Tue02182020

Poslednja izmena:10:32:53 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Dr Radovan V. Pejanović: Život posvećen Novosadskom univerzitetu

  • PDF

Prof. dr Radovan V. PejanovićDr Radovan V. Pejanović je student (magistrant, doktorant) Univerziteta u Beogradu, ali je ceo radni vek proveo na Univertzitetu u Novom Sadu, gde je prešao put od asistenta do redovnog profesora. Za redovnog profesora izabran je 1997. godine, za naučnu oblast ekonomija (i agrarna ekonomija). Bio je šef Katedre na Departmanu za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela i rukovodilac Centra za ruralni razvoj. U jednom trenutku životne i profesionalne zrelosti i mudrosti, smatrao je da treba da se angažuje u tzv. društveno odgovornom radu za Univerzitet. Na Poljoprivrednom fakultetu bio je prodekan za finansije (u tri mandata), potom na mestu prodekana Univerziteta u Novom Sadu, a 1. januara 2015. godine stupio je na dužnost v.d. rektora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Fruška gora na fotografijama Dragana Kurucića, gde bi reči bile suvišne

  • PDF

Dragan KurucićIzložba fotografija našeg poznatog umetnika fotografije, gospodina Dragana Kurucića „Sve boje Fruške gore“, kao i predstavljanje mape Fruške gore koje je priredila Turistička organizacija Novi Sad, održana je krajem septembra u Muzeju Vojvodine, bila je i svojevrsna najava njihovog predstavljanja u vreme 48.Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu, LORIST-a (8.-10. oktobra).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nestvaran život Kopaonika na slikama Ljubiše Bazića

  • PDF

Ljubiša Bazić BakiLjubiša Bazić je rođen u podnožju Kopaonika, a u njegov centar se popeo krajem 1989. godine, posle osmogodišnjeg boravka u Sloveniji. Iako je dugo godina zaposlen u kompaniji "Internacional CG" iz Beograda, kao IT lice koje vodi računa da svi zaposleni u MK Mountain Resort i oni koji dođu na odmor imaju komfor prisutupa internetu, najveću radost pričinjava mu kada svojim fotoaparatom beleži sve mene ove planine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mihajlo Radivojević - slavuj iz Kaznovića kod Raške

  • PDF

Mihajlo RadivojevićZa njega je Nedeljko Bilkić, čuvši pesmu “Pod onom gorom zelenom“ rekao: - Ovaj što sam od njega tri godine stariji, još uvek ima snage u glasu i može još lijepo da peva kao ja!, a Jelena Tomašević, ga je pitala da li je svestan koliko lep glas ima i da dok peva miluje pesmom i da je to njegovo najveće oružje. Tada je pevao pesmu:“Hvalila se lepe Mare majka“. Bilo je to u „Šljiviku“ 2012. i 2013. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Javna tajna Ljubice Miloradov

  • PDF

Ljubica MiloradovFutošku omladinsku radnu akciju - FORA 2015, osim dobre radne atmosfere, kvalitetnih predavanja, odlično skuvanog slatkog kupusa, koji je usledio kao nagrada za kvalitetno obavljeno sađenja kupusa, obeležio je i gest gospođe Ljubice Miloradov, koja je mladim učesnicima akcije podelila 50-tak primeraka svoje knjige pripovedaka "Javna tajna". Autorka kaže da je svesna da danas nije vreme za knjigu: "Em je kriza em svi pišu".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Talentovani studenti PMF-a nagrađeni na EXIT-ovom konkursu za promociju Novog Sada

  • PDF

Dušan Kovačević, ustupio je svoju novčanu nagradu studentima Novosadskog univerzitetaNa EXIT-ovom konkursu za inovativno rešenje promocije Novog Sada, nagrađeni su kreativni i talentovani studenti. Prve tri nagrade dodeljene su od novčanog dela Februarske nagrade Grada Novog Sada koju je ove godine dobio direktor i osnivač Exita, Dušan Kovačević, a na predlog Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, koji je jednoglasno podržan od strane Nastavno-naučnog veća i dekana PMF-a u Novom Sadu prof. dr Nede Mimice Dukić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragiša Simić, najveći srpski zdravičar

  • PDF

Dragiša SimićU ovom čoveku sjedinjena je srpstvo i tradicija. On je glasnogovornik ponosnog srpskog seljaka koji ni pred kim, i ni pred čim nije spuštao glavu. On je Dragiša Simić, predsednik Udruženja za očuvanje i negovanje srpske tradicije i običaja „Prela i posela“, i obučen u šumadijsku narodnu nošnju pronosi Srbijom istinu i poštenje, potkrepljenu istorijskim događajima, običajima i tradiciijom. On je zdravičar iz Lazarevca, prvi u poslu kojim se bavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kafa sa Nedimom Kapidžićem

  • PDF

Nedim KapidžićPredstavljamo kolegu Nedima Kapidžića, koji u Bosni i Hrecegovini ima svoju najpoznatiju rubriku, a uveliko se bavi novinarstvom, danas teškim zanimanjem. Ipak, ljudima poput Nedima, koji su uprkos svemu spremni na takav izazov, uz veliku volju, želju i hrabrost, uspeh je zagarantovan. Važno je biti inovativan, poslu pristupati uz osmeh, sa puno pozitivne energije...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Enigma Harisa Pućurice Pućketa

  • PDF

 Vuk Ršumović i Elizabeta BerčekLjubivoje Ršumović napisao je stihove:
“Nema sveta ni planete
Gde ne može stići dete
Jer sve dečje staze vode
Od igre do slobode
Cveće je ukras bašte
Leptir je ukras cveta
A deca puna mašte
Deca su
Ukras sveta…”

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nova knjiga Branislava Gulana: Sudbina oduzete imovine

  • PDF

Branislav GulanBanatski kulturni centar, Novo Miloševo, izdavač je nove knjige Branislava Gulana, „Sudbina oduzete imovine“ (urednik je Radovan Vlahović, a recenzenti: Mirjana Mitrović i dr Danilo Tomić). Branislav Gulan, novinar, publicista i književnik je u knjizi “Sudbina oduzete imovine“ obradio tri oblasti: restituciju, crkvenu i zadružnu imovinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com