Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Aleksandar Milutinović: Traganje za neuhvaćenom suštinom pojavnog

  • PDF

Aleksandar Milutinović i Branislav Knežević na otvaranju izložbe u TONS-u            Dok nastajanje slike pretpostavlja proces osvešćenja i pomirenja umetnikovih promišljanja sa željom da prenese poruku stvaranjem nove vrednosti, dotle je nastanak fotografije trenutan fenomen prenošenja realnog. Ali, da je tako svako od nas bi bio fotograf. Suprotno tome, malo je fotografa, vrhunskih majstora, umetnika, pripadnika osme umetnosti. Jer, fotografija, a reč je o fotografiji kao umetničkoj kategoriji, ne otkriva stvari onakve kakve ih oko običnog čoveka vidi, već njihovu skrivenost, suštastvenost koja se, kao da se igra, otkriva na momenat, i potom ugasi, iščezne. To nešto prvo treba prepoznati, a onda i „uhvatiti“, i to nije dato svakome.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izdvojen trenutak večnosti

  • PDF

Radomir Perin            Nema ničeg na ovom svetu jednako vrednog prirodi i samo njeni najveći poznavaoci, oni koji joj se najviše dive i poštuju je, imaju privilegiju da joj se umile, primire njenu ćudljivu narav i „zgrabe“ neponovljivo. Ako se ona usprotivi, trud je uzaludan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Andrijana Andrijašević: Kulturno-umetnička perspektiva turističkog Zlatibora

  • PDF

Andrijana Andrijašević         Za Isidoru Sekulić, našu veliku književnicu, romanopisca, esejistu, poliglotu, likovnog kritičara, kultura i umetnost, kao jedan njen deo, u kojoj je ona videla najviši izraz duhovnosti „jedini je izvor delatnosti u kojem čovek može nadrasti ograničenost lične egzistencije“ (Esej „O kulturi“), i shodno tome njegova nasušna potreba. Da bi čovek stekao pravi utisak o vrednosti jednog kulturnog dela, potrebno je iskustvo koje se stiče direktnim kontaktom. Upoznavanje kulture jednog naroda, jednog prostora, moguće je kroz putovanja (čitaj turizam), čija se zavisnost ogleda u dinamičnom konceptu poštovanja principa povezivanja turističke privrede i kulturnog miljea.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Portret jednog magično-neobičnog gljivara-umetnika

  • PDF

Stevan Baluban            Posvećenost i istrajnost sa kojima Stevan Baluban prilazi svakom zadatku su poslovične. Njegova reč se sluša, a dela poštuju i u najužim stručnim krugovima. Po vokaciji programer, druga generacija kadrova za računske centre u Srbiji generacija 1975/76., nalazi ventil za sve stresove izazvane ovom profesijom u prirodi. On je gljivar, umetnik, ljubitelj prirode i života.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

MEMORIJALNA SOBA DANICE JOVANOVIĆ - u Maloj galeriji Kulturnog centra Inđija

  • PDF

Danica Jovanović            Memorijalna soba slikarke Danice Jovanović (06. januar 1886 - 12. septembar 1914). otvorena je u subotu, 22. oktobra, u okviru obeležavanja Dana opštine Inđija u Maloj galeriji kulturnog centra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Narodni pesnik i zdravičar Milan P. Damljanović: Zdravica kao duševna hrana

  • PDF

Milan P. Damljanović            Zdravice, narodne lirske običajne pesme su najstariji oblik narodnog pesništva, nastale iz potrebe obeležavanja značajnih događaja, svečanih ručkova, večera, svadbi, krštenja, slava... Pripisivana im se magijska moć, da mogu, izgovorene u domu domaćina, da prizovu dobro, a oteraju zlo. Svetovnog su karaktera i pune sadržaja iz svakodnevnog života. Obavezno se kazuju uz čašu vina ili rakije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Branko Ristić: Želja mi je da sviram koncerte u Srbiji i otkrijem svoju dušu

  • PDF

Branko Ristić            Umetnički dvojac, Branko i Faiht (Fejt) Ristić upoznali su se 2009. godine. On je u sebi skrivao neslućen muzički potencijal i čekao da njega i njegovu violinu neko čuje. A onda je došla Fejt, Engleskinja, sa akademskom diplomom profesora etnomuzikologije, fascinirana romskom muzikom. Momenat njihovog upoznavanja je promenio njihove života iz korena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Suzana Perić po drugi put osvojila nagradu na Nedelje mode u Milanu

  • PDF

Suzana Perić sa prestižnom nagradom            Dizajnerka Suzana Perić dobitnica je nagrade Nedelje mode u Milanu za najboljeg internacionalnog dizajnera, i to drugu godinu zaredom, na platformi Mad Mood.
            Kao pobednica u kategoriji “Winner For Mad Mood” na novembarskom “Serbia Fashion Weeku”, Suzana je imala priliku i ove godine da predstavlja modu Srbije u Milanu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nadica Blažin dobitnica Svetosavske povelje opštine Novi Bečej

  • PDF

Prestižno priznanje Nadici Blažin uručio je predsednik opštine Saša Maksimović            Nadica Blažin, strukovni vaspitač dece predškolskog uzrasta, dobitnica je ovogodišnje „Svetosavske povelje“ opštine Novi Bečej za neizbrisiv trag koji je ostavila na generacijama mališana. Do sada je na put ka daljem obrazovanju uspešno izvela čak četrnaest generacija dece, a od 1988. godine radi u PU „Pava Sudarski“ u Novom Bečeju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Anita Đipanov: Poznati čuvari tradicije, Monoštorci čuvaju i tradiciju pravljenja vina

  • PDF

Anita Đipanov            Naselje Bački Monoštor se nalazi u srcu Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, okruženo vodom. Njegovi stanovnici, u 95% Štokavci rimokatoličke veroispovesti, doseljavali su se u nekoliko navrata iz Slavonije i Bosne pred najezdom Turaka i smestili su se na manje plavnom terenu u blizini mađarskog grada - tvrđave Bodrog. Tako izdvojeni, uspeli su da sačuvaju autetničnost kulturnog nasleđa, od jezika i folklora, preko izvornih običaja, narodnih nošnji, gastronomije, muzike... Jedan deo njegovih žitelja se i dalje bavi starim, u drugim krajevima zaboravljenim zanatima: koritarstvom, sodarstvom, ribarstvom, kovačkim, korparskim zanatom, vezenjem, pletenjem…

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com