Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Hrana

Stevan Baluban: Recepti - Flambirane jablanovače

  • PDF

Flambirane jablanovače po proverenom receptuStalno me pitate kako ja pripremam gljive. Teško pitanje, jer ih pripremam na razne načine, zavisno od gljiva a i od toga šta mi se tog trenutka jede. Ali počnimo od početka.
Gljive prvo morate ubrati, a zatim biti 100% sigurni da ste ih pravilno determinisali ili odredili. Ali to nije tema ove priče. Juče su mi se jele jablanovače, a pogled u zamrzivač mi je rekao da ih prvo moram ubrati ako želim da ih jedem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stevica Marković o isplativosti proizvodnje kvalitetnog i skupog proizvoda

  • PDF

Stevica Marković u razgovoru sa Elizabetom BerčekSvake godine Futoška kupusijada okuplja plejadu proizvođača najkvalitetnijih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Tako je bilo i ove XIX Kupusijade, održane 02. i 03. novembra u Futogu kraj Novog Sada, kada se među 40-tak proizvođača našlo i osmoro članova Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija“. Predsednik Saveza, gospodin Stevica Marković iz Brestovca, jedan od proizvođača srpskog brenda - Leskovački ajvar i član Udurženja „Leskovački ajvar“, kaže da će „Originalci“ već 05. i 06. novembra, u hotelu Crowne Plaza izlagati u okviru biznis događaja: Belgrade Food Show, koji ima za cilj predstavljanje viskokvalitetne hrane i pića, uz edukativne konferencije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ishrana budućnosti: Kako nahraniti svoje telo, um i dušu

  • PDF

Sa kongresa upućene brojne poruke o zdravom životuNa pitanje: Kako biti zdraviji, srećniji i zadovoljniji, pokušali su po osmi put da odgovore učesnici Multidisciplinarnog kongresa „Ishrana budućnosti“ sa međunarodnim učešćem, koji je 20. i 21. oktobra održan u Amfiteatru novosadskog SPENS-a. Organizaciju kongresa kao i prethodnih godina potpisuje Društvo za populacionu politiku „Breg“. Program kongresa „Ishrana budućnosti“ koncipiran u tri celine: panel diskusije na teme: „Šta jedete i šta vas jede?“, „Svesno roditeljstvo i njegovo uticaj na vaspitanje - tiha revolucija“ i „Ishrana budućnosti - zdrave granice“; sesije nauke budućnosti i tendencija/svedočenja; meditaciju i muzikoterapiju „Putovanje kroz hram duše“ Ševka Bajića, pokušao je da da odgovore i otvori nove mogućnosti zdravijeg i srećnijeg života.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Saznajte ko je ko među mastima i šećerima

  • PDF

Sjajna prilika da saznate mnogo toga o hraniNovosadski EU Info Point poziva sve zainteresovane na diskusiju povodom Svetskog dana hrane, na temu „Dobar, loš, zao - ko je ko među mastima i šećerima“, koja se održava u sredu 17. oktobra, od 11 do 13 časova, u njihovim prostorijama na Bulevaru Mihajla Pupina 17, a ulaz je besplatan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ishrana budućnosti - mikro vrt Jane Mitrović

  • PDF

Jana MitrovićPojam mikro povrća je novijeg datuma i podrazumeva upotrebu povrća tek nešto razvijenijeg od klica, sličnije travki nego odrasloj biljki iste vrste. Iako im je seme isto, tajna je u načinu na koji se gaje. Prednost uzgoja mikro bilja, bilo da se radi o povrću, žitaricama, jestivom cveću, jeste prostor. I naša sagovornica, prvi proizvođač mikrobilja u Srbiji, Beograđanka Jana Mitrović, diplomirani ekonomista, sa osmogodišnjim stažom u toj branši, vlasnica brenda „Urbani farmeri“, pre dve godine sa svojim suprugom započela proizvodnju mikro bilja, i to u trpezariji stana na trećem spratu, uz motiv da se njihovo troje dece hrani zdravo. - Sasvim slučajno smo muž i ja, kao pobornici zdrave ishrane, počeli da naklijavamo klice zbog naše dece.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Za godinu dupliran broj zanatskih pivara

  • PDF

Zanatsko pivo osvajaBroj registrovanih proizvođača zanatskog piva se za godinu dana duplirao - sa 20 na 40. Smanjenjem akciza i proizvodnjom, pre svega, hmelja kod nas, zanatsko pivo bi bilo dostupnije široj populaciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda u Bačkom Monoštoru

  • PDF

Plakat kao pozivnicaBački Monoštor vas poziva na sedmi po redu Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda, koji će biti održan u subotu, 27. oktobra, sa početkom u 15h, u Domu kulture. Posetioci sajma imaće prilike da probaju najbolje domaće torte na čelu sa čuvenom doboš tortom, kolače, pekmeze, a naći će se tu i kulen od divljači, ribe, domaća slanina, najbolja mlevena paprika i još mnogo toga!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gde se jede najbolja riblja čorba?

  • PDF

Čarda Aquadoria u PetrovaradinuReč čarda, koja se danas koristi samo u mađarskom, srpskom i hrvatskom jeziku, potiče iz persijskog i označava četiri stuba. Čarde su se još od srednjeg veka na našim prostorima nalazile na drumovima i pored reka i bile svratište za odmor i osveženje. Čarde duž puteva su izgubile nekadašnji značaj zbog brzine putovanja, ali su zato sve atraktivnije one na reci. Najveći broj ovih objekata specifičnog ugostiteljskog miljea očuvan je na potezu od Bačkog Monoštora do ušća Save u Dunav kod Beograda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Cipovka - hleb koji je obeležio jedno vreme

  • PDF

Razgovor sa autorkom nakon projekcije filma„Ništa u svetu nije tako pozitivno kao hleb“, rekao je Dostojevski. U petak, 21. septembra, u prostorijama "EU Info Point-u" održano je druženje povodom filma "Cipovka - hleb koji se smeje na mesec", autorke Jelene Vukmanović i njene saradnice na arhivskom materijalu Irene Nemet Tucakov. Iako je osnovni cilj EUIP Novi Sad da građanima Novog Sada i Vojvodine pruži informacije o svim mogućnostima koje Srbiji donosi pristupanje Evropskoj uniji, kao što su dalje školovanje, usavršavanje, posao i putovanje u zemlje EU, podstaknuti činjenicom da je 2018. godina godina kulturnog nasleđa, EUIP tim je odlučio da da svoj doprinos vojvođanskom, a time i srpskom kulturnom nasleđu, projekcijom dokumentarnog filma „Cipovka - hleb koji se smeje na mesec".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Organska ulica na Ribljoj pijaci

  • PDF

Ambijent Organske ulice na novosadskoj pijaciPrivredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Južnobačkog upravnog okruga u saradanji sa Vojvođanskim klasterom organske poljoprivrede organizuje manifestaciju: „Organska ulica Grada Novog Sada“ 15. i 16. septembra  u periodu od  8 do 13 sati na Ribljoj pijaci, Trg Republike 18, Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com