Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Jovan Kuzmanović, vinar, voćar i ratar sa diplomom

  • PDF

Jovan Kuzmanović sa sinom Pavlom i suprugom NatašomPorodica Kuzmanović iz sremskog naselja Čerević, raštrkanog po padinama Fruške gore koje se spušta do Dunava, bavi se proizvodnjom vina duže od jednog veka, o čemu svedoči vinska bačva sa otisnutim grbom austrougarske monarhije iz 1904. godine u njihovom podrumu.
Jovan Kuzmanović dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva je predstavnik četvrte generacije u porodici Kuzmanović koji se bavi poljoprivredom. Iako je vinogradarstvo njegova najveća ljubav, bavi se i voćarstvom, najvećim delom proizvodnjom breskve i jagode, i uzgojem ratarskih kultura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Glas naroda u pesmama Ljiljana Bralović

  • PDF

Ljiljana BralovićPrvu pesmu napisala je u gimnazijskim danima, kada se zaljubila. Ljubav je potom prešla u drugu, treću, petu, a potreba za pisanjem je ostala nalazeći inspiraciju u nekim drugim stvarima. Danas su to problemi srpskog sela i srpskog seljaka, jer je umiranje srpskih sela njena večita rana.
Ljiljana Bralović za sebe kaže da je seljanka iz Pranjana (opština Gornji Milanovac), najsrpskijeg sela u Srbiji, na tromeđi tri opštine: čačanske, gornjomilanovačke i požeške. U Pranjane se može doći iz pravca Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege, Mionice, Valjeva, Ljiga, Divčibara, Kosijerića, i zato je ono u cetru sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ester Čokaši: Dunav i Tisa nude svoje blagodeti, a na nama je da ih iskoristimo

  • PDF

Ester Čokaši- Razvoj graničnih prelaza na reci Tisi, odnosno razvijanje kapaciteta pristaništa, infrastrukturne investicije u Segedinu i Kanjiži, imaju za cilj da se na teritoriji Evroregije DKMT (Dunav –Kereš – Moriš – Tisa) “udahne“ malo života u turizam, saopštila je gospođa Ester Čokaši (Csokasi Eszter), direktorka Javnog društva za Evroregionalni razvoj DKMT.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dobar domaćin tema 7-og broja revije TOPSRBIJA

  • PDF

Devojka sa naslovne strane - Jelena BanjanacBonus pater familias (dobar otac porodice) ili domaćin, ranije je smatran gospodarom doma, kuće, uže i šire porodice, a krasile su ga osobine poput poštenja, marljivosti, radinosti, odgovornosti, sposobnosti da uspešno vodi svoju porodicu, da dorpinosi u unapređuje svoje domaćinstvo.
Vreme nije uspelo potrošiti značenje te reči, ono ju je samo prilagodilo savremenom shvatanju života. Pojam domaćin danas se odnosi na svakog poljoprivrednika, malog, srednjeg ili velikog preduzetnika, radnika, profesora, ukratko svakog ko provodi život u skladu s pozitivnim vrednostima koje definišu srpskog domaćina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šešir moj gospodina Vlade Ilića

  • PDF

Vlada Ilić i Ljubica Milojević„Strmi, kivudavi i loše kaldrmisani sokak usred Beograda - Skadarlija, oko kojeg su se podizale zgrade, krčile ulice, a njega, srećom zaboravljali ili zaobilazili, ostao je poslednje utočište umetnika, političara, novinara”, pisao je čuveni književnik, slikar, karikaturista i hodoljubac Zuko Džumhur. Ova stara boemska oaza Beograda, je i turistička atrakcija za sve one koji u dobro poznatim kafanama žele da osete atmosferu i proniknu u dušu starog Beograda, a među njima, jedna – „Šešir moj“, sasvim posebna. Ona je zapala za oko i Međunarodnom centru za razvoj turizma i ugostiteljstva „SACEN International“, koji joj je, povodom otvaranja Letnje turističke sezone 2015., u subotu 25. aprila, dodelilo priznanje – “Zlatno turističko srce”, za najbolji restoran u jugoistočnoj Evropi. Priznanje značajno, prestižno kažu, došlo je u prave ruke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Moj Kisаč Mihаlа Mаdаckog

  • PDF

Mihаl MаdаckiFoto monogrаfijа „Moj Kisаč“ uglednog novosаdskog fotogrаfа Mihаlа Mаdаckog promovisаnа je nа Novosаdskom sаjmu u okviru sаjаmske priredbe „Art ekspo“. Fotomonogrаfijа sаdrži više od 150 foogrаfijа nа 100 strаnicа. Mаdаcki se potrudio, i uspeo, dа svoje rodno mesto predstаvi nа nаjbogući mogući nаčin, od аero snimаkа pа do rokenrol scene. Ono što dаje posebnu drаž toj monogrаfiji su prelepe fotogrаfije nаrodnih nošnji, plodne rаvnice i prpoznаtljive gotovo idilične аrhitekture Kisаčа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljiljаnа Fijаt: Pesmа šljivаmа

  • PDF

Ljiljаnа Fijаt i Zoran SimićLjiljаnа Fijаt, doktor ekonomskih nauka, autor i koаutor mnogobrojnih nаučnih i stručnih rаdovа (objаvilа monogrаfije „Mere protiv prаnjа novcа u bаnkаmа“ i, zаjedno sа dr Aleksаndrom Čudаnom, „Rizici i prevencijа prаnjа novcа“), godinama poznata i u literarnoj javnosti, nagrađivana i pohvaljivana za svoju poeziju (zbirka „Sofijа od Mesecа“), podarila je slavodobitnicima, u subotu, 18. aprila 2015. godine, na svečanoj dodeli priznanja u novosadskom restoranu „Fontana“, pesmu o šljivama, a uz njeno odobrenje i čitaocima portala www.topsrbija.com.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SRP Slano Kopovo: Ždralovi se ponovo vraćaju

  • PDF

Silvija ŠimončikDa li ste znali da su raskošne ptice – ždralovi, pominjane u legendama i književnosti za svoju stanicu predaha na svom letu od severa Evrope ka Africi, odabrali Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“, jedan od poslednjih očuvanih bara na slatinama Vojvodine, odnosno slanih jezera u paleo-meandrima, na pet kilometara od Novog Bečeja. Svake jeseni se u ovom zaštićenom području okupi i do 17,5 hiljada ovih veličanstvenih ptica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nikola Puvača, autor najboljeg naučnog rada u Srbiji

  • PDF

Nikola PuvačaNa takmičenju mladih naučnika "Alltech Young Scientist 2015", mladi naučnik Nikola Puvača, student doktorskih studija na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, osvojio je prvo mesto u Srbiji za najbolji naučni rad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miomira Mašić Ostojić i udruženje Biber u humanoj akciji ukrašavanja uskršnjih jaja

  • PDF

Miomira Mašić Ostojić je svoje umeće podelila sa mališanimaU okviru manifestacije Uskršnji darovi, koja se od Uskrsa do Uskrsa održava na Trgu slobode u Novom Sadu, aktivno učešće, drugu godinu za redom, uzelo je i Udurženje građana Biber iz Bečeja.
Predvođeno kreativnom promoterkom starih zanata, domaće radinosti i svega neopravdano vrednog, a zanemarenog, Miomirom Mašić Ostojić, udruženje je animiralo decu i kroz radionicu ukrašavanja jaja, pokušalo da uputi u neke nove-stare tehnike rada (pustovanja vune).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com