Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO

Aktuelno

Dr Dejan Stanojević reizabran za predsednika Skupštine Komore zdravstvenih ustanova Srbije

  • PDF

Dr Dejan Stanojević (desno) po četvrti put zaslužio poverenje kolega            Direktor Specijalne bolnice Merkur iz Vrnjačke Banje, dr sci. med. Dejan Stanojević, izabran je po četvrti put za predsednika Skupštine Komore Zdravstvenih ustanova Srbije. Na četvrtoj sednici skupštine Komore održanoj 7. aprila 2023. god. u „Hotelu M” u Beogradu, komisija je jednoglasno donela odluku da zbog aktivnog učešća u dosadašnjem radu Komore produži mandat predsedniku dr sci. med. Dejanu Stanojeviću na još četiri godine. Direktor Merkura definitivno je pokazao da je na visini zadatka koji ova funkcija zahteva, da je opravdao definisana očekivanja i stekao dugoročno poverenje  članova Komore. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Jelena Nestorov Bizonj: Pozitivne ocene srpskog zadrugarstva iz svetskog vrha

  • PDF

Mr Jelena Nestorov Bizonj            - Bila nam je izuzenta čast da u našoj zemlji ugostimo uvaženog gosta, gospodina Ariel Enriko Guarkoa iz Argentine, predsednika Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP), u okviru koje je, u Palati Srbije, u petak 10 marta, organizovana Međunarodna konferencija pod nazivom „Budućnost je u zadrugarstvu“, upriličen susret sa resornim ministarstvima, sledeća dva dana organizovane posete zadrugama u centralnoj Srbiji i Vojvodini (Banatu). Osnovni kvalitet ove posete bila je razmena iskustava, ocena našeg zadrugarstva u odnosu na zadrugarstvo u Evropi i svetu, te davanja smetnica o pravcima razvoja korisnim za naše zadruge. Ono što smo u međusobnim razgovorima čuli je da su neki od rezultata u  našem poljoprivrednom zadrugarstvu iznad evropskog nivoa, što me posebno raduje, iz čega možemo zaključiti da smo deo sveta kada je zadrugarstvo u pitanju, ali i da ima još mnogo prostora za napredak - rekla je mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) po završetku posete čelnog čoveka Međunarodnog zadružnog saveza.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Međunarodna konferencija o budućnosti zadrugarstva

  • PDF

Sa konferencije za medije u Palati Srbija            Od kada je Vlada Srbije preko Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća i Akademijskog odbora za selo SANU 2017. godine pokrenula projekat „500 zadruga u 500 sela“ vratila se vera u mogućnost razvoja sela, kroz rešavanje konkretnih problema i sprovođenje akcija, o čemu se do tada bezmalo pola veka, samo pričalo. Pod geslom da „samo udruženi možemo ići napred“, zadruge postaju nosioci razvoja sela i šire, i kao važne poveznice seljaka, struke i nauke, na putu su rešavanja pitanja o zakonski uređenom pravnom položaju, pre svega problema pravno-imovinskih odnosa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

BESPLATNA PRIPREMNA NASTAVA ZA POLAGANJE PRIJEMNOG ISPITA IZ HEMIJE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE NA NOVOSADSKOM PMF-U

  • PDF

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu nastavlja dobru tradiciju            Departman za hemiju, biohmiju i zaštitu životne sredine Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i ove školske godine organizuje besplatnu pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita iz hemije i iz zaštite životne sredine. Pripremna nastava će se realizovati kombinovano (uživo i online preko odgovarajuće platforme). Zainteresovani mogu birati da li će pratititi predavanja nastvanika koja su tematski organizovana, učestvovati u diskusijama i postavljati pitanja koja budu imali uživo ili iz svojih domova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radivoj Nićin: Znanje obezbeđuje budućnost

  • PDF

Poziv Radivoja Nićina poljoprivrednicima za saradnju sa konsultantskom kućom Terra Consulting            Svaka agrarna godina teška je na svoj način, a minulu 2022. po mnogim parametrima spada u kategoriju izuzetno teških, te samo oni koji primenjuju nova znanja i tehnologije na svojim gazdinstvima uspevaju da ostvare dobre rezultate - moglo se čuti na konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“, održanoj krajem 2022. u Master centru Novosadskog sajma, koju je posetilo preko 300 poljoprivrednika, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Sekretarijata za privredu i turizam, Grada Novog Sada, Privredne komore Vojvodine, Zadružnog saveza Vojvodine, Novosadskog sajma, Razvojnog i Garancijskog fonda. Tom prilikom desetorici poljoprivrednih proizvođača dodeljene su nagrade za savremeni pristup poljoprivrednoj proizvodnji i ostvarenim zavidnim razultatima zahvaljujući primeni savremenih tehnologija na svojim gazdinstvima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kraft pivo osvaja Šumadiju

  • PDF

Milan Pantić            Raširena praksa po kojoj u Šumadiji sve počinje sa rakijom, a završava vinom i zvanično je prekinuta. Na samom isteku 2021. godine, povodom humanitarne akcije za pomoć onima kojima je najpotrebnija, u kragujevačkom  Domu omladine, 10 članova kućnih i zanatskih pivara iz Kragujevca, Kraljeva i Čačka, članova novoformirane Asocijacije zanatskih i kućnih pivara centralne Srbije, dobili su šansu da izađu u javnost. Rezultat njihove prve promocije bio je više od dobrog: prosečan broj od 50 poruka dnevno, porastao je na 750, i popijeno je 500 litara, toga dana skuvanog piva, po zajedničkom receptu članova Asocijacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DESET GODINA REVIJE TOPSRBIJA - Iz našeg ugla

  • PDF

Novi broj revije TOPSRBIJA - Najbolje iz Srbije         - Ljudska bića žele pomoći jedna drugima, jer su takva... U Svetom jevanđelju po Luki (glava 17, stih 21) se kaže: „Kraljevstvo Božje je u čoveku“ - ne jednom ili grupi ljudi, već svim ljudima! U ljudima je moć da stvore novi svet, pristojan, bez barijera, pohlepe, mržnje i netrpeljivosti... Svet razuma, u kojem će nauka i napredak dovesti do sreće svih - parafraza je čuvenog govora nenadmašnog Čarlija Čaplina, iz filma „Veliki diktator (1940), ne slučajno upotrebljena na ovom mestu, kao okvir naših vizija u procesu traganja za smislom ljudske egzistencije, koje pokušavamo da prenesemo pričama u Reviji TOPSRBIJA.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U Šri Lanku ide Anja Borak iz Beograda

  • PDF

Anja Borak            Posredstvom Udruženja modnih delatnosti Srbije, a u organizaciji Miss Tourism World Serbia, čiji je direktor i vlasnik svetske licence za Srbiju gospodin Dragan Ćoso, već sedmu godinu naša zemlja ima svoju predstavnicu na najvećoj svetskoj smotri lepote u turizmu. Tako će od 8. do 22. decembra 2022. U Šri Lanki na izboru za Miss Tourism World , kao ambasador lepote u turizmu našu zemlju predstavljati  novo izabrana Miss turizma Srbije Anja Borak (18), učenica srednje ekonomske škole u Beogradu. Zadatak naše predstavnice je da predstavi Srbiju kao evropsku turističku destinaciju u srcu Balkana, zemlju jedinstvene lepote, bogate tradicije i istorije, gde se susreću razne nacije kulture, u kojoj se nalaze spomenici svetske i srpske istorije sa mnogobrojnim manastirima na listi svetske baštine organizacije UNESKO.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nagoveštaj nove ere putovanja

  • PDF

Vrnjačka Banja            Od utorka, 27. septembra 2022. godine svaki putnik može postati promoter ture na koju putuje i ostvariti bodove ili prihode. Upravo u vreme kada obeležavamo Svetski dan turizma, možemo slobodno reći da je pred nama nova era putovanja!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Spretniji i od laste u letu - SOKO LASTAVIČAR

  • PDF

Povređen, oporavljen i pušten u prirodu            Soko lastavičar (Falco subbuteo) retko se može videti, pre svega jer je malobrojan u Vojvodini gde populaciju broji svega oko 250 parova, a koji se u jesen sele put podsaharske Afrike. Žustar let i sposobnost hvatanja ptica u vazduhu uopšteno uzrokuju uzbunu kod ptica kada se on pojavi.
            Lastavičar na fotografijama donet je iz Idvora iznemogao i neuhranjen u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pre 10-ak dana. Nakon što je dobro nahranjen i negovan  procenjeno je da je ptica u dovoljno dobroj fizičkoj kondiciji i zdravstvenom stanju.
            Dana 13.09.2022. godine Tim za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta divljih životinja  uspešno je sproveo aktivnost vraćanja u prirodu ovog sokola. Nakon nekoliko zamaha postigao je veliku visinu i nastavio da kruži nebeskim prostranstvom dok se nije izgubio iz vidokruga.

Tekst: Ilija Miljković
Foto: Oliver Fojkar

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com