Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Hrana

Futoški kupus, naš adut za svetski brend

  • PDF

Goran Puača podelio je radost dobijanja sertifikata sa članovima UdruženjaNa osnovu Pravilnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, a u saradnji sa Zavodom za izradu novčanica i kovanog novca Narodne banke Srbije i uz podršku Privredne komore Srbije, sa ciljem da se uspostavi pouzdaniji sistem kontole poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom geografskog porekla, u petak 13. decembra 2013. godine, promovisane su kontorlne markice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kašika, važan deo ishrane Vojvođana

  • PDF

Prof. dr Dragan TešanovićProf.dr Dragan Tešanović, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu
Vojvođanska tradicionalna jela i proizvodi nisu ustuknuli pred savremenom poljopirvredom i tehnologijom u koje su utkane mnoge agrohemikalije, aditivi i mnogi tehnološki postupci kojima je cilj povećanje prinosa i duga održivost. Izmenjen, brz način života i surova trka za što većim profitom pokušava da gurne u drugi plan tradicionalnu i prepoznatljivu gastronomsku kulturu i ponudu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zdrava hrana: Uvitino ulje od Soje

  • PDF

Deo palete Uvitinih ceđenih uljaUlje od soje je jedno od dvanaest ulja dobijenih hladno ceđenim postupkom, iz preduzeća “Uvita” DOO u Debeljači, opština Kovačica, vlasnika Ištvana Mohačia (Istvan Mohacsi). Za razliku od industrijskih, ulja dobijena na ovaj način, u potpunosti zadržavaju sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zdrava hrana: Ulje od Lana

  • PDF

Ištvan MohačiSve su prihvaćenije teorije po kojima ulja, najčešće od raznih semenki, imaju niz zdravstvenih benefita za zdravlje ljudi. Do skora tretirana kao nužno zlo, ulja osim izuzetka maslinovog i još po nekog, su bili markirana kao uzročnici određenih bolesti a ne kao lek. Poslednjih godina se sve promenilo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zdravo je, iz Ečke je

  • PDF

Šaran iz Ečke je provereno najkvalitetnijiOvo su meseci kada kreću mnoge proslave, kada je riba ponovo aktuelna. Našeg sagovornika, generalnog direktora Ribarskog gazdinstva „Ečka“ AD u Lukinom selu, Nenada Radulovića, pitamo kao se ova cenjena kuća pripremila za predstojeći period?
-Ovaj period pred Sv. Nikole mi čekamo svake godine potpuno spremni. Ono što je bilo karakteristično za ovu, 2013. godinu, je da se ne može uporediti sa prethodnom, kada se čak i uvozila riba, jer je nije bilo dovoljno na domaćem tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sajam hrane i pića Premium Food Weekend II 2013

  • PDF

Kompanija Gegula iz Kraljeva, jedan od izlagača na sajmuSajam ekskluzivne hrane i pića Premium Food Weekend II 2013, u organizaciji Agrobiznis magazina, uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, održan je 16. i 17. novembra u Tržnom centru „Stadion“ na Voždovcu.
Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji, na kojoj su predstavljeni prehrambeni i poljoprivredni proizvodi, predstavilo se dvadesetak izlagača iz svih delova Srbije, kao i predstavnici ambasade Indije sa svojim čajevima i začinima. Cilj Sajma je da na jednom mestu predstavi domaće i strane brendove u prehrambenoj industriji, pružajući posetiocima priliku da probaju domaće rakije i vina, med, lekovite čajeve i meleme, torte i kolače.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predrag Zelenović skuvao ovogodišnji pobednički kupus u Mrčajevcima

  • PDF

Deo pobedničke ekipe na ovogodišnjoj Kupusijadi u MrčajevcimaVaži pravilo da su kupus, sarma i pečenje najukusniji na svadbama i proslavama, a da je najukusniji pasulj, onaj vojnički. Ostaje nedoumica samo da li je to zbog količine u kojima se priprema ili je to zbog velikog društva u kojem se jede.
Po srpskim selima, gde se običaji duže zadržavaju, a novine sporije prihvataju, ostalo je zlatno pravilo kulinarstva da se svake nedelje obavezno na trpezi nađu pasulj, kupus i krompir i po nešto između.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bjađo Karano: Nedostatak kulture hrane kao svetski problem

  • PDF

Bjađo KaranoBjađo Karano (Biagio Carrano), predsednik Udruženja Slow Food u Beogradu, bio je gost XIV Kupusijade u Futogu, i jedan od učesnka Tribine posvećene tradicionalnoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda.
Gospodin Bjađo Karano je pohvalio organizaciju Futoške kupusijade i prisutne ukratko upoznao sa organizacijom Slow Food, koja okuplja 100.000 članova iz celog sveta, kao i novim modelom prometa poljoprivrednih proizvoda, koji ta organizacija zastupa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tribina o tradicionalnoj proizvodnji i povezivanju poljoprivrednika u regionu

  • PDF

Detalj sa tribine u FutoguZa razliku od drugih Kupusijada, Futoška je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njegovoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga, sa naglaskom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.
U okviru XIV Kupusijade u Futogu, u organizaciji Udruženja „Futoški kupus“, održana je četvrta tribina na temu mesta i uloge tradicionalne proizvodnje, kao i povezivanja poljoprivrednika u regionu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Magareći sir iz Zasavice na trpezama bogatih

  • PDF

Slobodan SimićU Specijalnom rezervatu prirode Zasavica žive predstavnici mnogih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Na zaštićenoj površini od 1.825 ha, do sada je zabeleženo preko 600 biljnih vrsta, 160 vrsta gljiva, više od 300 insekata, od kojih je 15 zaštićenih kao prirodne retkosti Srbije, dvadesetak ribljih vrsta, vodozemaca, gmizavaca, 201 vrsta ptica, 50 vrsta sisara, a iz dana u dan otkrivaju se nove vrste koje žive u rezervatu ili same biraju Zasavicu za svoje novo stanište.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com