Fri01242020

Poslednja izmena:08:27:43 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Čedomir Žeravica o Muzeju stvari koje su imale sreću da ne bude zaboravljene

  • PDF

Čedomir ŽeravicaJedan od dobitnika novoosnovane Gospojinske nagrade zaslužnim građanima opštine Novi Bečej, dedeljene na Svečanoj sednici u Skupštini opštini grada (28. avgusta), bio je Čedomir Žeravica. U obrazloženju Godišnje nagrade u oblasti kulture, rečeno je da je on osnivač i vlasnik Muzeja "Žeravica" u Novom Miloševu, jedinstvene zbirke traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, starih zanata, vozila, električnih uređaja i ostalih predmeta koji su bili vezani za život stanovništva na teritoriji Vojvodine i Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zavičajni klub dobar domaćin Zavičajnog muzeja Glavaševa kuća u Novom Bečeju

  • PDF

Bane Vojnov (prvi s desna) otkrio je portret dr Vladimira Glavaša na Velikogospojinskoj skupštiniDr Vladimir Glavaš (1834.-1909.) posle diplomiranja prava u Pragu, otvorio je advokatsku kancelariju u Novom Bečeju, ali se kratko vreme bavio advokaturom, jer se taj poziv nije slagao sa njegovim moralnim i životnim načelima. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KUD Bećarac, čuvar običaja i kulturne baštine jednog naroda

  • PDF

Članovi KUD Bećarac na festivalu u BugarskojGodine 2013. Kulturno umetničko društvo „Bećarac“ iz Novog Bečeja napunilo je deset godina. Ove godine ulazi u svet tinejdžera i konstantno postiže izuzetne rezultate. Ove godine na tradicionalnom International Folklore Festival Bulgaria u poznatom letovalištu Zlatne Pjasci (na festivalu koji je do sada bio održavan u Kitenu), dobili su specijalnu nagradu za originalan nastup, prikazavši jedan zaboravljen običaj – „’Ajd na rogalj“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad veza dve kulture, dva prijateljska naroda, srpskog i argentinskog

  • PDF

Vanja Vučenović (levo), Borislav Despotović i Ricardo FernandezFestivali poput "Togo tango" doprinose jačanju kulturnih kapaciteta grada, pre svega u onom delu koji nije toliko pristupačan Novom Sadu i Novosađanima. Zato možemo biti ponosni što smo ugostili ovu vrstu igre, koja i na ovaj način, ako do sada nije, animira brojne Novosađane i brojne ustanove kulture koje trebaju na ozbiljniji način da se bave ovom vrstom latinoameričkog plesa. Novi Sad je bio pouzdan partner Udruženju "Todo tango", organizatoru ovog jedinstvenog festivala muzike i plesa, kao i svim onim udruženjima koja baštine ovako specifičnu vrstu kulture kakva je južnoamerička.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Veterani AKUD Sonja Marinković prikazali kulturno nasleđe Srbije u Istanbulu

  • PDF

Naši folkloraši nagrađeni salvama aplauza u TurskojOvog leta istaknuta sekcija AKUD-a „Sonja Marinković“, Veteranski folklorni ansambl, učestvovao je na festivalu „EURASIA“ - međunarodnom festivalu folklora koji je po XVI put održan u Istanbulu. Svojim koreografskim interpretacijama narodnog nasleđa naše zemlje uveličali su ovu tradicionalnu manifestaciju u organizaciji HARMAN FOLK-a iz Turske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dortmund podržao Novi Sad za Evropsku prestonicu kulture 2021.

  • PDF

NOMUS, jedna od brend manifestacija Novog SadaOdsek za kulturu Grada Dortmunda (Kulturbetriebe Dortmund) pozdravio je i podržao odluku Novog Sada da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i spreman je da bude partner našem gradu tokom procesa kandidature u nadi da će realizovati taj program nakon pozitivne odluke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FA Đido, mesto gde se stvara prijateljstvo, rađa ljubav i neguje tradicija

  • PDF

 Članovi FA Đido iz Bogatića na Mačvanskoj svadbi 2015.Počev od 1966. godine, u opštini Bogatić se održava najprestižnija manifestacija - Hajdučke večeri. Ove godine, 8. i 9. avgusta u okviru 47. put - Hajdučkih večeri, pripremljen je zanimljiv i raznovrsan program u Belotiću, Crnoj Bari, Bogatiću i Sovljaku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U Jovanke i Ljubodraga Mijailovića vesela kuća

  • PDF

Jovanka i Ljubodrag MijailovićBračni par Mijailović, Jovanka i Ljubodrag, trenutno penzioneri, žive u Varevu kod Raške, aktivnim, punim životom, ispunjenijim nego ikada. Članovi su Kutlutno-umetničkog društva „Brvenica" iz Brvenice, opština Raška, i to im daje mogućnost da širom Srbije pokažu svoja umeća.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zeleni barjak vraća slavu srednjovekovnih vitezova i viteštva

  • PDF

Vitezovi Zelenog barjaka na jednoj od brojnih manifestacijaPojam vitezova vezuje se za srednjovekovne ratnike - konjanike koji su se borili za plemiće, ili plemiće koji su sledili kralja. Biti vitez značilo je ratovati za ideale i časno se ophoditi. Za vitezove je bio vezan određen kodeks ponašanja koji je do danas ostao sinonim za fer play prema protivniku. Nikako nije bilo viteški poniziti ili oskrnaviti protivnika, povrediti decu, žene i starije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Obeleženo 200 godina od Boja na Dublju

  • PDF

Sa proslave u DubljuUz najviše državne počasti u porti crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Dublju, u nedelju,
26. jula 2015. godine, održana je centralna proslava – obeležavanje 200 godina od „Boja na Dublju“. Organizatori manifestacije su bili Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Opština Bogatić, Kulturno-obrazovni centar Bogatić, Crkvena opština Dublje, Mesna zajednica Dublje i Turistička organizacija opštine Bogatić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com