Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA

Obeležavanja

Sećanja Novobečejaca na zavičaj

  • PDF

Sa tradicionalnog Zimskog susreta Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u muzeju “Glavaševa kuća” u Vranjevu            Suncem okupan sedamnaesti februarski dan bio je odlična prilika za održavanje tradicionalnog Zimskog susreta Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u muzeju “Glavaševa kuća” u Vranjevu. I ove godine članovi zavičajnog kluba u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Novi Bečej, obeležili su godišnjicu smrti dr Vladimira Glavaša velikog novobečejskog humaniste i dobrotvora polaganjem cveća na njegovo večno konačište na novobečejskom groblju. Ovo je bila i prilika da se prisetimo njegovog lika i dela, priča i legendi koje se ispredaju generacijama, a i da se oda počast ovom značajnom čoveku koji nam je ostavio u amanet svoju kuću kao uspomenu na sve ono što je nekada bilo simbol lepote, raskoši i romantike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svečanom akademijom i brojnim događajima Sombor obeležio Dan grada

  • PDF

Gradonačelnik Antonio Ratković uručio je Povelju grada Somborskim novinama            Grad Sombor je brojnim četvorodnevnim događajima različitih sadržaja, obeležio 275. godina od kada je stekao titulu slobodnog kraljevskog grada. Ipak, centralna svečanost upriličena je u Narodnom pozorištu Svečanom akademijom pod nazivom „Sombor - priča o gradu koji traje 1749-2024“. Tema proslave posvećena je dugoj i iscrpljujućoj borbi grada za slobodu, te njegovom razvoju od sticanja titule slobodnog i kraljevskog grada 17. februara 1749. godine, pa sve do modernog doba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dve decenije manifestacije “Dani evropske baštine - Dani Bača”

  • PDF

Prisustvo visokoih zvanica i brojnih posetilaca uveličalo jubilej            Opština Bač je tokom septembra obeležila dve decenije manifestacije "Dani evropske baštine" - Dani Bača.
            Koncertom duhovne muzike održanom u petak 09.09.2023. u Franjevačkom samostanu u Baču, zvanično je počela manifestacija "Dani evropske baštine - Dani Bača", koja se obeležava 20 godina. S obzirom na ovaj značajan jubilej, program je ove godine sadržajan te je trajao do 17. septembra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gospojinski susret Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana

  • PDF

Zajednički snimak zavičajaca u Glavaševoj kući            Tradicionalni godišnji susret Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana održan je i ove godine tokom Gospojinskih dana. U subotu 26.avgusta u pre podnevnim satima u prelepom ambijentu muzeja “Glavaševa kuća“, susreli su se novobečejski i vranjevački zavičajci kao i mnogi naši sugrađani koji više ne žive u Novom Bečeju ali ga posećuju tokom godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svečanom liturgijom i litijom obeležena slava grada Zrenjanina Velika Gospojina

  • PDF

Sa svečane liturgije i litije u Zrenjaninu            Svečanom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, litijom kroz centralne gradske ulice, čitanjem Jevanđelja na Trgu slobode i rezanjem slavskog kolača u porti hrama danas je obeležena slava grada Zrenjanina, Velika Gospojina, i slava njegovog najstarijeg pravoslavnog hrama, podignutog 1746. godine u Svetosavskoj ulici.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mesto susreta

  • PDF

Elizabeta i Mihailo Berček            Na naše veliko zadovoljstvo i ne mali ponos, pred Vama je 30-to izdanje časopisa TOPSRBIJA. Okrugli brojevi predstavljaju izvesnu pozitivnu psihološku granicu prelaza sa jednog na drugi nivo. Mi smo je do sada prešli tri puta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Različitost kao deo kulturne baštine

  • PDF

Marina Balaban, zamenik predsednika opštine Bač otvorila je manifestaciju            Manifestacija „Dani evropske baštine - Dani Bača 2021“, pod motom  „Kulturno nasleđe za sve - All Inclusive“, osamnaesti put je održana u ovom viševekovnom gradu  na Mostongi, na mestu njegovih začetaka, simbolu Bača i Bačke iz XIV veka - Bačkoj tvrđavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Marko Carić: Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu za korak ispred

  • PDF

Prof. dr Marko Carić            Obeležavanje dvadesetogodišnjice od osnivanja Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu proteklo je u svečanoj atmosferi, u krugu saradnika, prijatelja, podržavalaca njihovog rada, kakva priliči ovakvom jednom jubileju. Bio je to lep povod za evociranje početaka, osvrt na dosadašnja postignuća. Bila je ovo prilika i da se na glas saopšte želje i planovi za naredni period rada ove kredibilne visokoobrazovne institucije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Marijana Carić: Zavidni rezultati uz punu primenu kodeksa poslovne etike

  • PDF

Prof. dr Marijana Carić             Prof. dr Marijana Carić, nosilac je više domaćih i međunarodnih priznanja za doprinos razvoja nauke i primenu rezultata naučnih istraživanja u industriji u oblasti biotehnologije. Danas, kao profesor emeritus, na poziciji je predsednice Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Od prvog dana, uz supruga, prof. dr Slavka Carića, osnivača Univerziteta Privredna akademnija, a od 2007 - 2010. i na poziciji rektora Univerziteta, uključena u sve njegove razvojne procese, u krugu svojih saradnika obeležila je dve decenije ove respektabilne visokoobrazovne ustanove.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Obeleženo 20 godina Univerziteta Privredna akademija Novi Sad

  • PDF

Prof dr Marijana Dukić Mijatović u razgovoru sa prof. dr Marijanom Carić i prof. dr Markom Carićem            Svečanost povodom značajnog jubileja, 20 godina od osnivanja Univerziteta Privredna akademija Novi Sad, prvog privatnog akreditovanog univerziteta u AP Vojvodini, obeležen je posle jednogodišnjeg odlaganja, 09. septembra 2021. godine. U skladu sa reputacijom i opredeljenjem ove respektabilne visokoobrazovne ustanove, tada je deo sredstava za proslavu odložene zbog epidemiološke situacije, usmeren za lečenje male Kragujevčanke Minje Matić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com