Sun01192020

Poslednja izmena:09:06:05 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Vanja Vučenović: Serbia Fashion Week na najbolji način pronosi ime Novog Sada

  • PDF

Vanja Vučenović u razgovoru sa Svetlanom HorvatČlan Gradskog veća za kulturu, gospodin Vanja Vučenović, se povodom predstojećeg Serbia Fashion Week-a, koji će biti održan od 6.-11. aprila 2016. godine u Master centru Novosadskog sajma, na konferenciji za novinare održanoj 30. marta u Gradskoj kući, obratio medijima bazirajući se na doprinosu ove manifestacije gradu kao pretendentu na titulu Evropske prestonice kulture 2021.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svetlana Horvat najavila spektakularnu Nacionalnu nedelju mode

  • PDF

Svetlana HorvatOd 6. -11. aprila Novi Sad će biti svetska prestonica mode. Po šesti put, Serbia Fashion Week, na čijem čelu je gospođa Svetlana Vranješević Horvat, predsednica Nacionalne komore za modu, modni svet će dovesti u ovaj grad. Gospođa Horvat se osvrnula na period između prethodnog SFW, i najave predstojećeg. U međuvremenu, desile su se mnoge lepe stvari i počeli su da funkcionišu ugovori potpisani u Gradskoj kući u novembru 2015., između ostalog između Nacionalne komore za modu Srbije sa platforme Art Hear Fashion - USA, zahvaljujući kojima su dizajneri Serbia Fashion Week-a stekli mogućnost da predstave svoje kolekcije na najprestižnijim Nedeljama mode u SAD – NYFW, LA FW, Miami FW i Washington DC FW.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nacionalna nedelja mode u Novom Sadu od 6.-11. aprila

  • PDF

Detalj sa konferencije za medije u Gradskoj kućiKonferencija za medije povodom najveće Nedelja mode u regionu, zvanično pete u Evropi, održana je u sredu, 30.03. 2016. godine, u novosadskoj Gradskoj kući. Prolećno izdanje Internacionalnog festivala mode i dizajna, oficijelno V Serbia Fashion Week-a (ako se računa nulti, šesti) biće održano od 6.-11. aprila 2016. u Master centru Novosadskog sajma. Konferansije Višeslav Petković je u uvodnom predstavljanju rekao da se nekada u Novi Sad dolazilo zbog Janike Balaža i tamburaša, mnogo kasnije zbog EXIT-a, a sada i zbog Serbia Fashion Week-a i bio je u pravu. Statistika kaže da je prethodno izdanje ispratilo 30.000 posetilaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvorac Marcibanji-Karačonji - od prijema i balova do siromaštva i neizvesnosti

  • PDF

Dvorac Marcibanji-Karačonji u Kameničkom parkuMalo je bilo porodica koje su imale tu privilegiju da jednom pogledom mogu obuhvatiti Petrovaradinsku tvrđavu i Novi Sad, ispijajući vino iz sopstvenih podruma u društvu evropske aristroktarije. To je pošlo za rukom grofovskim porodicama Marcibanji, a potom Karačonji, koje su tokom XVIII i XIX veka bile zaslužne za izgradnju velelepnog dvorca, parka, kao i razvoj čitave Sremske Kamenice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Melanija Bugarinović - primadona čarobnog glasa

  • PDF

Korice knjige Vesne Krčmar o Melaniji BugarinovićMonografija Melanija Bugarinović - primadona čarobnog glasa (Muzička omladina Novog Sada, 2011.) nastala je, po rečima njenog autora, istaknutog srpskog teatrologa dr Vesne Krčmar - „u želji da pruži svukupni pogled na delo ove vanredne umetnice kao osnovu za generacije muzikologa koje dolaze, koje bi trebale da valorizuju operske vrednosti i da ih sagledaju u svetlu savremenog operskog trenutka“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Princ Čarls u Novom Sadu otkriva spomen ploču trima Engleskinjama

  • PDF

Novi Sad

Princ Čarls i njegova supruga Kamila će u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, 16. i 17. marta 2016. godine, boraviti u Srbiji. Kako je najavljeno, prinčevski par će posetiti i Novi Sad, i tom prilikom otkriti spomen ploču trima svojim sunarodnicama, koje su rođene u Velikoj Britaniji, a umrle u Srbiji (Jugoslaviji).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Spomenik prvoj srpskoj vladarki - kneginji Milici

  • PDF

Spomenik kneginji Milici u TrstenikuU centru Trstenika 17. januara 2016. godine, u prisustvu partijarha srpskog gospodin Irineja, predsednik opštine Trstenik, gospodina Miroslava Aleksića, donatorke, prof. dr Radmile Milentijević, vajara prof. dr Dragoljuba Dimitrijevića, brojnih zvaničnika, građana i predstavnika medija, otkriven je spomenik velikoj srpskoj vladarki – kneginji Milici.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivana Kuburović: Muzej Staro selo Sirogojno, mesto za svakoga

  • PDF

Ivana KuburovićMuzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu reprezent je narodnog graditeljstva, načina života i stanovanja na prostoru Zlatibora s kraja XIX i početka XX veka. Izgradnja Muzeja započeta je 1980. godine prenošenjem autentičnih objekata iz ruralnih sredina, da bi 1992. godine bio otvoren za posetioce. Ovaj jedinstven Muzej u Srbiji, čine dve okućnice, dvorišta sa stambenim i ekonomskim zgradama, kao što je vajat (u kojima su spavali mladi bračni parovi), mlekar (pomoćna zgrada u kojoj se čuvao sir i kajmak), ambar (ostava za čuvanje žitarica), koš (salaš za kukuruz), kačara sa kazanom za pečenje rakije, hlebna peć, pčelinjak, mišana (sušara za voće), štala za stoku, svinjarac, ukupno pedeset pet različitih jedinica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tradicionalno lomljenje božićne česnice u Beogradu

  • PDF

U duhu pravoslavne verske tradicije i slavu najvećeg hrišćanskog praznika, BožićaTuristička organizacija Beograda najavila je da će u četvrtak, 07.01.2016. godine u 12 časova, na Trgu Republike, Unija pekara Srbije, jubilarni 25-ti put, organizovati tradicionalno lomljenje božićne česnice, u duhu pravoslavne verske tradicije i slavu najvećeg hrišćanskog praznika, Božića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

UŽ Rašačanke razvijaju turizam svog mesta

  • PDF

Članice Udruženja žena Rašanac na sajmu u BeograduRašanac je naselje zbijenog tipa u opštini Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu, na obalama Rašanačkog potoka na brdskoj kosi. U selu živi oko 650 stanovnika, i još oko 350 koji su na radu u inostranstvu. U selu ima više izvora, od kojih su najpoznatiji Ristin, Markonji i Bunčonji izvor. Rašanc ima Dom kulture, ambulantu, veterinsarsku stanicu, poljoprivredu apoteku, školu, nekoliko mehana, a od pre šest meseci i Udruženje žena „Rašačanke“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com