Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Hrana

Aktuelna tema: Zeolit

  • PDF

Na jednom od nalazišta zeolita u SrbijiZeolit je otkrio švedski naučnik Cronstedt 1756. godine primećujući da ovaj mineral prilikom zagrevanja izgleda kao da ključa i brzo gubi vodu, pa mu je dao ime zeolit - grčki zeo-ključati i lithos-stena.
Zeolit se u prirodi nalazi u stenovitom obliku.
Njegovom daljom preradom se usitnjavanjem (mlevenjem) dovodi u željenu granulaciju zavisno od njegove namene.
Zeoliti su "složeni hidratisani (silicijum, aluminijum, kiseonik, vodonik) silikati natrijuma, kalijuma i kalcijuma", prirodni minerali vulkanskog porekla, nastali pre nekoliko miliona godina iz četiri elementa - zemlje, vatre, vode i vazduha.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Razgovor s povodom: Prof. dr Zoran Keserović o fruškogorskoj jabuci

  • PDF

Prof. dr Zoran KeserovićFruška gora, godinama, bolje reći vekovima, sinonim za vinogradarstvo i vino, od skoro je postala i sinonim za voćarstvo.Tome je ponajviše doprinela ideja profesora dr Zorana Keserovića, direktora departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, da Fruška gora postane, pre svega, jedna od najperspektivnijih regija ne samo u Srbiji, nego u Evropi i zapravo to se u poslednjih deset godina i obistinilo. Intenziviranjem voćarske proizvodnje, a pogotovo 2007. godine, kada su realizovani važni projekti u Fruškoj gori na podizanju savremenih zasada voća, pre svega jabuke i vinove loze sa novim tehnologijama koje se primenjuju u razvijenijim voćarskim zemljama Evrope, naišlo je na veliko interesovanje, pogotovo preduzetnika koji su radili u drugim privrednim granama, koji su imali kapital, i krenuli su da investiraju prvenstveno u podizanje zasada jabuke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Zoran Keserović: Očekujem rekordnu godinu u voćarstvu

  • PDF

Prof. dr Zoran KeserovićU nizu stručnih predavanja koja su u Baču, 19. marta 2013. godine, na poziv predstavnika opštine priredili stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, a zainteresovani poljoprivredni proizvođači ovoga kraja budno pratili, posebno interesovanje izazvala je radionica pod nazivom „Voćarstvo u ravnici – izbor, vrsta i održivost“, direktora Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, prof. dr Zorana Keserovića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DTD Ribarstvo, kako do više ribe na trpezi

  • PDF

DTD Ribarstvo izbacilo široku paletu ribe i ribljih visokokvalitetnih proizvodaIzlišno je iznova, i iznova, govoriti o zdravstvenom aspektu konzumiranja ribe. Činjenica je da su Srbi slabi potrošači ribljeg mesa i prerađevina od ribe. Zašto je to tako i zašto se u Srbiji riba nalazi na trpezi za Sv. Nikolu, na Badnje veče i posne slave, niko nema odgovor.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Siniša Simić: Kompanija DTD Ribarstvo širi paletu svojih proizvoda

  • PDF

Siniša SimićKompanija DTD Ribarstvo predstavila je riblje proizvode marke Ribella restoranu u hotela Novi Sad, 12.marta 2013. godine. Na promociji i degustaciji brojni posetioci, predstavnici trgovinskih lanaca i medija, imali su priliku da probaju polugotova riblja jela, riblje paštete, viršle i kobasice, kao i humus. Uz jelo se služilo vino iz Vinarije “Mačkov podrum” iz Iriga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Jasna Mastilović: Brašno od tikve golice

  • PDF

Dr Jasna MastilovićInstitut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, sa timom „Brašnjari“ na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u 2012. godini, poneli su titulu najbolje tehnološke inovacije u Srbiji sa proizvodom „Brašno do tikve golice“.
Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju na nivou Srbije orgaizuje se od 2005. godine, a uz Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao organizatora, Privredna komora Srbije i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, nalaze se u  ulozi suorganizatora, dok je RTS medijski sponsor.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Zoran Keserović: Intenzivirati proizvodnju koštičavih voćnih vrsta

  • PDF

Prof. dr Zoran KeserovićZima nije ni izbliza nalik prošlogodišnjoj, koja je ostavila pustoš u voćarstvu Srbije. Početkom 2012. godine, izrazito niske temperature u februaru, a potom prolećni mrazevi, te velika suša početkom avgusta i u septembru, i toplo, pretoplo leto, uticalo je da su naši voćari imali prosečno 30% manji prinos. Svi navedeni nepovoljni vremenski uslovi, ostavili su dosta velikih tragova na prinos i na kvalitet plodova, pogotovo tamo gde ne postoji sistemi za navodnjavanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski stručnjaci cenjeni u inostranstvu

  • PDF

Srpska jabuka osvaja svetSrbija je mnogo toga dobrog uradila na razvoju i osavremenjavanju u voćarskoj proizvodnji, i stekla zavidnu međunarodnu reputaciju, posebno na razvijanju savremenih tehnologija u proizvodnji jabuke. To se vidi i po pozivima stručnjacima sa Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hotrikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprovrednog fakulteta u Novom Sadu, koji svakodnevno stižu iz inostranstva za učešće na stručnim skupovima ove vrste. Tako će ovih dana stručnjaci sa ove visokoškolske ustanove imati tri predavanja u inostranstvu po pozivu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jozef Gašparovski: Širi se svest o važnosti organske proizvodnje

  • PDF

Jozef GašparovskiPotpredsednik Upravnog odbora Nacionalne organizacije za organsku proizvodnju „Serbia organica“ ipredsednik Centra za organsku proizvodnjuSelenča, gospodin Jozef Gašparovski, bio je prisutan na predstavljanju Imlekove linije organih proizvoda od organskog mleka proizvedenog na „Velvet“ farmi, u Čurugu, početkom februara 2013. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srđan Popović: Imlek će širiti paletu Bello organskih proizvoda

  • PDF

Srdjan PopovićSrbija ima izuzetne ekološke, klimatske i tehničke potencijale za proizvodnju organske hrane. U to je pokušao (a i uspeo) da uveri pisutne predstavnike brojnih medijskih kuća iz zemlje, gospodin Srđan Popović, direktor marketinga Kompanije Imlek, održanoj početkom februara 2013. godine, na farmi „Velvet“, na kojoj se odvija proizvodnja organskog mleka, a Imlek pokrenuo u zemlji prvu liniju za preradu organskih mlečnih proizvoda od organskog mleka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com