Fri01172020

Poslednja izmena:09:06:05 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Srpski dizajneri uz SFW na najtraženijim modnim pistama na sveta

  • PDF

Sa modne revije Bate Spasojevića na SFW 2016 u Novom SaduSaradnja Srbia Fashion Weeka i New York Fashion Weeka krunisana je još jednim predstavljanjem domaćih dizajnera na nekim od najtraženijih modnih pisti na svetu. Čak tri dizajnera iz Srbije i dva iz Crne Gore imaće priliku da svoje kolekcije prikažu celom svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dalibor Rožić: Pozitivan uticaj kulture na svoukupan razvoj Novog Sada

  • PDF

Dalibor RožićPosle petnaest godina druženja u starom jezgru grada, ove godine, program festivala Ulični svirači seli se u Podrgrađe Petrovaradinske tvrđave. Organizatori su se odvažili na ovaj hrabar korak kako bi afirmisali još jedan gradski prostor, u istorijskom, kulturnom, arhitektonskom smislu atraktivan, a o kojem se govorilo godinama unazad, da ga izdvoje kao mesto zanimljivih dešavanja, koje on sigurno zaslužuje, ne bi li se i ovim festivalom doprinelo boljem pozicioniranju Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Suzana Komatović: NP Kopaonik u funkciji turističkog razvoja ovog planinskog centra

  • PDF

Suzana KomatovićNazivaju ga i „Srebrnom“ i „Sunčanom planinom“, a zadržao je lokalno ime - Kopaonik, po vekovnoj delatnosti tamošnjeg življa, kopanju rude zlata, srebra, olova i cinka. Sa preko 200 sunčanih dana godišnje i snežnim pokrivačem koji se zadržava od 180-230 dana (od novembra do maja), i srednjom godišnjom temperaturom od 3,7°C, ova jedinstvena planina, čiji je najviši deo prostrana površ – Ravni Kopaonik, okružen vrhovima: Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom (2017 m), Karamanom (1934 m), Gobeljom (1834 m) i dr., pravi je turistički dragulj Srbije, ne samo u toku zimske sezone, već sve više i tokom leta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sloganom Za nove mostove Novi Sad kandidat za EU prestonicu kulture 2021

  • PDF

Novi SadSlogan kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je „4 new bridges“ („Za nove mostove“), odlučili su članovi Umetničkog saveta koji su na sastanku definisali programski i projektni koncept kandidature našeg grada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

TA PanaComp Zemlja Čuda: Zorule tamburaški orkestar za sva vremena

  • PDF

 Ivanka Tasić sa članovima TA Zorule“Dok je još držao do sebe, Novi Sad je imao miris pečenog kestena i štofova na metar, ukus vanil-krancli i štrudle s makom i zvuk „prima“ sa fajronta u starom restoranu na Ribarcu... Kad smo sabrali šta su nam godine Koje su Prošle donele, a šta odnele, shvatili smo da je taj Stari Novi Sad ostao još jedino donekle u našim srcima, ali da je zauvek izvetrio iz naših čula... Tamburice nekih derana iz „Zoruleta“ zazvonile su kao zlatno zvonce koje nas iz ovog mraka ponovo izvodi ka sebi samima, a njihova mera i sklad nas onako lalinski vaspitano podsećaju na to kakvi smo mi to bili... Davno jedared... Kad se ime Vojvodine još pisalo velikim slovom... I kad su naviksane tambure bile pobedničke fanfare ove ravnice...“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Serbia Fashion Week povezao dizajnere sa četiri kontinenta

  • PDF

Trijumfalan završetak prolećnog SFW 2016.Serbia Fashion Week je objavio rezultate nakon još jedne uspešno završene sezone.
Nedelja mode, održana od 6. do 11. aprila u Novom Sadu, obuhvatila je trideset i jednu reviju, kako domaćih, tako i inostranih dizajnera koje su okuplie više desetina hiljada posetilaca. Pored doajena scene Serbia Fashion Week-a kao što su: Marija Šabić, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Mladen Milivojević Baron, Vesna Milošević i Zorana Miličić, na repertoaru ove sezone pojavile su se i poznate modne kuće: JSP, Suzana Perić, Ana Vasiljević, Nina Karlavaris, Tijana &Mila Popović itd. Po prvi put ove sezone Obuća Metro je održala reviju obuće koja je bila i humanitarnog karaktera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Katarina Šulkić - primer Božje izdašnosti

  • PDF

Katarina ŠulkićKatarina Šulkić (18) lepotica iz Zvečana, posle titule Miss Kosova i Metohije, u Beogradskom dramskom pozorištu, srednom oktobra, proglašena je za najlepšu devojku Srbije u 2015. i tako postala dvadeseta misica (sedam miss Jugoslavije, četiri miss Srbije i Crne Gore i od 2007. deveta miss Srbije), koja će u organizaciji Miss Yu na čelu sa Vesnom de Vinča imati priliku da predstvlja kulturu i tradiciju naše zemlje na izboru za Miss sveta krajem ove, 2016. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ana Vasiljević: Moda nije bajka, ali ja sebe vidim jedino u tome

  • PDF

 Ana Vasiljević- Ovo nije lak posao, ali ja sam odabrala da se njime bavim, zato što to volim i ne vidim sebe ni u čemu drugom. Svojim studentima pokušavam da tu svoju ljubav na pravi način prenesem kao poruku da se za to vredi boriti – izjavila je Ana Vasiljević, nakon više nego uspešne revije na
nedavno održanom Serbia Fashion Week-u, u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, gde je svoju kolekciju za proleće-leto prikazala ova vrsna modna dizajnerka i profesorica na Fakultetu digitalnih umetnosti, i mentorka studijskog programa Modni dizajn na Univerzitetu „Metropolitan“ u Beogradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svetozar Pajić Dijak: Kaligrafija u genima

  • PDF

Svetozar Pajić DijakOd 12. do 18. aprila na Novosadskom sajmu u okviru XXII Međunarodnog salona knjige održava se XXI Međunarodna izložbu umetnosti "Art ekspo". Svake godine izložba umetnosti donese ekskluzivitete, a ove godine to je sigurno prepis Miroslavljevog jevanđelja, novosadskog umetnika, kaligrafa Svetozara Pajića - Dijaka (nadimak koji mu je proročanski podario prof. Bogdan Stanojev krajem devedesetih godina prošlog veka, poistovećujući ga sa monahom Grigorijem Dijakom, jednim od onih koji su ispisali original Miroslavljevog jevanđelja - kao dokaz da na ovom svetu ništa nije slučajno). Svetozar Pajić je od samog početka učesnik ovog Sajma, i kao i do sada donosi najvrednije kako umetnički tako i materijalno vredne eksponate. Ove godine to je Miroslavljevo jevanđelje ili Jevanđelilstar, najznačajniji ćirilički spomenik srpsko-slovenske pismenosti iz XII veka na kojem je radio punih sedam godina, poslednjih meseci neprestano boraveći u manastiru Kovilj, a pre toga u Župi Nikšićkoj, Sopoćanima, Končulu, Visokim Dečanima, Zočištu i Feneku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Goran Sečujski: Serbian Fasion Week je događaj koji se ne propušta

  • PDF

Goran Sečujski najvljuje punu podršku Grada SFWČlan Gradskog veća za privredu, mr Goran Sečujski je verni podržavalac Serbian Fashion
Week-a. Da će tako biti najavio je i ove godine, na konferenciji za medije, održane 30. marta u Gradskoj kući, povodom predstojećeg, šestog po redu festivala mode u Novom Sadu.
On je podsetio na veliki uspeh SFW u novembru koji je zabeležio najveći broj posetilaca do sada (30 hiljada), na rezultate koje su naši dizajneri postigli na New York Fashion Week-u u februaru ove godine, što ima značaj i za festival ali i za grad Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com