Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Kraljevski grad Kupinik - čuvar srpskog identiteta

  • PDF

Ostatke tvrđave dronom snimio Marko Stepanović            Poslednje „sedište“ srednjovekovne srpke države bio je sremski grad Kupinik, iako je padom Smedereva 1459. godine, ona faktički prestala da postoji. Naslednici despota Đurđa Brankovića na jednom od svojih dobara, na prostoru dva obedska ostrvceta današnjeg sela Kupinova, oupravljaju poslednjim srpskim prestonim gradom, koji punih sedam decenija posle pada despotovine nastavlja da biva centrom oko kojeg se okuplja plemstvo, sveštenstvo i srpski narod.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

VII Zalazak u svitanje Muzeja Žeravica

  • PDF

Čedomir Žeravica            Sedma po redu manifestacija „Zalazak u svitanje“ Muzeja „Žeravica“ u Novom Miloševu, opština Novi Bečej, održana je i ove godine, pod nešto izmenjenim okolnostima. Uz pridržavanje propisanih mera, ovogodišnja manifestacija održana je u formi Dana otvorenih vrata, gde su od 10:00 do 17:00 posetioci na svakih pola sata u manjim grupama, obilazili Muzej uz vođstvo Ivane Zec, kustoskinje, koja je objasnila:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Monumentalna srednjovekovna crkva na lokalitetu Dvorine kod Aranđelovca

  • PDF

Lokalitet Dvorine            Više od 170 godina na lokalitetu „Dvorine - Madžarsko groblje“ se ništa ne događa. Zaborav, a potom i zemlja prekrili su crkvu pod Venčacom iz polovine XIV veka, u selu Banja kod Aranđelovca. Ovo otkriće baca novo svetlo na srednjovekovnu srpsku istoriju i poseban je izazov za istraživački tim arheologa iz Narodnog muzeja Aranđelovac i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zmaj Ognjeni Vuk, mit ili stvarnost

  • PDF

Ljubica Bošković i Petar Odobašić iz TOO Pećinci, promoteri Zmaj Ognjena Vuka            „Zmajeve“ prisutne još u rimskoj vojsci i sa dužinom trajanja od 300 godina, ukinuo je imperator Justinijan u VI veku svojim reformama. Rehabilitacija Viteškog reda zmaja u vreme Stefana Lazarevića, u dogovoru sa ugarskim kraljem Sigismundom (Žigmundom), sa ciljem stvaranja hrišćanske koalicije protiv Turaka desila se 1408. godine, kada je srpski despot  i vitez Stefan Lazarević izabran za prvog nosioca ordena Viteškog reda Zmaja prvog stepena, među dvadeset četiri ugledna evropska viteza.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Goran Jovšić: Bezvremena epska lepota Smederevske tvrđave

  • PDF

Kroz istoriju Smederevske tvrđave nas vodi Goran Jovšić            Na ušću Jezave u Dunav, tridesetih godina XV veka uzdiglo se moćno kameno utvrđenje, reprezent srednjovekovnog srpskog graditeljstva - Smederevska tvrđava. Sa odbrambenim zidovima debljine 4, visine 10 metara i 25 četvorougaonih kula visine do 20 metara, najveće je ravničarsko utvrđenje u Evropi i poslednja prestonica srednjovekovne srpske države kojom su vladali despot Đurađ Branković i despotica Irina, rođena Kantakuzin, u narodu prozvana „prokleta“ Jerina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Priča o bečejskom Šlajzu

  • PDF

Šlajz kod Bečeja, kulturno dobro od izuzetnog značaja            Bečejci su ponosni na reku Tisu, i čini im se da je upravo ovde, kod Bečeja ne samo najšira, već i najmirnija i najlepša u svom toku od 164 km kroz Srbiju. Najbolji pogled na Šlajz ili brodsku prevodnicu u Bečeju, jednu od 14 na Velikom bačkom kanalu, pruža se sa kompleksa Vidikovac izgrađenog 1981. godine, kada je i  asfaltirana dolma, do tada, zemljani nasip za metar viši od najvišeg ikad zabeleženog vodostaja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Moje ime je Popov... Duško Popov

  • PDF

Kustos Ivana Zec vodi nas kroz priču o Džejms Bondu ili Dušku Popovu            Džejms Bond, simbol moći, glamura, klase i manira, dobrog ukusa, protagonista je najdugovečnije filmske franšize u istoriji kinematografije. Od prvog filma „Dr. No" (1962. godina), do najnovijeg „No Time to Die" (2020) interesovanje za priču o tajnom agentu britanske MI6 službe, koji pije martini, vozi Aston Marton i voli društvo lepih žena, ne jenjava

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Susret sa istorijom u Vili dinastije Obrenović

  • PDF

Vila Obrenović - Zlatni breg, Smederevo            Dinastija Obrenović Srbiji je dala četiri vladara: kneza Miloša (1815 - 1839, 1858 - 1860), kneza Mihaila (1839 - 1842 i 1860 - 1868), i kraljeve Milana (1869 - 1989) i Aleksandra (1889 - 1903). Peti predstavnik dinastije Obrenović, knez Milan (1839), vladao je zemljom samo 25 dana. Za vreme njihove vladavine Srbija je postala nezavisna i međunarodno priznata država, uz nemalo teritorijalno proširenje. Istovremeno, bila je pravna i ustavno uređena zemlja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej Kotarka: Kad’ je selo bila varoš

  • PDF

Muzej Kotarka u Novom Miloševu (bivšoj Beodri)            Veličinu i značaj Zavičajnog muzeja „Kotarka“ u Novom Miloševu (opština Novi Bečej) teško je definisati bez par uvodnih napomena o vlastelinskoj porodici Karačonji, na čijem je imanju u nekadašnjoj Beodri, podignut velelepni dvorac sa pratećim objektima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gradski muzej u Bečeju čuvar prošlosti svih naroda sa ovog prostora

  • PDF

Nemanja Karapandžić, direktor Gradskog muzeja u Bečeju            Jedna od najposećenijih turističkih ponuda svakog grada su njegovi muzeji i galerije, mesta na kojima se na najadekvatniji način turisti upoznaju sa njegovim kulturno-istorijskim nasleđem. Gradski muzej u Bečeju sa arheološkom, istorijskom zbirkom, zbirkom likovne umetnosti i prirodnjačkom zbirkom, osnovan u jesen 1953. godine, značajan je čuvar pokretnog kulturnog nasleđa bečejske opštine i nekadašnjeg starobečejskog sreza (pored Bečeja u njegov sastav su ulazili i Turija, Srbobran, Bačko Petrovo Selo i Bačko Gradište).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com