Sun01192020

Poslednja izmena:09:06:05 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju

 • PDF

Plakat kao pozivnicaU Domu kulture opštine Novi Bečej u Novom Bečeju svake godine krajem meseca maja održava se najznačajnija muzička manifestacije ove ustanove, značajna za Novi Bečej, ali i čitav region - ‘’Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića’.
‘’Obzorja na Tisi’’ posvećena su velikom srpskom kompozitoru s kraja XIX i početka XX veka - Josifu Marinkoviću. Josif je rođen 1851. godine u Novom Bečeju (Vranjevo). Njegov stvaralački opus je veoma bogat, bio je kompozitor i horovođa, najizrazitiji predstavnik srpskog muzičkog romantizma, rodonačelnik srpske solo pesme.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gročanska čaršija - srce stare varoši kraj Dunava

 • PDF

Grocka danas, na fotografiji Zorice AtićMalo je poznato da je Grocka jedinstvena po broju i značaju istorijskih i kulturnih dobara. Narodi koji su je naseljavali još od neolita, ostavili su brojne tragove - danas kulturno-istorijska dobra, arheološka nalazišta i lokalitete, značajne za grad Beograd i Srbiju, ali i svetske okvire.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nušićijadi drugi put obeležje evropskog festivala

 • PDF

Dobar glas se daleko čujeIvanjička Nušićijada, praznik kulture i zabave, humora i stila, ponovo je dobio obeležje “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE). Nakon obeležja za 2015. i 2016. godinu koje je Nušićijadi dodeljeno u okviru istoimenog programa Evropske komisije, a koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA) u cilju stvaranja evropske platforme festivala, ivanjički festival potvrdio je svoj kvalitet i na drugom konkursu i zaslužio prestižno obeležje za 2017. i 2018. godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Toplina varoškog doma u Grockoj

 • PDF

Istorija Grocke u objektivu Zorice AtićOve skladne i lepe građevine stvarane su po meri čoveka i njegovih potreba, a svako ko u njih kroči, o čemu svedoči i Rančićeva kuća, oseća se - baš kao kod kuće.
Narodno graditeljstvo predstavlja značajan segment naše kulturne baštine, u kome svako graditeljsko zašto ima svoje zato, u skladu sa podnebljem na kome nastaje i stambenim potrebama vlasnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KudeS Ivanjica poziva na prikupljanje arhivske građe o Nušićijadi

 • PDF

Sa promocije Nušićijade na beogradskom Sajmu turizmaGodine 1967. u Ivanjici je pokrenut Septembar koji se već naredne pretvorio u Nušićijadu, pa se u slavu humora praznovalo do 1972. Nakon što se ugasila Nušićijada, Ivanjica je živela život Malog Holivuda, da bi posle izvesnog vremena umetnički život ove varoši uminuo. Posle sušnih godina, kultura se u Ivanjicu vratila na velika vrata, zahvaljujući njenim građanima. Povratak Nušićijade na scenu vratio je Ivanjici dostojanstvo, renome i ugled koji zaslužuje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Laza Kostić i Lenka Dunđerski, srpska ljubavna priča šekspirovskih razmera

 • PDF

Vojin ĆetkovićDa srpski narod nije samo narod za koji se vezuju tragična istorijska zbivanja, preko kojih su se prelamali interesi moćnih, a ljubav majke i sestre pretpostavlja onoj između supružnika, dematuje praksa. Podsetimo se one romantične, koja je mirisala na jorgovane kojima je Uriš I Nemanjić dočekao svoju Jelenu Anžujsku; pa one pune razumevanja između Cara Lazara i carice Milice; fatalne između kralja Aleksandra I Obrenovića i Drage Mašin; one između jedne od najučenijih Srpkinja, Anice Savić Rebac i Hasana Rebca, završene njenim samoubistvom...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izlivena bista u čast Josifa Marinkovića i jubilarnih 25. Obzorja na Tisi koja će se održati 25-26. maja

 • PDF

Novi Bečej ovih danaPostavljanje biste u bronzi ispred Doma kulture u Novom Bečeju u čast poznatog kompozitora i jedne od najzačajnijih ličnosti Novog Bečeja, Josifa Marinkovića, koja je najavljena prošle godine, polako ulazi u završnu fazu. Bista je izlivena i nalazi se u Domu kulture, a čim vremenski uslovi dozvole pristupiće se građevinskim radovima izrade postamenta, kaže direktor Doma kulture, Novica Blažin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pet decenija Muzičke omladine Novog Sada

 • PDF

Sa jednog od koncerata u novosadskoj SinagogiPonosni smo jer smo stali u red istaknutih institucija, ustanova, organizacja i pojedinaca kojima je pripalo ovo značajno priznanje, a istovremeno ovu nagradu primamo s velikom odgovornošćom da u vremenu koje je pred nama budemo i dalje tako kreativni i vredni. Ova nagrada je i nagrada svim našim prijateljima, saradnicima i pre svega našoj publici bez koje sve ono što radimo ne bi imalo smisla - izjavili su povodom dobijanja Oktobarske nagrade Grada Novog Sada za 2016. godinu u Muzičkoj omladini Novog Sada (MONS).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kultura je preduslov kvaliteta i identiteta jednog naroda

 • PDF

Dr Miroslav RadonjićUstanovljeno 1956. godine na 150-godišnjicu rođenja i 100-godišnjici smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića, festival nacionalne drame - Sterijino pozorje, uspelo je da opstane više od šest decenija. Direktor Sterijinog pozorja, dr Miroslav Radonjić, kaže da je to zasluga pre svega velike kreativne energije ljudi koji su uložili mnogo napora da ova institucija toliko dugo funkcioniše.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Heterlendi dvorac motor razvoja Bočara

 • PDF

U dvorcu HeterlendiPredsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, posetio je opštinu Novi Bečej i najpre obavio radni sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave. Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, direktor Uprave za kapitalna ulaganja, Nedeljko Kovačević, predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, kao i ostali rukovodioci lokalne samouprave.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com