Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Crtice iz života Mihajla Pupina I deo

  • PDF

Rodna kuća Mihajla Pupina u IdvoruPo kazivanju Dragiše Matića, deda Gige, Uče Idvorskog

Mihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1854. godine, u Austrougarskoj, koja se protezala do Save i Dunava. Južno od tih reka prostirala se turska imperija. Naročito na ovim vojvođanskim terenima i južnim krajevima Austrougarske živeo je u najvećem broju srpski živalj, pa Slovaci, nešto Rumuna, Nemaca… Ukratko, ovo je bila jedna multinacionalna sredina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nina od Arabije, knjiga sa dušom Srbije i mirisom Orijenta

  • PDF

 Marina Bulatović BarnyRoman “Nina od Arabije” je književni prvenac Marine Bulatović Barny, jednog od pionira PR u Srbiji, koja od 2007. godine živi u Saudijskoj Arabiji. Tokom petnaestogodišnje karijere radila je u vodećim domaćim kompanijama i marketinškim agencijama (Communis, Ogilvy & Mather, EUnet, BK Kompaniji). Kaže da njen izdavač „Vulkan“ ima prava da roman prodaje na prostoru bivše Jugoslavije, otkriva da se knjiga, koja je u kratkom roku doživela drugo izdanje, već prevodi na engleski i da sama planira da „osvoji i zavede“ Njujork.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jozef Havjar, jedan od Veličanstvenih

  • PDF

Jozef  HavjarU oluji lepote, navigatori uvek stignu svome cilju, a ti gospodari kormila na jedrenjacima raspetih jedara Kovačicu, opštinu sa oko 27.000 stanovnika, uzneli su do svih svetskih luka.
Jedan od njih je i Jozef Havjar (1956), otac i domaćin, automehaničar po struci, Kovačičanin rođen sa velikim talentom da oseti lepotu trenutka i uhvati ono nešto, dostupno samo odabranima, i da prenese na platno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

МИЉЕВИЋА ПОДРУМ ВИНСКИ БАЈКОВИТ И ОДИСТИНСКИ

  • PDF

Постоји један виц који се, иако израубован, радо прича,
јер је нека врста податка о снази привидне забити, али и њене снаге. Кажу да је један из Старих Лединаца намерио да путује у Јапан, ко зна чега ради, па очо да купи карту за тамо. Рекли му да карту од Старих Лединаца до далеког Јапана може да купи само у Новом Саду. Он се запути у Нови Сад, а ови му кажу: да је из Нових Лединаца за Јапан – можда би и могло, али из Старих Лединаца...тешко. Него, нека он за ту ствар потегне до Београда, на Сурчин, јер се до Јапана стиже само авионом.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tri talenta Milana Milića Jagodinskog

  • PDF

U razgovoru sa Milanom Milićem Jagodinskim„Jagodinski je jedan od retkih umetnika kome nikada nije dovoljna jedna, dve
ili tri replike na temu koju zagovara. On razmišlja u ciklusima. Njegov je likovni rečnik okrenut više pojmovima... On jednostavno ne ume da izmišlja male stvari“ izjavio je jednom prilikom poznati slikar-grafičar Miodrag Miša Nedeljković i kada bi hteli ne bismo uspeli kraće i tačnije da opišemo lik i delo Milana Milića Jagodinskog, slikara, pesnika i kompozitora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Dragiša Đorđević, penzionisani stomatolog i aktivan slikar

  • PDF

Dr Dragiša ĐorđevićDr Dragiša Đorđević je specijalista stomatologije i diplomac Visoke umetničke škole u Beogradu. Po profesiji je zubar i slikar, i ta dva životna ispunjenja celog života uspeva da drži u ravnoteži. Kada je dr Đorđević otišao u zasluženu penziju kao stomatolog, tas je prevagnuo u korist slkarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Slikarka Milica Milovanović: Umetnost kao životni izazov

  • PDF

Milica MilovanovićDa umetnost više nije privilegija muzejskih prostora i galerija, potvrdio je i Prvi MINI BUSINESS SAMIT uz GEGULA sajam rakije i vina, koji se za vikend, od 28. do 30. juna 2013. održavao u Hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj Banji. Na Sajmu je, prostor da se predstave, dobila nekolicina slikara iz kraljevačkog kraja, a među njima je bila i gospođica Milica Milovanović, slikarka, koja se tom prilikom izložila desetak radova nastalih u Milanu, u periodu od 2005. do 2010. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aleksandar Šaca Matić: Kako živimo, takva nam je i kultura

  • PDF

Aleksandar Šaca Matić (desno) u društvu Milutina Popovića ZaharaKo ne zna za Karom taj nikada nije bio u Sremskim Karlovcima, a ko je jednom bio doći će ponovo. Klub kulture Karom, je odavno posato najsvetlija tačka kulturnog života Sremskih Karlovaca, smešten u raritetnoj, najstarijoj kući varošice. Kuću naslonjenu na Karlovačku gimnaziju, u Ulici Mitropolita Stratimirovića br. 2, sa grbom velikaške porodice Matić-Kovačić iz 1620. go¬dine,
sadašnji njen vlasnik i pokretač bezmalo svih kulturnih aktivnosti u Karlovcima, Aleksandar Šaca Matić, u skladu sa svojom profesijom i stilom života, glumca i boema, preobrazio je ovaj prostor u otvoren dom za umetnike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milutin Popović Zahar: Moje pr(a)vo lice

  • PDF

Milutin Popović ZaharVidovdan, Vino točim, a vino ne pijem, Ivanova korita, Svilen konac (obrada i tekst) Neznanka, Čekaj me, Srbijo, majko, Zbog tebe mome ubava i mnoge druge, samo su neki od naslova pesama ispod kojih se kao autor potpisao Milutin Popović Zahar. Znalci narodnog stvaralaštva njegov rad u ovom domenu ocenili su kao najbliži izvornoj tradiciji srpske narodne muzike, pa oni koji ne znaju, često i greše poistovećujući ga sa narodnim, a Zahar skromno dodaje da je “svaki umetnik dužan da ostane veran duhovnim vrednostima svog naroda do kraja života”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Ivana Bašićević Antić predstavila monografiju Emerika Feješa

  • PDF

Slika Novog Sada Emerika FeješaU Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u četvrtak, sa početkom u 18 časova, predstavljena je monografija ”Emerik Feješ” autorke dr Ivane Bašićević Antić. O ovom projektu govorili su, pored autorke, prof. dr Nikola Šuica sa Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda i Vladimir Mitrović, v.d. direktor MSUV.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com