Fri11152019

Poslednja izmena:10:14:11 AM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA

Obeležavanja

Uručene nagrade 58. Sterijinog pozorja

  • PDF

Detalj sa uručenja nagrada 58. Sterijinog pozorjaPodelom nagrada i predstavom “Hasanaginica” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, po tekstu Ljubomira Simovića u režiji Olivere Đorđević, izvedenoj u čast nagrađenima, završeno je 58. Sterijino pozorje. Na Pozorju je od 25. maja do 3.juna prikazano 10 predstava i realizovano 55 pratećih sadržaja koji su upotpunosti potvrdili reči direktora Sterijinog pozorja, gospodina Selimira Radulovića, da će 58. Sterijino pozorje biti “bogato, raznorodno i dinamično”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Selimir Radulović: Sterijino pozorje na dobrom putu

  • PDF

Selimir RadulovićUručujući Sterijine nagrade 58. najznačajnijeg domaćeg pozorišnog festivala, na kojem je od 25. maja do 3. juna prikazano osam predstava u selekciji nacionalne drame i pozorišta i dve u selekciji međunarodnog programa Krugovi, direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović je čestitao nagrađenima zaželevši im uspeh u budućem radu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Emir Kusturica i Zona Zamfirova otvorili 58. Sterijino pozorje

  • PDF

Emir Kusturica otvorio ovogodišnje 58. Sterijino pozorjeU subotu, 25. maja, u Novom Sadu svečano je otvoreno 58. Sterijino pozorje. Ta čast, ove godine pripala je dvostrukom dobitniku Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, Emiru Kusturici, na opšte zadovoljstvo, organizatora Pozorja, Novosađana i ljubitelja pozorišta i pozorišnih igara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

58. Sterijino pozorje može da počne

  • PDF

Dan uoči otvaranja Međunarodni pozorišnog festivala Sterijinog pozorja u Novom Sadu, glavni organizacioni tim Pozorja je prisutne predstavnike medija uverio da je sve spremno za njegov početak.
Besedom našeg proslavljenog režisera Emira Kusturice i mjuziklom po delu Stevana Sremca Zona Zamfirova (režija Kokan Mladenović, kompozitor Marko Grubić, Pozorišta na Terazijama, Beograd), 58. Sterijino pozorje će biti svečano otvoreno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U susret 58. Sterijinom pozorju

  • PDF

Zgrada Srpskog narodnog pozorišta u Novom SaduJovan Sterija Popović se tokom svog života (1806.-1856.) okušao u ulozi advokata i profesora latinskog jezika, prevodioca dramskih dela, bavio se pozorišnom kritikom, bio jedan od najvećih organizatora kulturnog i prosvetnog života u Srbiji XIX veka. Ipak, ostao je zapamćen kao pozorišni pisac čija su se dela, pored dela Branislava Nušića, najčešće postavljana na repertoarima nacionalnih scena. Od njegovog prvog izvedenog dela, “Nevinost ili Svetislav i Mileva” u Kikindi 1934. godine pa sve do danas, Sterija je jednostavno nezaobilazan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Branislavu Katančeviću Svetosavska povelja Grada Kruševca

  • PDF

Dr Branislav Katančević sa Svetosavskom poveljom među prijateljimaDr Branislav Katančević,direktor Specijalne bolnice Ribarska Banja, dobitnik je ovogodišnjeSvestosavskepovelja, koju svake godine za izuzetne rezultate u kulturi i obrazovanjunajistaknutijem pojedincu u ovoj sredini dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Grada Kruševca. Na Svetosavskoj akademiji održanoj upetak, 24.1.2013. godine,u u prepunoj sali Kruševačkog pozorišta, direktorka Kulturno Prosvetne Zajednice Kruševca i predsednica Saveta, Suzana Antić, proglasila je dr Branislava Katančevića, zaslužnim i dostojnim dobitnikom Svetosavske nagrade, obrazloživši odluku Saveta rečima :

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pero Zubac, pola veka stvaralaštva

  • PDF

Pero ZubacAutor stihova „...Jao kad bih znao sa kim sada spava, ne bi joj glava, ne bi joj glava
                            Jao kad bih znao ko je sada ljubi ne bi mu zubi, ne bi mu zubi,
                            Jao kad bih znao ko to u meni bere kajsije još nedozrele...“, nezaobilaznog štiva tinejdžera svih uzrasta, autor dečje pesme (ali nikako pesmice)
                          „Ne volim pesme nečije koje se zovu dečije...“;

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dan oslobođenja Novog Sada obeležila mladost

  • PDF

Muzičko scenskim spektaklom posvećenom godišnjici oslobođenja Novog Sada, po peti put, a četvrti pod imenom Festival zlatnih ansambala Vojvodine, od 8 do 10. novembra 2012. godine, obeležen je ovaj značajni datum. Centralna svečanost bila je u maloj Sali SPENS-a 9 i 10. novembra, u večernjim časovima. Dvočasovne koncerte folklornih ansambala, horova, pevačkih grupa, narodnih, tamburaških i duvačkih orkestara podržali su brojni zvaničnici iz javnog i političkog života, predstavnici verskih zajednica i mnogobrojni posetioci.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Oliveru Frljiću nagrada Borislav Mihajlović Mihiz

  • PDF

Oliver FrljićOliveru Frljiću, reditelju i autoru iz Zagreba, u Srpskoj čitaonici u Irigu,17. oktobra, svečano je uručena osma nagrada za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“ koju dodeljuje Srpska čitaonica i Fond „B.M. Mihiz“. Ovo priznanje Frljiću je dodeljeno za dramatičarska i dramaturška dostignuća u projektima predstava „Proklet bio izdajica svoje domovine" , "Kukavičluk", „Zoran Đinđić" i „Mrzim istinu".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nikola Tesla

  • PDF

Halo Kosmos, Tesla zove, javi se!

Halo Tesla, kosmos zove, čujemo te!

„Аko budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina”, deo je Teslinog govora u vreme jedine posete Beogradu 1892. godine.

Šta reći o Nikoli Tesli da to već nije rečeno ili napisano, a što je razumljivo „normalnom“, obrazovanom Zemljaninu, o onim drugim i da ne govorimo.

Svima je dobro poznato njegovo detinjstvo u Smiljanima, u Liki. Njegov otac Milutin, pravoslavni sveštenik, pesnik i književnik je za to vreme posedovao izuzetno bogatu biblioteku, iz koje je Tesla upijao prva znanja. Teslina majka Georgina-Đuka, rođena Mandić, naizust je svojoj deci govorila dragulje srpske epske poezije, a od nje je, po svedočenju mnogih, u svog mlađeg sina usadila istraživački gen. Tesla je imao starijeg brata Daneta i sestre Angelinu i Milku i mlađu Maricu. Smrt njegovog brata Daneta, koji je poginuo kada je Tesli bilo pet godina, često se navodi kao razlog zašto Tesla u početku nije imao očev blagoslov za školovanje na tehničkoj školi u Gracu, koju će kasnije ipak upisati.

Njegovo školovanje započeto u Gospiću i Rakovcu kraj Karlovca, nastavilo se studijama na Politehničkoj škola u Gracu i Pragu, i to su godine u kojima se mešaju mladalačke „slabosti“ sa genijalnim vizijama.Ove druge će se početi ostvarivati pošto Tesla prevaziđe prve.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com