Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM

Seoski turizam

Dobro došli u seosko domaćinstvo Milese i Milutina Jovanovića

  • PDF

Milutin (levo) sa dugogodišnjim prijateljima - gostima iz Beograda            U zaseoku Mionica, iznad Kosijerića, nalazi se domaćinstvo Milese i Milutina Jovanovića, začetnika seoskog turizma u ovom kraju. Od prvog gosta davne 1982. godine do danas, mnogo je onih koji su prešli prag njihove kuće. Do tada su Jovanovići dočekivali putnike - izletnike u obilasku ovog kraja na ručkove, a onda je neprikosnoveni autoritet, čovek od ugleda i reči, gospodin Milutin, sasvim slučajno otvorio vrata svoje kuće i za smeštaj gostiju, „pokupivši“ u lokalnoj turističkoj organizaciji Zemunce neodlučne gde i kako da provedu odmor. Svestan svog dara u ophođenju sa ljudima, siguran u ono što Srbija ima da ponudi, u želji da svoju ljubav prema njoj podeli sa drugima, višak prostora, tri komforne sobe (svaka sa kupatilom i parnim grejanjem), stavlja u funkciju turizma. Njegova supruga, gospođa Milesa, prava čorobnica u pripremi domaćih jela, uz ulogu domaćice rado je prihvatila i ulogu šefa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radionica Jaka žena - snažno selo na Sajmu turizma u Kragujevcu

  • PDF

Sa jedne od prethodnih radionica BSC Centra

            Projekat „Jaka žena - snažno selo“, koji ima za cilj osnaživanje žena iz seoskih sredina kako bi bile sposobne da pokrenu sopstvene poslove u okviru svojih gazdinstava, biće predstavljen drugog dana sajma, u subotu, 23. novembra, u 11 časova u Medija centru Šumadija sajma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kraljevo - lider seoskog turizma Srbije

  • PDF

Domaćinstvo Šekler u selu Rudno            Sa 74 registrovanih seoskih domaćinstava, ovaj grad u centralnom delu Srbije, na ušću Ibra u Zapadnu Moravu, priljubljen uz šumadijske i starovlaške i kopaoničke masive, sa tragovima kontinuiranog života od preko 2.000 godina, srednjovekovnim manastirima Studenica, Žiča, Gradac i gradom Magličem, sa banjskim lečilištima Mataruškom i Bogutovačkom banjom, brojnim manifestacijama u gradu i gotovo svakom od 80-tak planinskih, razuđenih sela, koja se poslednjih godina sve više orijentišu ka seoskom turizmu, predstavlja primer kojim pravcem razvoja treba da ide turizam Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Gordana Radović: Šta možemo naučiti iz iskustava drugih u pitanju vinskog i drugih oblika ruralnog turizma

  • PDF

Dr Gordana Radović            „Vinski turizam - kako dalje?“, bila je tema panela održanog u Vinskoj senici, Vinarije „Mačkov podrum“, za vreme prvog Sajma vinogradarstva i voćarstva VIVO u Irigu, sredinom aprila ove godine. Eminentni panelisti bili su dr Gordana Radović, direktorica „Dnevnik - Poljoprivrednik“AD Novi Sad, Jasmina Beljan Iskrin, MSc preduzetništva u turizmu, samostalni konsultant, Milena Jocić, dip. menager u turizmu i profesor geografije master, turistički inspektor i Slobodan Spasovski, sekretar Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „SREM-FRUŠKA GORA“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radmila Toškov: Život na selu nije više kazna nego blagoslov

  • PDF

Radmila Toškov            Belo Blato je banatsko selo situirano na obodu Carske bare u blizini jezera Joca, okruženo Begejom, Tisom, trščanim ritovima. U njemu živi nešto više od 1.100 stanovnika, 11 nacija, govori sedam, osam jezika, a deca progovaraju na tri. Na ulici se najčešće može čuti tzv. „beloblatski“. Selo su osnovali Nemci sredinom XIX veka, kasnije se doseljavaju Slovaci, danas najbrojniji, za njima Bugari, Mađari, opet Nemci, Srbi... Danas u centar sela vodi put omeđen drvoredom sibirskog bresta. Poznato je po rodama, koje imaju i svoj Dan (19. mart). Zbog svojih posebnosti, prirodnog okruženja, kulturnog nasleđa, a pre svega vrednih i ljubaznih Beloblaćana, u selo su počeli da dolaze turisti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bojčinska koleba - borba za mesto

  • PDF

Milivojevići uz osmeh dočekuju i ispraćaju zadovoljne goste            Na obodu Bojčinske šume, zaštićenom prirodnom dobru, u selu Progar, nalazi se živopisni etno-kompleks koga čini etno-restoran „Bojčinska koleba“ porodice Milivojević i šest brvnara u vlasništu opštine Surčin, a sve to na zemljištu kojim gazduju „Srbijašume“.
Ovo utočište, pogotovo Beograđana za vrelih letnjih dana, udaljeno od centra prestonice 30-tak kilometara, još je 70-tih godina prošlog veka bilo je targetirano kao izletište.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sa Bojanom Glišić o Seoskom turističkom domaćinstvu Tomašević

  • PDF

Bojana GlišićNije jednostavno, ali neko mora biti prvi. U želji da podeli svoju ljubav prema selu, prirodi i domaćoj hrani sa drugima, gospođa Nina Tomašević, uz podršku porodice, počela je 2008. godine da u svoj dom, u selu Struganik, opština Mionica kod Valjeva, prima goste. Tako je Seosko turističko domaćinstvo „Tomašević“ Nine i Ratka Tomaševića, jedno je od tri domaćinstva u kraju, otvoreno za turiste. Njima se puna entuzijazma i znanja, pridružila njihova unuka, Bojana Glišić, sa diplomom master turizmolog Departmana za turizam Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad. Ono što je najvažnije, Bojana deli istu ljubav za selo i prirodu, kao i njenu baka i deka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Završen X Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma i VI Sajam zimnice u Kragujevcu

  • PDF

Snežana Milisavljević sa učesnicima Sajma zimniceOvogodišnja sajamska manifestacija je od 23. do 25. novembra okupila preko 100 izlagača, isto toliko lokalnih, nacionalnih i regionalnih turističkih oranizacija. U tri sajamska dana održane su panel diskusije i radionice na temu „Vrsta u uslova garancija za organizatore putovanja, sa primerima i iskustvima iz prakse“ i o „Merama za podsticaj ruralnog turizma u Srbiji“, niz promocija turističkih organizacija, a posetioci su imali priliku da iskoriste sajamske popuste za omiljene destinacije, saznaju za neke nove, i osvoje vredne nagrade.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tošina kuća Jarak - biser Srema

  • PDF

 Četiri generacije Petrovića složno udružene reprezentuju sremačko i srpsko gostoljubljeSelo Jarak nalazi u donjem Sremu, na 13 km od Sremske Mitrovice, 19 km od Šapca,12 km od Rume. Celom svojom dužinom leži na levoj obali reke Save na 80 m nadmorske visine. Kroz naselje protiču kanali Jarčina i Kudoš, prostoru se šume Dobreč i Turjan (Leget). Selo sa dugom istorijom i letnjikovcima carskog Sirmijuma, srednjovekovnom tradicijom pohranjenom na obroncima Fruške gore, svoju turističku afirmaciju steklo je pre dvadeset godina zasnivanjem Etno domaćinstva „Tošina kuća“ (Ul. Školska 16), u centru mesta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Porodica Dragana i Svetlane Cvetković: Oni su stvorili svoj Janin raj

  • PDF

Svetlana i Dragan CvetkovićGde se nalazi raj?
U davna vremena u fokusu interesovanja je bio biblijski, ali pošto ga nismo našli, svako je počeo da traži svoj. Porodica Dragana i Svetlane Cvetković iz Kragujevca su svoj stvorili nadomak prigradskog naselja Petrovac, u vikend naselju pet kilometara udaljenom od centra grada i nazvali ga „Janin raj“, po mlađoj ćerki koja je tu rođena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com