Tue02182020

Poslednja izmena:10:32:53 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Serbia, Nevena Šarčević

  • PDF

Nevena ŠarčevićGlumica Nevena Šarčević provela je ovo leto na usavršavanju u Italiji dobivši tradicionalnu stipendiju koja se deli već 70 godina donacijom Chiara i Giuseppe Feltrinelli. Ona je ove godine predstavljala Srbiju, a o svom boravku, izjavila je u jednom dahu:.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Lepota i toplota poruke Branislava Radoševića

  • PDF

Branislav RadoševićZakoračivši u Galeriju ITD – Institut za transfuziju dizajna na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde je u petak, 18. decembra, otvorena restrospektivna Izložba plakata Branislava Radoševića, svi gosti, više nego ikada ranije, zakoračili su u svet poznatog.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Profesionalna skitnica, Dragan Bosnić

  • PDF

Dragan Bosnić„Gledajte i mislite pre nego pritisnete okidač. Srce i um su pravi objektivi kamere“, govorio je kanadski fotograf Yousuf Karsh.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jovana Savić, umetnica sa preduzetničkim sposobnostima

  • PDF

Jovana SavićZa Andreja Tarkovskog, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih ruskih filmskih umetnika, „umetnost simbolizuje smisao našeg postojanja”. Za Andrića, umetnost je dužna da ljudskoj vrsti otkriva lepotu koju stvaraju oni koji su ispred svog vremena. Umetnost povezuje ljude i ljudske sudbine, otvara perspektive života pojedinaca, naroda i celokupne ljudske vrste, a samo umetnost onih koji su uspeli da unesu promenu u ustaljeni društveni poredak, ostaće upamćena i ostvariće svoju svrhu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tamara Dragičević: Svi smo svesni ružnih stvari oko nas, ali ne želimo da ih vidimo

  • PDF

Tamara DragičevićU vreme crnih statističkih podataka u Srbiji, gde je svakih deset dana jedna žena žrtva svog partnera, gde žena na kojoj je izvršeno naselje mora da napusti svoju kuću, u zemlji potpisnici Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u kojoj se ona ne primenjuje, umetnički tim, na čelu sa Jugom Radivojevićem (režija), Đorđem Milosavljevićem (scenarista), i glumcima: Tamarom Dragičević, Viktorom Savićem, Vukom Kostićem, Vladicom Milosavljević, Borkom Tomović, Igorom Damjanovićem, Nenadom Nenadovićem i dr. uspela je da snimi film čija je tema upravo nasilje nad ženama. Film „Igra u tami“ rađen je po motivima Andrićeve pripovetke „Aska i vuk“ i za razliku od brutalnosti, koja je u relanom životu sveprisutna, prikazuje je samo u nagoveštaju, a kraj je, u stilu hrišćanske pravednosti, samo potvrdio visok umetnički ukus kreativnog tima koji je radio na filmu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vuk Kostić : Najbolje je igrati negativca, jer ti je sve dozvoljeno

  • PDF

Vuk KostićFilm „Igra u tami“ je ljubavna priča motivisana pripovetkom “ Aska i vuk” Ive Andrića, koji govori o društveno angažovanom problemu, trgovini i nasilju nad ženama. Vuk (24), kojeg uverljivo tumači Viktor Savić, okrutan i nemilosrdan mladić, organizator smutnih rabota (trgovine ženama), uvlači Asku (19) u svoj svet.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marija Šabić: Njeno veličanstvo žena

  • PDF

Marija Šabić nije krila zadovoljstvo ovogodišnjom revijomNajavljivano kao najbolje do sada, peto izdanje Serbia Fashion Week-a, održano od 10. – 16. novembra u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma, ispunilo je obećano. Preko 70 revija najistaknutijih srpskih modnih dizajnera, ali i i dizajnera iz Velike Britanije, Španije, Malte, Rumunije, Slovenije i Crne Gore, ispratilo je oko 30.000 posetilaca, a sliku o ovom događaju u svet je poslalo preko 200 novinara iz najprestižnijih medijskih kuća kao što su državna televizija Francuske - TV 5 Monde, Fashion Channel Italy, Vogue, JQ Italy, Elle Italy, Lash Magazin Paris, Eclectic Magazine Paris, Fashion One TV i mnogi drugi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Modni vunderkind - Miro Mišljen

  • PDF

Miro MišljenNa Serbia Fashion Week-a svoju kolekciju imao je priliku da prikaže i mladi slovenački modni dizajner Miro Mišljen. Prati ga imidž ekscentričnog, ekstravagantnog, obrazovanog modnog dizajnera, možda najpoželjnijih atributa u svetu mode. On to razume prirodnim sledom dosad učinjenim.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Život u bojama Radinke Gardinovački

  • PDF

Radinka GardinovačkiUmetnost je oblik života i njegov smisao, a umetnici kreatori života, na žalost sve više samo svog. I mada je umetnošću protkana svaka pora našeg života, samo mali broj je onih koji to priznaju.
Radinka Gardinovački, akademska slikarka iz Novog Sada, rođena u Kikindi, sa diplomom Akademije umetnosti u Novom Sadu, jedno vreme modni kreator sa zapaženim uspehom na sajmovima u Milanu i Zagrebu, profesor likovnog vaspitanja, a od 1998. vlasnica Atelje-galerije Gardinovački na novosadskom SPENS-u, sa pet samostalnih i više kolektivnih izložbi, član SULUV-a od 1985. godine, je sve što ćete naći o ovoj vrsnoj umetnici. Jer skromnost, karakterna osobina koja najčešće asocira na prosečnost, u slučaju akademske slikarke Radinke Gardinovački je stav da o sebi ne priča mnogo, već da o njoj govori njen rad, njene slike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milan Milić Jagodinski, slikar reči i pesnik slika

  • PDF

Milan Milić JagodinskiRođen je na Sretenje 1944. godine u logoru Kecefal (Austrija), ni na nebu ni na zemlji, nego na teškom drvetu teretne uspinjače, na -15°C. Rastao je u Jagodini, tamo se i momčio, po Đurđevu brdu i uz reku Belicu tabanajući. Letak sa bandere drvene skinuo i tim tragom u Novi Sad stigao, da bi se likovnom zanatu učio, prvo u Školi za primenjenu umetnost (grafički dizajn), a onda i na Tribini mladih, sa drugim stvaraocima družeći se i darove svoje među se deleći. Slike je pesmama opravljao, od pesama izložbe tvorio, i to kroz cikluse: Domišljavanje Petrovaradinske tvrđave, Vinjetom o vinu, Sa čašom na Ti, Krovovi, Super mleko, Nezaborav polje, Oglasi, Zanimanja i znanja, Pesme i slike lekovite, Ekološki azbučnik...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com