Tue02182020

Poslednja izmena:10:32:53 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Janoš Mesaroš: Huni krivi za bele konje na mojim slikama

  • PDF

Janoš MesarošJanoš Mesaroš je po drugi put prihvatio ulogu selektora jedne od omiljenih slikarskih kolonija, u režiji domaćinstvu porodice Mie i Dragana Miljevića, u Etno kući „Podrum Miljević“ u Starim Ledincima, krajem septembra. Nije jednostavno dovesti nekolicinu bardova da zadovoljavaju sve kriterije, da su i dobri ljudi, i dobri slikari, i da sve funkcioniše - ali on drugačije ne zna. Vođeni tim kriterijumom ovoga puta na koloniji su učestvovali: Šlajf Šandor, Vojin Tišma, Marijana Obradović Đorđević, Olivera Protić, Saša Dobrić. I kako kaže svetski priznat, a naš slikar, svi su ispunili postavljene uslove i Slikarska kolonija „Podrum Miljević“ je funkcionisala tokom pet dana na opšte zadovoljstvo i umetnika i domaćina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predragu Dašiću uručen Orden Ukrajinske tehnološke akademije (UTA)

  • PDF

Profesor Dašić sa vrednim međunarodnim priznanjemDana 16.09.2017. godine na Zlatiboru, u okviru 17. međunarodne konferencije RaDMI-2017, predsednik Ukrajinske tehnološke akademije (UTA) Prof. dr Igor I. Polovnikov uručio je Orden za nauku te akademije, koja je međunarodno priznata od strane UNESCO-a.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Elizabeta Berček: Kratak osvrt na roman Salaš u Samkovoj dolini

  • PDF

Elizabeta BerčekJasno, sažeto, nadasve interesantno, prvi je utisak koji čitaocu ostavlja ljubavna priča Ljubice Miloradov, „Salaš u Samkovoj dolini“. Nije ni malo jednostavno na tako iskren način opisati ljubavni život jedne devojke tokom decenije njenog stasavanja, kako je to učinila u ovoj pitkoj priči autorka. I kao što biva u maloj sredini opterećenoj „šta će drugi reći“ stvarima, taj život, nikada nije tekao pravolinijski, u njega su se uplitale i preplitale razne „situacije“, kojima je podložno ovo turbulentno područje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prolećno druženje kod Lise Brown

  • PDF

TOPSRBIJA je kao medijski partner u ime FIMEK-a uručila gospođi Lisi Brown prigodnu zahvalnicuU subotu, 27. maja, u Krčedinu, priređeno je druženje, koje je za svoje prijatelje iz celog sveta priredila vlasnica imanja, gospođa Lisa Brown, a povodom proslave starog običaja radosti rađanja, koje se uvek vezuje za proleće, a koje bi se moglo nazvati - Pozdrav proleću. Potpunom diživljaju, kumovao je i naziv imanja - Vila Ravijojla, mitskog bića koje živi u prirodi, a za njeno rađanje iz rose, potrebna su tri elementa, koja se u prirodi istovremeno dešavaju: kiša, sunce i duga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Javor Radovanković, najveći promoter srpskog turizma u Rumuniji

  • PDF

Javor RadovankovićZadovolji i domaćini i gosti, a ponajviše građani Temišvara, jer su imali priliku da proprate sve što je Turistička organizacija Vojvodine pripremila kako bi na najlepši mogući način predstavila turističke, kulturne i vinsko-gastronomske potencijale Pokrajine. To bi bio osnovni utisak sa ove promotivne manifestacije održane u tzv. rumunskom Banatu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svetlana Horvat: Modu treba posmatrati kroz prizmu kreativne umetnosti i biznisa

  • PDF

Ovako je bilo lane na završnoj večeri prolećnog SFWPred nama je aprilsko izdanje Serbia Fashion Week-a, najvećeg i najznačajnijeg festivala mode u regionu, koje će biti održano od 24. do 29. aprila u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma. Predsednica SFW-a i Nacionalne komore za modu Srbije gospođa Svetlana Horvat je na konferenciji za medije održane uoči predstojećeg događaja govorila o značaju manifestacije za grad i celu državu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Candirove fotografije pričaju, misle, osećaju

  • PDF

Martin Candir u društvu Patrijarha srpskog IrinejaZa svet fotografije zainteresovao ga je otac, često fotografišući njega i sestru za porodični album. Prvu fotografiju, bitnu za njegov potonji rad, snimio je 1974., kao učenik dizajnera fotografije i pedagoga, čuvenog Ivice Karlavarisa u Srednjoj umetničkoj školi. U to vreme uveliko je zarađivao prateći na turnire po čitavoj Jugoslaviji sportiste, olimpijce, boksere braću Tadiju i Slobodana Kačara, karatistu Dušana Dačića, džudistu Slavka Obadova... Godine 1979. postaje otac jednoj Sari i sa dvadeset jednom godinom brine o egzistenciji porodice. Mnogo godina kasnije na svet je došao i jedan Matija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vasilije Kovačev oduševio na Njujorškoj nedelji mode

  • PDF

Nastup na SFW u Novom Sadu otvorio Vasiliju Kovačevu vrata svetske modeJedan od naših najistaknutijih dizajnera, gospodin Vasilije Kovačev, prikazao je svoju novu kolekciju tokom New York Fashion Weeka, 12. februara, u prelepom zdanju The Angel Orensanz Foundation u Njujorku. Njujorčani, mediji, svetske zvezde i brojni posetioci ove prestižne Nedelje mode nisu krili svoje oduševeljenje kolekcijom i ispratili je gromoglasnim aplauzima!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zvonko Marković dobio prestižnu nagradu u Francuskoj

  • PDF

Zvonko MarkovićIstaknuti modni dizajner Zvonko Marković, nezaustavljivo osvaja svetsku modnu scenu, a sada je za njegov rad stiglo i prestižno priznanje: nagrada Talents du luxe et de la creation! Nakon što je održao revije na Nedelji visoke mode u Parizu, Nedelji mode u Njujorku i obukao neke od najpoznatijih žena sveta, Zvonko je trijumfovao na najvažnijoj dodeli nagrada u industriji luksuza. O njenom značaju govori i činjenica da joj je pokrovitelj Audrey Azoulay, francuska ministarka kulture i komunikacija. Ono što je jako zanimljivo je da kada pogledate listu nominovanih, vidite samo francuska imena i među njima našeg Zvonka Markovića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vasilije Kovačev: Vojvodina inspiracija za modnu reviju

  • PDF

Vasilije KovačevPošto je doživeo ovacije na septembarskom New York Fasion Week-u, koji smatra krunom svog petnaestogodišnjeg rada, Zrenjaninac, Vasilije Kovačev je svoju kolekciju za proleće/leto 2017. pod nazivom „Šapat jutarnjih zvezda“ prikazao i na SFW-u. Inspiraciju je našao u svojoj rodnoj Vojvodini, njenim suncem okupanim poljima, ljudima koji u njoj žive i jednoj ljubavnoj priči.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com