Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Hrana

Vojvođanski gastronomski salaš u subotu na Salašu 137

  • PDF

Hedonistička subota najavljena na čuvenom čenejskom salašuDa li ste nekad bili na nekom gastronomskom spektaklu? Zvuči onako otmeno... fancy... a pazi sada: Topljeni čvarci, kuvano vino i rakija, pravljenje domaćih kobasica, cvarenje sveže slanine i kobasica, onako na pruticu pa sami nad žeravicom, salčića k'o u bakinoj kujni, a svega k'o kod kuće? Jesmo Vam privukli pažnju?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Dragan Tešanović: Vreme je da se vratimo tradicionalnoj hrani

  • PDF

Prof. dr Dragan TešanovićMalo koji fakultet može da se pohvali pričom ravnoj onoj koju je osmislio i razvio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu - izjavio je prof. dr Dragan Tešanović, šef katedre za gastronomiju sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerzteta u Novom Sadu, posle performansa „Srbija - srednji vek, I’ll be back!“ studenata III godine hotelijerstva na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo 07. februara, u restoranu Ribarac na Ribarskom ostrvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrška razvoju organske proizvodnje

  • PDF

Svi organski proizvodi u Srbiji brzo nađu svoje kupceIako u Republici Srbiji i AP Vojvodini postoje odlični preduslovi, oganska proizvodnja zastupljena je na samo 0,4 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje (u AP Vojvodini je ukupno 7.706 hektara površina pod organskom proizvodnjom i površina u sistemu konverzije), po čemu smo u Evropi na pretposlednjem mestu, dok druge zemlje imaju četiri, pet ili više odsto, pa se moraju preuzeti sve neophodne mere kako bi se ova vrsta sve aktuelnijih proizvoda približila evropskom proseku - zaključeno je na nedavno održanoj, drugoj sednici Grupacije za organsku proizvodnju pri Privrednoj komori Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Jelenković: Srbija gljivarska prestonica Balkana

  • PDF

Zoran Jelenković najavljuje ekspanziju Gljivarskog turizmaNa Osnivačkoj skupštini Mikološko-gljivarskog Saveza Srbije (MGSS) u septembru 2015. godine jedan od zadataka bio je i razvoj novog vida turizma na našim prostorima - gljivarskog turizma. Srbija je prebogata gljivama i ima potencijala da izađe u susret i zaljubljinicima u gljive i onima koji u tome vide komercijalnu stranu. Ideja je da se organizovanim gljivarenjem sprovode edukacija turita, i na taj način utiče na svest ljudi o čuvanju ovog šumskog blaga i njihovih staništa, ali takođe da se ovim jestivim i hranljivim organizmima obogati ishrana i da nađu mesto na jelovnicima hotela, restorana i etno kuća. U osnovi ove ideje je da upotrebom samoniklog jestivog bilja i gljiva, promovuše zdrav način života, što je opšti trend ne samo u Evropi već i svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kozji sir Gorski sa Svetskom bronzanom medaljom

  • PDF

Posle srpskih vina i Kozji sir Gorski otvorio vrata na svetskom tržištuNajveće međunarodno takmičenje posvećeno siru - World Cheese Awards, koje se održava u Londonu, više od tri decenije na jednom mestu okuplja proizvođače sira, slavi tradiciju, inovaciju i izvrsnost sireva iz celog sveta. Tako je bilo i 17. novembra 2017. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Obeležen Terra Madre Day - na meniju lokalni proizvodi

  • PDF

Dejana Budić vodio je prisutne kroz promociju domaćih proizvodaŠirom sveta 10. decembar Slow Food udruženja obeležavaju Terra Madre Day - Dan Majke Zemlje, zahvaljujući joj na darovima kojima je čovečanstvo obdarila. Obeležavanju ovog Dana priključilo se i novosadsko Udruženje Slow Food koje je okupilo svoje članove, simpatizere i medije na prigodnoj večeri u prestižnom restoranu „Stratus“. Ideja obležavanja je doprinela da se širi auditorijum upozna sa Slow Food pokretom i osnovnim načelima proizvodnje dobre, čiste i fer hrane za sve.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Seminar o savremenim metodama toplotne obrade hrane na PMF-u

  • PDF

Doc. dr Bojana Kalenjuk u društvu studenata PMF-a, poziva na seminar sve zainteresovane koji žele da čuju nešto novo u vezi ishraneU okviru vannastavnih aktivnosti na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u subotu, 09.12.2017. godine, biće održan drugi po redu seminar, akreditovan od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pod naslovom "Inovativne metode toplotne obrade hrane". Ovaj seminar namenjen je svim nastavnicima srednjih stručnih škola koji se bave hranom i ishranom, ali i ljudima iz privrede, menadžerima, šefovima, kuvarima i ostalim ugostiteljskim radnicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FINS-ovo info veče o aditivima u hrani

  • PDF

Prilika da saznate sve o aditivima u hraniU četvrtak 7. decembra 2017. godine u Startit centru (ul. Miroslava Antića 2) u centru Novog Sada sa početkom u 18:00 h prisustvujete info večeri „Sve što ste želeli da znate o aditivima u hrani, a niste imali koga da pitate“ u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS) i suorganizaciji Asocijacije potrošača Srbije (APOS). Info veče je prvenstveno namenjeno široj javnosti, odn. zainteresovanim potrošačima, i osmišljeno tako da se u neformalnom razgovoru sa stručnjacima saznaju istine i otklone zablude o aditivima u hrani.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nagrađeni na XII Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu

  • PDF

PG Radišić iz Čuruga dobitnik je Specijalnog priznanja za kvalitet sireva I klaseOd 22. do 25. novembra u Beogradu je održan XII Međunarodni sajam etno hrane, pića i opreme, najveća smotra proizvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu Srbije i regionu Jugoistočne Evrope. Sajam etno hrane je i regionalna smotra prehrambenih proizvoda pripremljenih po „receptima naših baka“, nacionalnih specijaliteta karakterističnih za uža geografska područja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sajam etno hrane i pića od srede u Beogradu

  • PDF

Ekipa portala TopSrbija.com na štandu Dragane BokanSajam etno hrane i pića, najznačajnija regionalna smotra proizvođača reprezentativnih tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, biće održan u hali 3 Beogradskog sajma od 22. do 25. novembra. Svečano otvaranje Sajma zakazano je za 22. novembar u 11 časova u Etno dvorištu hale 3.
Na 12. po redu Sajmu etno hrane i pića na pojedinačnim ili grupnim štandovima predstaviće se više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda, karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište (tzv. nacionalni specijaliteti). Proizvođači se predstavljaju uz podršku Privredne komore Srbije i Zadružnog saveza Srbije, državnih institucija lokalnih samouprava, udruženja, turističkih organizacija i samostalno.Osim proizvođača hrane na Sajmu, kao što je bila praksa i predhodnih godina, predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda. Pored domaćih na Sajmu etno hrane i pića očekuje se učešće proizvođača iz Grčke, Indije, Republike Srpske i drugih zemalja. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Republike Srbije i Grad Beograd. Podršku u organizaciji pružaju Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com