvarili pun pogodakDevetu godinu za redom, u okviru najprestižnije manifestacije posvećene turizmu - Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, organizuje se Međunarodni sajam vina - BeoWine, na kojem pored najznačajnijih domaćih vinara učestvuju i vinari iz regiona. U novom prostoru, hale 3 Beogradskog sajma, od 22. - 24. februara, posetioci su mogli da primete još jednu novinu: izložbeni prostor Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji je okupio proizvođače vina, rakije, likera, i nekolicinu proizvođača džemova, pekmeza, sokova i drugih reprezentativnih proizvoda domaće proizvodnje poljoprivrednih gazdinstava iz Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vreme je za Ski&Wine Winterfest na Kopaoniku

  • PDF

Plakat kao pozivnica na manifestacijuSve je spremno za početak 6. po redu Ski&Wine Winterfesta koji će se održati od četvrtka, 01. do nedelje 04. marta u hotelu „Grand“ na Kopaoniku. Kao i prethodnih godina, učesnike očekuje topao doček na Salonu vina i gastronomije u četvrtak i petak, a u petak i subotu zanimljive radionice sa degustacijama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Samo naše na Salonu vina u Paraćinu

  • PDF

Plakat kao pozivnica za sve popularniju vinsku izložbuŠesti po redu Salon vina biće održan u Paraćinu 10. marta 2018. u hotelu „Petrus“ od 12,oo do 19,oo časova. Svoj asortiman izložiće, poznate srpske vinarije, a svoje prisustvo najavili su gosti iz inostranstva i vitezovi vina iz nekoliko poznatih vinskih redova.
Izlagačima na Sajmu obezbeđeni su stolovi, stolice, čaše za degustaciju, posude za led i prostor za postavljanje reklamnog panoa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tradicionalno obeležen Sveti Trifun na Institutu u Sremskim Karlovcima

  • PDF

Sa obeležavanja vinogradarskog praznika u Sremskim KarlovcimaTradicionalnim susretom vinara i vinogradara, kao i sve brojnijih predstavnika medijskih kuća i gostiju Departmana za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta, obeležena je uz svešteničku molitvu esnafska slava vinogradara - Sveti Trifun. U prostorijama podruma Instituta u Sremskim Karlovcima i uz degustaciju dvadesetak vrsta vina, svoje proizvode ponudilo je više od deset vinarija i malih podruma iz Sremskih Karlovaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Žene i vino Carigradskim vinskim drumom

  • PDF

Mr Mirjana MaksimovićČlanice Udruženja „Žene i vino“ će u četvrtak i petak, 01. i 02. marta ove godine, utabati još jedan vinski put Srbije.
Mr Mirjana Maksimović, predsednica Udruženja „Žene i vino“, organizator ovog jedinstvenog putovanja, kaže da je za razliku od svih dosadašnjih, ovaj vinski put se trasom i istorijskim značajem oslanja na svog puno starijeg pretka koga istorija pamti najčešće kao Carigradski drum.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vindulova vina začinila promociju nove knjige dr Zorana Ristića

  • PDF

Dr Laslo DujmovićSalaš „Vinska kuća Vindulo“, situirana na putu Temerin-Bečej, sa desne strane 2,2 km od izlaska iz naselja, aktuelan je tokom cele godine. Osim klasične vinske turističke priče, neguje i druženja vezana za umetnost, odabrane manifestacije i slično. Ovog puta, u subotu, 10. februara, Salaš „Vinska kuća Vinudlo“ bila je mesto predstavljanja knjige „Bioekologija svih vrsta fazana u svetu i njihovo gajenje“, prof. dr Zorana Ristića, šefa katedre za lovni turizam sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, na lični zahtev autora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi koncept BEOWINE 2018 - najvećeg sajma vina u Srbiji

  • PDF

Posetioce će moći da probaju domaća vina iz stotinjak vinarija, kao i iz 60-ak inostranih..Na Beogradskom sajmu će od 22. do 24. februara 2018. godine biti održan 9. Sajam vina BEOWINE. Događaj kojim počinje vinska sezona obeležiće sasvim novi koncept, proširen izlagački prostor, značajan broj novih učesnika i poslovnih posetilaca. Održavanje Sajma vina istovremeno sa Sajmom turizma i Sajmom hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA jasno govori o značaju ovog događaja u turističkoj privredi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com