Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO

Aktuelno

Bane Radošević: Neiskorišćeni potencijali Petrovaradinske tvrđave

  • PDF

Petrovaradinska tvrđava za vreme EXIT-aPetrovaradinska tvrđava je nešto što ima Novi Sad i nijedan drugi grad na svetu. Petrovaradinska tvrđava je središte najveće umetničke kolonije, u kojoj radi i stvara više od 250 umetnika raznih profila. Na njoj se nalazi Akademija umetnosti u kojoj stasavaju muzičari, vajari, slikari, budući umetnici, kreativci i ambasadori naše zemlje. Na Petrovaradinskoj tvrđavi nalazi se Muzej grada, hram u kome je pohranjeno ono što je najvrednije iz prošlosti Novog Sada. Tvrđavu krasi najveći sat u Srbiji, a „izvrnute“ kazaljke postoje još samo satu na Šlozbergu (Schloßberg) iznad Graca. Tvrđava krije 16 km tunela, svedočanstva kada su u njoj stolovali cisterciti, bendediktinci i dr.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FTN i EXIT festival ozvaničili višestruko korisnu saradnju

  • PDF

Sa potpisivanja zvaničnog ugovora o saradnjiZvaničan ugovor o saradnji između Exit festivala i Fakulteta tehničkih nauka u subotu 13. jula, potpisali su dekan FTN-a prof. dr Rade Doroslovački i generalni menadžer festivala Dušan Kovačević na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Ovim protokolom o saradnji dve insitucije, ozvaničena je saradnja koja datira od prvog izdanja festivala, a koja će doneti niz benefita studentima i učesnicima kroz različite programe koji će biti organizovani u budućnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srbija ima potencijal za razvoj omladinskog turizma

  • PDF

Zlatibor uz bogatstvo prirode nudi i bogat sadržaj za mlade-Omladinski turizam je najbrže rastući segment turizma, ostvarujući promet od 173 milijarde dolara na godišnjem svetskom nivou, što čini 20% udela u ukupno svim međunarodnim putovanjima. Do 2020. godine očekuje se godišnji promet na tržištu omladinskog putovanja u iznosu od 300 milijardi dolara - izjavio je državni sekretar zadužen za turizam Goran Petković, obraćajući se na konferenciji povodom početka projekta "Promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Departman za turizam novosadskog PMF-a u organizaciji Sajma omladinskog turizma

  • PDF

Detalj sa prošlogodišnjeg Youth FairaInicijativa, potekla pre nekoliko godina od Exit fondacije, Turističke organizacije grada i Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a, rezultirala je manifestacijom koja promoviše potencijale Novog Sada, Vojvodine i Srbije.
Ove godine organizatori pripremaju već drugi regionalni Sajam omladinskog turizma - Youth Fair, koji se planski održava neposredno pred muzički festival EXIT, 8. i 9. jula u centru Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nebojša Zec student PMF prvi na takmičenju istraživača u Sloveniji

  • PDF

Učesnici kongresa: prof.dr. Slobodan Gadžurić, Nebojša Zec, Snežana Papović i Aleksandar TotPo svemu sudeći, dobra tradicija se nastavlja. Nakon prošlogodišnje pobede studenta doktorskih studija hemije Pavla Jovanova, sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo javnost i o ovogodišnjem velikom uspehu studenta PMF.
Student master studija hemije (modul analitička hemija) Nebojša Zec, osvojio je prvo mesto na jubilarnoj Međunarodnoj konferenciji mladih istraživača 20th Young Investigator's Seminar on Analytical Chemistry (YISAC) koja je održana od 26. do 29. juna 2013. na Fakultetu za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerziteta u Mariboru u Sloveniji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Seoski višeboj u Jablanici, brend Zlatibora

  • PDF

Panorama sela JablanicaTradicionalni osmi seoski višeboj „Jablanica 2013.“ protekao je u pravoj takmičarskoj atmosferi. Manifestaciji je ove godine prisustvovalo više od 2000 ljudi, što pokazuje da iz godine u godinu ova manifestacija privlači sve veću pažnju kako meštana tako i turista koji borave na Zlatiboru. I na ovogodišnjem višeboju takmičari su se nadmetali u tradicionalnim veštinama i sportovima i na ovaj način dokazali njihovu održivost kako bi ostali jedan od prepoznatljivih motiva Zlatibora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Spašavanje divljači u Koviljsko-Petrovaradinskom ritu

  • PDF

Poplavni talas Dunava došao je u četvrtak 13. juna 2013. godine i do Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-Petrovaradinski rit“ i preplavio skoro sve grede. Divljač je bežeći od vodene stihije tražila i poslednje tačke rita koje nisu poplavljene. To je bio momenat kada su zaposleni Šumske uprave „Kovilj“ i lovci LD „Fazan“ iz Kovilja morali brzo da reaguju i da preplašenu divljač spašavaju od sigurnog uginuća.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održana 14. Sremska kulenijada u Erdeviku

  • PDF

Detalj sa ovogodišnje kulenijade u ErdevikuSremska komora i Opština Šid, zajedno sa MZ Erdevik i Privrednom komorom Vojvodine, 01. juna su po četrnaesti put okupili proizvođače, distributere i ljubitelje sremskog kulena, na 14. po redu Sremskoj kulenijadi. Podršku manifestaciji i ovoga puta su dali republičko Ministarstvo za privredu i finansije - Sektor turizam, Turistička organizacija Šid i Kulturno obrazovni centar Šid.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Đorđe Đurđević: Studentska razmena prilika za osamostaljivanje

  • PDF

Đorđe ĐurđevićĐorđe Đurđević, student treće godinetelekomunikacija i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, boravio je ove godine na studentskoj razmeni u Potugaliji, odakle se vratio pun utisaka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ništa bez Mladih za turizam

  • PDF

Zajednički snimak za uspomenu svih volontera.Dakle, na 95. konferenciji Svetske turističke organizacije, koja se održala u Beogradu, učestvovali su predstavnici iz više od četrdeset zemalja, a da cela organizacija protekne dobro, bilo je angažovano i 100 volontera, pretežno studenata turizma, ali i studenata Filološkog fakulteta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com