Sun01192020

Poslednja izmena:09:06:05 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Dr Jan Kišgeci: Osvetljavanje lika i dela futoškog grofa Hadika

  • PDF

Dr Jan KišgeciDr Jan Kišgeci, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i Beogradu, jedan je od naših vodećih stručnjaka za hmeljarstvo i lekovito bilje. Na XVII Futoškoj kupusijadi dr Kišgeci će se predstaviti kao autor knjige: “Grof Hadik - život i delo”, kao rezultat projekta istraživanja, konzervacije, restauracije, prezentacije i popularizacije lika i dela carskog feldmaršala i futoškog veleposednika, grofa Andrije Hadika (1710. – 1790.).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U prodaji novi suvenir grada Kragujevca

  • PDF

Divostinka - novi simbol gradaU Turističko-informativnom centru Gradske turističke organizacije „Kragujevac“, u prodaji je „Divostinka“, novi suvenir i simbol grada. Ova antropomorfna figurina pronađena je na arheološkom lokalitetu Divostin, nedaleko od Kragujevca, šesdesetih godina prošlog veka. Smatra se da je simbol kulta plodnosti i da predstavlja žensko božanstvo - Boginju Majku Zemlju. Pripada vinčanskoj kulturi, staroj oko šest hiljada godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pobeda na izboru za Evropsku prestonicu kulture pripada svim Novosađanima

  • PDF

Obraćanje gradonačelnika Miloša VučevićaPovodom titule - Evropska prestonica kulture 2021. godine koju je Grad Novi Sad osvojio 13. oktobra u Briselu, gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik organizacionog odbora ''Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković, u prisustvu članova tima koji je realizovao ceo projekat, održali su konferenciju za novinare u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

OPENS DAY 2016 - otvorena vrata Novog Sada

  • PDF

Još jedan korak do nove tituleDan nakon što je Novi Sad dobio prestižnu titulu - Evropska prestonica kulture 2021. godine, na Gradskom trgu održana je manifestacija „OPENS DAY 2016“ na kojoj su organizatori upriličili različite sadržaje za mlade, kao što su predstavljanje omladinskih organizacija, mini - bioskop, ''Fun zona'', ''Chill zona'' i druge.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad za Evropsku prestonicu kulture 2021 podržao i Rade Šerbedžija

  • PDF

Rade ŠerbedžijaUoči ceremonije proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021, održane u četvrtak, 13.10. u 18h u Briselu, kao i nakon podrške mnogobrojnih istaknutih ličnosti sa svetske i evropske umetničke scene, kao što su Anica Dobra, Stefan Milenković, Tomas Vlašiha, Aleksandra Vrebalov i mnogi drugi, jedan od najcenjenijih umetnika u ovom delu Evrope, Rade Šerbedžija, poslao je pismo podrške kandidaturi Novog Sada za ovu evropsku titulu, u koj je rekao:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dani Teodora Pavlovića u Novom Miloševu

  • PDF

Sa svečanosti uručenja nagrade Jovanu ZivlakuSvečanim uručenjem nagrada „Teodor Pavlović“ za životno delo i za najbolju knjigu Jovanu Zivlaku u Matici srpskoj, počeli su „Dani Teodora Pavlovića“, koji se ove godine održavaju po 17. put. Pored Novog Sada, „Dani Teodora Pavlovića“ održaće se i u Novom Miloševu, na ukupno pet lokacija, a trajaće do nedelje 9. oktobra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture predstavljena u EU Info centru

  • PDF

Detalj sa konferencijeU Informacionom centru EU u Beogradu, u utorak. 04.10.2016. godine, održana je prezentacija projekta Novi Sad 2021, a tom prilikom su se učesnicima skupa obratili Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada, Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu Novog Sada, kao i Miroslava Turković, savetnica u Ministarstvu kulture Srbije zadužena za Evropske integracije u oblasti kulture. Prezentaciji su prisustovali članovi diplomatskog kora, predstavnici kulturnih institucija i nevladinih organizacija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tijana Pešterac: Arheološki nalazi su na lokalitetu Borđoš u blizini Novog Bečeja izuzetni

  • PDF

Nalazači sa trofejomNakon prošlogodišnjeg otkrića kašike od pečene gline koje je potvrdilo da se su naši preci njome služili još pre 7.000 godina, arheološka iskopavanja na lokalitetu Borđoš u blizini Novog Bečeja, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i svesrdnoj pomoći opštine Novi Bečej, nastavljena su i ove godine. Tokom avgusta i početkom septembra, vršeno je iskopavanje jedne od kasnoneolitskih kuća, a u fokusu ovogodišnjeg istraživanja bila je jedna od sedam kapija koliko ih ukupno ima na ovom velikom neolitskom naselju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival uličnih svirača probudio Podrgrađe Petrovaradinske tvrđave

  • PDF

Detalj sa festivalaPreseljenje Festivala uličnih svirača iz centra Novog Sada u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u svom 16 izdanju uspešno je okončano nakon trodnevne fešte proteklog vikenda, koja je potpuno opravdala višegodišnju ljubav i poverenje Novosađana. Preko 40 hiljada posetilaca kružilo je tri dana Festivala ulicama romantičnog Gradića ispod petrovaradinskih zidina, ne skidajući osmehe sa lica, uživajući u bogatom i raznovrsnom umetničkom programu, svesni da je grad dobio novu sredinu za urbana dešavanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tango i terapija parova - paralele i izazovi

  • PDF

Sa tango revije u novosadskoj SinagogiIstorijat tango plesa
Od 1870., uslovno sve do 1900. godine, možemo reći da je to prva faza u tangu, karakteristična po improvizaciji, gde su muzičari na sluh pratili plesače, a ne obrnuto. Gde je muzika bila živahnija i veselija, ali je to period koji je iznedrio vrsne muzičare i kompozitore tanga koji ga uvode u njegovo zlatno doba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com